Παρασκευή 22 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο ναυάγιο με νεκρούς στο Αιγαίο

Τουλάχιστον 12 πρόσφυγες πνίγηκαν χτες στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας, όταν αναποδογύρισε πλοιάριο με το οποίο επιχειρούσαν να φτάσουν στη Λέσβο. Ανάμεσα στα θύματα της νέας τραγωδίας βρίσκονται παιδιά. Η τουρκική Ακτοφυλακή διέσωσε 28 από τους επιβάτες του σκάφους, που είχε αποπλεύσει τα ξημερώματα της Πέμπτης από την επαρχία της Σμύρνης. Στην πλειοψηφία τους οι διασωθέντες είναι Σύροι υπήκοοι, κατά το πρακτορείο «Dogan». Σε εξέλιξη ήταν επιχείρηση για τον εντοπισμό τουλάχιστον δέκα επιβατών, η τύχη των οποίων εξακολουθεί να αγνοείται.

Εξάλλου, άνοιξε χτες η διάβαση στην ουδέτερη ζώνη Ειδομένης - Γευγελής για τη διέλευση προσφύγων, η οποία είχε κλείσει από το απόγευμα της Τρίτης. Οι αρχές της ΠΓΔΜ επέτρεψαν τη διέλευση σε πρόσφυγες, στα υπηρεσιακά σημειώματα των οποίων αναγράφονταν ως χώρες τελικού προορισμού η Αυστρία ή η Γερμανία. Οσοι πρόσφυγες δε θα ζητήσουν άσυλο στην Αυστρία ή στη Γερμανία, δεν μπορούν να εισέρχονται στην ΠΓΔΜ. Τις μέρες που έμεινε κλειστή η Ειδομένη, περισσότεροι από 1.000 πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, με χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια. Σύμφωνα με την Αστυνομία, στο πρατήριο καυσίμων, όπου σταματούν τα λεωφορεία που μεταφέρουν πρόσφυγες για έλεγχο των υπηρεσιακών τους σημειωμάτων, βρίσκονταν χτες εννέα οχήματα με 500 άτομα περίπου. Οι επιβάτες θα ελέγχονταν από την Αστυνομία και όσοι προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, θα μεταφέρονταν στον καταυλισμό. Οι υπόλοιποι, με ναυλωμένο λεωφορείο, θα επέστρεφαν στην Αθήνα.

Πάνω από 20 βάρκες με περισσότερους από 700 πρόσφυγες και μετανάστες ταξίδεψαν προχτές από την Τουρκία στη Λέσβο. Τα νούμερα αυτά αφορούν μόνο τη νότια ακτογραμμή και δεν υπάρχουν ακόμα τα στοιχεία που αφορούν τη βόρεια πλευρά. Σύμφωνα με αστυνομικές πληροφορίες, στο Κέντρο Καταγραφής και Πιστοποίησης της Μόριας βρίσκονταν από το βράδυ της Τετάρτης 1.200 άτομα.

Παράλληλα, η απόφαση της Αυστρίας να θέσει πλαφόν στον αριθμό των προσφύγων φαίνεται πως γίνεται δεκτή με «κατανόηση αλλά δυσφορία» στο Βερολίνο, την ώρα που η Αγκ. Μέρκελ συνεχίζει να υφίσταται πιέσεις και από το εσωτερικό. Παράλληλα, η γερμανική κυβέρνηση δείχνει πως κινείται σε παράταση των ελέγχων στα σύνορα. Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, προανήγγειλε ότι θα διατηρηθούν σε ισχύ οι έλεγχοι στα σύνορα και πέραν της προσωρινής διάρκειας ισχύος τους.

Η Γερμανία είχε επανεισάγει στις 13 Σεπτέμβρη ελέγχους, κυρίως στα βαυαρο-αυστριακά σύνορα, καταγράφοντας και ελέγχοντας τα έγγραφα όσων πρόκειται να υποβάλουν αίτημα για άσυλο. Πριν το τέλος του χρόνου, μάλιστα, είχε αρχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των αρνήσεων εισόδου σε όσους δεν σκόπευαν να υποβάλουν αίτημα στη Γερμανία, αλλά ήθελαν να συνεχίσουν σε βορειότερα κράτη. Η Αγκ. Μέρκελ δεσμεύτηκε χτες ότι η κυβέρνησή της θα παρουσιάσει νέες προτάσεις για το Προσφυγικό στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ