Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Να τι σημαίνει απελευθέρωση

Σε «κουρελόχαρτο» έχουν μετατρέψει εφοπλιστές και λιμενικές αρχές τη νομοθεσία για τα ωράρια εργασίας στην ακτοπλοΐα. Παίζοντας με τη ζωή ναυτεργατών και επιβατών, υποχρεώνουν τα πληρώματα να βρίσκονται στο πόδι μέχρι και 19 ώρες το 24ωρο, δήθεν στο όνομα της εξυπηρέτησης της επιβατικής κίνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΜΥΡΙΝΑ» του εφοπλιστή Γούτου, το οποίο εκτελεί το δρομολόγιο Λαύριο - Κέα.

Από την έναρξη της θερινής περιόδου, οι ναυτεργάτες δουλεύουν χωρίς ανάσα από τις 6 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ, ενώ την Κυριακή, με άδεια από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, εκτελείται και έκτακτο δρομολόγιο με απόπλου στις 12 το βράδυ από Κέα και κατάπλου στο Λαύριο στις 1.15 τα ξημερώματα. Την περασμένη Παρασκευή και όταν το πλοίο έφτασε τα μεσάνυχτα στο λιμάνι της Κέας ολοκληρώνοντας το τελευταίο δρομολόγιο, με αίτημα της πλοιοκτήτριας εταιρίας το οποίο αποδέχτηκε η Λιμενική Αρχή του Λαυρίου, αποφασίστηκε να εκτελεστεί επίσης έκτακτο δρομολόγιο. Σύμφωνα με καταγγελίες επιβατών, το πλήρωμα αντέδρασε με τη σχετική ανακοίνωση και έμεινε έξω από το πλοίο για μια περίπου ώρα. Ωστόσο, τελικά κάτω από έντονες πιέσεις συμφώνησε στην εκτέλεση του δρομολογίου.

Η εξήγηση που δόθηκε από τον υπολιμενάρχη Λαυρίου Γ. Κατσόγιαννο για το επιπλέον έκτακτο δρομολόγιο που αποφασίστηκε την Παρασκευή ήταν η εξής: «Αφού εκτελείται ένα έκτακτο δρομολόγιο την Κυριακή, γιατί να μην εκτελεστεί και την Παρασκευή;»! «Δε μας είπε κανείς - συνέχισε - ότι είχε κουραστεί το πλήρωμα»! Στην πραγματικότητα, οι ναυτεργάτες του «ΜΥΡΙΝΑ» καλούνται με τη σειρά τους να πληρώσουν τα «σπασμένα» από τα όσα προωθούνται σε βάρος της ακτοπλοΐας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στα πλαίσια της προετοιμασίας για την ...«απελευθέρωση» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Συγκεκριμένα, μέχρι και πέρσι, το συγκεκριμένο δρομολόγιο καλυπτόταν από δύο πλοία, δηλαδή το «ΜΥΡΙΝΑ» και το «ΕΞΠΡΕΣ ΚΑΡΥΣΤΟΣ». Το τελευταίο πλοίο φέτος απομακρύνθηκε από τη γραμμή χωρίς να αντικατασταθεί και έτσι το «ΜΥΡΙΝΑ» και το πλήρωμά του καλύπτουν το κενό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ