Πέμπτη 28 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Παρουσίασε απολογισμό έργων και δράσεων

Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης
Ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης
Το δημόσιο απολογισμό για τα όσα έχουν γίνει από την ανάληψη των καθηκόντων της έκανε χτες η δημοτική αρχή της Πάτρας. Ενας απολογισμός που θα τεθεί στην κρίση όλων των δημοτών. Αυτή η διαδικασία, όπως είπε ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Πελετίδης σε σχετική συνέντευξη Τύπου, δεν είναι τυπική. «Είναι η επιλεγμένη μορφή για την ενημέρωση των δημοτών, για συζήτηση, προβληματισμό. Με αυτή τη διαδικασία ερχόμαστε σε επαφή με τον πατραϊκό λαό, ακούμε τη γνώμη, την κριτική του για τη δράση μας». Ο κομμουνιστής δήμαρχος σημείωσε πως πρέπει να βγει ο λαός και οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο και να μην επιτρέψουν να τους ρημάξουν τη ζωή και το μέλλον η κυβέρνηση και η ΕΕ, ενώ τόνισε πως η δημοτική αρχή στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και της φτωχής αγροτιάς, ενάντια στα μέτρα του 3ου μνημονίου και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που οδηγούν στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό τους μικρομεσαίους αγρότες.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Κ. Πελετίδης τόνισε:

«Στους 16 μήνες που έχουμε την ευθύνη της διοίκησης της πόλης, ο λαός μας ήρθε αντιμέτωπος με τη συνέχιση και την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, των αστικών κυβερνήσεων, του κεφαλαίου. Το ασφυκτικό αντιδραστικό πλαίσιο (Καλλικράτης) μετατρέπει και τους δήμους σε εχθρικούς μηχανισμούς για τα λαϊκά νοικοκυριά. Ο δήμος είναι πλέον μια κρατική υπηρεσία. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση για πρόσληψη χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να ρυθμίσει τα οικονομικά του με δικές του αποφάσεις, πρέπει να έχει την έγκριση της κυβέρνησης. Τα οικονομικά και το προσωπικό μας είναι μειωμένα δραματικά. Το ότι κρατάμε τη λειτουργία της πόλης σε καλό επίπεδο, οφείλεται σε υπεράνθρωπες προσπάθειες. Σε αυτές τις συνθήκες αρνητικού συσχετισμού για τα λαϊκά συμφέροντα δε σταθήκαμε με σταυρωμένα τα χέρια, πήραμε πρωτοβουλίες, αγωνιστήκαμε μαζί με το λαό.

Αρνηθήκαμε να πειθαρχήσουμε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, που θα παρέδιδε τα αποθεματικά του Δήμου στους δανειστές και θα στερούσε έργα υποδομής από τον πατραϊκό λαό. Εξαντλούμε όσα περιθώρια υπάρχουν, ώστε να πάρει ανάσες η λαϊκή οικογένεια. Κάνουμε πράξη την προεκλογική μας δέσμευση να είμαστε λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, της ΕΕ και των κομμάτων που την υπηρετούν.

Η δημοτική αρχή βρέθηκε σταθερά στο πλευρό συνολικά των εργαζομένων και του Δήμου μας, στήριξε την πάλη και τα δίκαια αιτήματά τους. Αρνηθήκαμε την παράδοση στοιχείων για επανέλεγχο των εργαζομένων αορίστου χρόνου, αποτρέποντας τον κίνδυνο απόλυσης για 330 εργαζόμενους του Δήμου μας. Στηρίξαμε τις κινητοποιήσεις των σχολικών καθαριστριών για μόνιμη και σταθερή εργασία, για να μπορούν να σταθούν τα σχολεία μας, τον αγώνα των εργαζομένων στα λεγόμενα ''κοινωφελή προγράμματα'' και στις ΜΚΟ, που υλοποιούν διάφορα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας για μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Πήραμε μέτρα προστασίας της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων της καθαριότητας. Στηρίξαμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους ενάντια στην κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών. Διεκδικούμε και θα παλέψουμε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ενίσχυση όλων των υποδομών του Δήμου μας και τη βελτίωση των παροχών στους δημότες μας.

Η θέση μας είναι στο πλευρό του λαού που αγωνίζεται, που δε δέχεται τα προαπαιτούμενα των δανειστών, δε δέχεται να βάλει μόνος του τη θηλιά στο λαιμό, να ματώσει για τα συμφέροντα του κεφαλαίου».

Δράσεις στήριξης των λαϊκών οικογενειών

Ο δήμαρχος Πατρέων στάθηκε επίσης στη στήριξη που δείχνει η δημοτική αρχή στα νεαρά λαϊκά νοικοκυριά, αυξάνοντας την εγγραφή περισσότερων παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και απαλλάσσοντας το 80% από την καταβολή των τροφείων, υπογράμμισε τη λειτουργία - για πρώτη φορά - της καλοκαιρινής παιδικής κατασκήνωσης στην πλαζ, στην οποία φιλοξενήθηκαν 600 παιδιά, αλλά και στο πρωινό που διασφαλίστηκε για 1.540 μαθητές σχολείων.

Αναφορά έκανε και στη διευκόλυνση της πρόσβασης του πατραϊκού λαού στις υποδομές Αθλητισμού και Πολιτισμού, καθώς επίσης και στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, λέγοντας πως «εκπονήσαμε συνολικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, με κριτήριο να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα. Ακυρώσαμε οριστικά τον προηγούμενο σχεδιασμό για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, που θα επιβάρυνε το λαό με εκατοντάδες εκατομμύρια τα επόμενα 20 χρόνια».

Σημείωσε, επίσης, την πάλη μαζί με το λαό και τις οργανώσεις του, ώστε να παραχωρηθεί οριστικά όλη η παραλιακή ζώνη στο Δήμο και στον πατραϊκό λαό, για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για ξεκούραση, περίπατο και άθληση, να μην ιδιωτικοποιηθεί και να φύγει από τον ΟΛΠΑ ΑΕ και το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και τα έργα που γίνονται στο νότιο παραλιακό πάρκο και στη λιμενική ζώνη από Γούναρη μέχρι το Μόλο της Αγίου Νικολάου.

Κλείνοντας, τόνισε τη μείωση των ανταποδοτικών τελών σε όλη την έκταση του πρώην Δήμου Πατρέων σε ποσοστό 15% και κατά 50% για τους μακροχρόνια ανέργους, αλλά και την απαλλαγή των άπορων οικογενειών, τα άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τις πολύτεκνες, τις τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες, τη στιγμή που «μεταφέραμε στον υψηλότερο συντελεστή (4,5) βιομηχανίες, σούπερ μάρκετ, ιδιωτικές κλινικές, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τράπεζες, πολυκαταστήματα, οργανισμούς (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), εταιρείες μεταφορών, καζίνο και εταιρείες σκυροδέματος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ