Πέμπτη 21 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗ Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
Προτεραιότητα σε Ενέργεια και διεύρυνση συνεργασίας με τη Σ. Αραβία

ΡΙΑΝΤ - ΚΑΪΡΟ.--

Προωθώντας τα συμφέροντα των κινεζικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και αναζητώντας αυξημένο γεωπολιτικό ρόλο, ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, συνέχισε την περιοδεία του στην περιοχή, μεταβαίνοντας χτες στην Αίγυπτο, έχοντας προηγουμένως ολοκληρώσει κύκλο συναντήσεων στη Σαουδική Αραβία, συναντώντας μεταξύ άλλων το Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν.

Πριν αναχωρήσει από το Ριάντ, ο Πρόεδρος Σι ανακοίνωσε ως ένα από τα σημαντικά αποτελέσματα των επαφών του την απόφαση των δύο χωρών να συγκροτήσουν μία επιτροπή ανώτερων αξιωματούχων που θα καθοδηγήσει, θα προωθήσει και θα συντονίσει τη διμερή «συνεργασία», με στόχο την οικοδόμηση «στρατηγικών εταιρικών σχέσεων». Συναντώντας το δεύτερο διάδοχο του σαουδαραβικού θρόνου - υπουργό Αμυνας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, ο Κινέζος Πρόεδρος εξέφρασε το ζωηρό ενδιαφέρον του Πεκίνου για την αύξηση της αγοράς πετρελαίου από τη Σ. Αραβία, αλλά και την εμβάθυνση της συνεργασίας σε τομείς που αφορούν την παραγωγή Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και πυρηνικούς σταθμούς. «Η ενίσχυση των διμερών σχέσεων συνεργασίας είναι μία αναπόφευκτη τάση» φέρεται να δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κινέζος Πρόεδρος, λίγο πριν αναχωρήσει αργά το απόγευμα της Τρίτης από το Ριάντ.

Ακολούθως, έφτασε στο Κάιρο, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στη Μ. Ανατολή, συναντώντας τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ Σίσι. Συμφώνησαν στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε ασφάλεια, οικονομία, εμπόριο, ανάπτυξη, ενώ με αφορμή τους φετινούς εορτασμούς για τα 60 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Αιγύπτου - Κίνας, σημείωσε ότι η Αίγυπτος ήταν η πρώτη αφρικανική και αραβική χώρα που σύναψε επίσημες σχέσεις με τη ΛΔ Κίνας. «Είμαστε έτοιμοι να εμβαθύνουμε την πρακτική διμερή συνεργασία σε διάφορα επίπεδα και στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για τη Ζώνη των Δρόμων του Μεταξιού, ώστε να απολαύσουν οι λαοί μας αμοιβαία πλεονεκτήματα και καλύτερη ζωή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κινέζος ηγέτης, τονίζοντας ότι η Κίνα «προωθεί τις σχέσεις με την Αίγυπτο υπό το πρίσμα της μακροπρόθεσμης στρατηγικής».

Αργότερα χτες είχε προγραμματίσει ομιλία στην έδρα του Αραβικού Συνδέσμου στο Κάιρο, ενώ σήμερα αναμένεται να αναχωρήσει μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για το Λούξορ, όπου θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις για τα 60χρονα σινο-αιγυπτιακών σχέσεων. Αργότερα θα μεταβεί στην πόλη Αίν Σόχμπνα (Βορειοδυτικά του Σουέζ), όπου κατασκευάζεται σινικό βιομηχανικό πάρκο σε έκταση 6.000 τ.μ., με στόχο την προσέλκυση βιομηχανικών επενδύσεων ύψους περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Πρόεδρος Σι ολοκληρώνει την Παρασκευή την περιοδεία του στη Μ. Ανατολή (που είναι η μεγαλύτερη που έχει κάνει Κινέζος ηγέτης την τελευταία 10ετία), πραγματοποιώντας σειρά συναντήσεων στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ