Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παιχνίδια με το κοίτασμα του Πρίνου

Ούτε της κυβέρνησης, ούτε της διοίκησης των ΕΛ.ΠΕ. φαίνεται να... ιδρώνει το αυτί τους με το πρόβλημα που δημιούργησαν στον Πρίνο πριν δύο χρόνια, όταν παρέδιδαν με απευθείας ανάθεση το κοίτασμα του πετρελαίου στον Πρίνο σε μία εργολαβική εταιρία και στους εργαζόμενους που συνέστησαν την κοινοπραξία «KAVALA OIL». Είναι χαρακτηριστικό, ότι αντί να αναγνωρίσουν τις τεράστιες ευθύνες (για τη συγκεκριμένη προ διετίας απόφασή τους), επιχειρούν σήμερα να τις κουκουλώσουν με την παράδοση του κοιτάσματος σε κάποιον μεγαλοσχήμονα ιδιώτη. Ετσι - και ενώ η κοινοπραξία «KAVALA OIL» εμφανίζει για τη χρήση του 2000 κέρδη 8,5 δισεκατομμυρίων δραχμών - η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε προκήρυξη διαγωνισμού παραχώρησης εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, καθώς διαπίστωσε ξαφνικά ότι «το εταιρικό σχήμα δεν μπορεί να λειτουργήσει»!

Οταν πριν δύο χρόνια η κυβέρνηση αποφάσιζε την απευθείας ανάθεση, ο τότε αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος δήλωνε δημόσια πως η συγκεκριμένη επιλογή έγινε για να διασφαλιστεί η εργασία στην πλειοψηφία των εργαζομένων που έμειναν χωρίς δουλιά μετά την αποχώρηση της «DENISON». Τώρα ο νυν υπουργός Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης, αναφέρει τα ίδια, αλλά η πρόθεσή του είναι διαφορετική. Να παραδώσει την εξόρυξη του πετρελαίου σε άλλους ιδιώτες. Τότε, ο κ. Βενιζέλος, με την απόφασή του, δεν επιδίωκε τίποτα άλλο, παρά να ξεμπερδέψει με την υπόθεσή, αφού όλα διαφαίνονταν ότι λόγω των διεθνών τιμών του πετρελαίου, το κοίτασμα δεν είχε καμία προοπτική. Για αυτό το λόγο άλλωστε το εγκατέλειψε και η «DENISON».

Τώρα όμως που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου έχουν σταθεροποιηθεί σε αρκετά υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα το κοίτασμα να έχει ευοίωνο μέλλον - το απέδειξε η κερδοφορία της «KANALA OIL» - γιατί να μην παραδοθεί και αυτό σε ένα μεγαλοσχήμονα ιδιώτη; Αυτό προφανώς έχει κατά νου η κυβέρνηση και ο... παραγωγικός στον τομέα του υπουργός Ανάπτυξης προλειαίνει το έδαφος για κάτι τέτοιο. Αφορμή βέβαια στέκεται η διαφωνία μεταξύ εργαζομένων - μετόχων στην κοινοπραξία - και της «Ευρωτεχνικής» που ασκεί το μάνατζμεντ, για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα κέρδη. Δηλαδή, για το αν τα μοιραστούν όπως επιδιώκει «Ευρωτεχνική», ή θα τα διαθέσουν για επενδύσεις όπως ζητούν οι εργαζόμενοι.

Το ποιος θα είναι ο ιδιώτης που θα προκριθεί μέσω ενός διαγωνισμού, είναι άγνωστο. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η «DENISON», είναι πρόθυμη να επιστρέψει. Βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι τα ΕΛ.ΠΕ. δεν προτίθενται να αναλάβουν το κοίτασμα, αφού θεωρούν ότι είναι προτιμότερο ψάχνουν για πετρέλαιο στον Καύκασο, παρά να εκμεταλλευτούν αυτό του Πρίνου. Πριν δύο χρόνια περίπου, όταν ρωτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. για ποιο λόγο δεν αναλαμβάνουν το κοίτασμα του Πρίνου, απάντησε το εξής: «Δε μας συμφέρει διότι έχει πολύ θειάφι». Αυτό το πετρέλαιο, με το πολύ θειάφι, απέδωσε όμως στην «KAVALA OIL» 8,5 δισεκατομμύρια κέρδη. Οταν οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ. τον κατήγγειλαν ότι απεμπόλησε το κοίτασμα, τους απάντησε με αγωγή, ζητώντας τους συνολικά 2,1 δισεκατομμύρια δραχμές. Είναι πιο εύκολος τρόπος να κερδίζεις στα δικαστήρια από το να βγάζεις πετρέλαιο...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα μέτρα των μονοπωλίων και της κερδοφορίας τους (2014-07-02 00:00:00.0)
Ξεζουμίζουν τους εργαζόμενους (2004-02-01 00:00:00.0)
«Παιγνίδια» με τα κοιτάσματα πετρελαίου (2001-07-17 00:00:00.0)
Παρέμβαση για τα κοιτάσματα στον Πρίνο (2001-06-19 00:00:00.0)
Σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου η κυβέρνηση (1998-12-05 00:00:00.0)
Καταληστεύουν τα κοιτάσματα πετρελαίου στον Πρίνο (1996-03-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ