Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ
Εκρηκτικά προβλήματα...

Τα εκρηκτικά προβλήματα του νομού της Ευρυτανίας διατυπώθηκαν στη διάρκεια του τριήμερου 1ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Ευρυτάνων που διοργάνωση η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση του νόμου, με θέμα «Ευρυτανία - Προοπτικές Ανάπτυξης». Η πλήρης εγκατάλειψη από την πολιτεία, η ανεργία, οι ελλιπείς υποδομές, το δημογραφικό, είναι μόνο η μια όψη της καθημερινότητας των κατοίκων του φτωχότερου νομού της χώρας. Η άλλη όψη, είναι αυτή της συνεχούς ερήμωσης, η οποία και τονίστηκε από όλους τους ομιλητές.

Την ίδια στιγμή, οι δημιουργοί των προβλημάτων - που με την πολιτική τους έχουν οδηγήσει την Ευρυτανία σε μια συνεχή πορεία υπανάπτυξης - προσπαθούν να ωραιοποιήσουν την υπάρχουσα εκρηκτική κατάσταση. Από την πλευρά της, η πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση του νομού «με τα χέρια δεμένα» ισχυρίζεται ότι προσπαθεί να δώσει κάποιες βιώσιμες λύσεις - επενδύοντας κυρίως στον τουρισμό. Από την άλλη όμως, η όποια ανάπτυξη του τουρισμού, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την απαραίτητη υποδομή και των υπόλοιπων τομέων της παραγωγής - π.χ. κτηνοτροφία, βιομηχανία, βιοτεχνία κλπ. - εφόσον αποτελεί εποχιακή κυρίως απασχόληση. Γεγονός, που προβλημάτισε έντονα τους συνέδρους.

Ετσι, μέσα σε ένα διάστημα λίγων μηνών, έκλεισαν τα δύο εργοστάσια που έδιναν ζωή στο νομό, η ΔΑΒΥΕ και η «ΠΕΙΡΑΪΚΗ - ΠΑΤΡΑΪΚΗ». Η κτηνοτροφία, έχει μπει πλέον σε μεγάλη κρίση, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων να καταφύγει στη λεγόμενη «εσωτερική μετανάστευση» προς τα γύρω αστικά κέντρα. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν από τους συνέδρους, μόλις ένας στους δύο νέους βρίσκει δουλιά στο νομό της Ευρυτανίας.

Η ερήμωση αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του νομού. Μέσα σε 50 χρόνια (από το 1940 μέχρι το 1991) ο πληθυσμός της Ευρυτανίας μειώθηκε κατά 50,49%, απόρροια της εγκατάλειψης της περιοχής από την πολιτεία και της ολοένα και αυξανόμενης ανεργίας. Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, στην ίδια περίοδο, μειώθηκαν κατά 5.800, δηλαδή σε ποσοστό περίπου 50%. Ειδικότερα, για την κτηνοτροφία - η οποία μέχρι πριν λίγα χρόνια αποτελούσε την κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή του νομού - σημειώθηκε ότι έχει συρρικνωθεί, αν και θα μπορούσαν να υπάρχουν - κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες - περισσότερα από 100.000 οικόσιτα αιγοπρόβατα ή 13.000 αγελάδες.

Επί της ουσίας, πάντως, οι ίδιοι που με τις πολιτικές τους έχουν οδηγήσει όλα αυτά τα χρόνια την Ευρυτανία μπροστά στα παραπάνω προβλήματα, προσφέρουν «λύσεις» χωρίς προοπτική με μόνο γνώμονα το κέρδος. Η ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής, προφανώς δεν τους απασχολεί, από τη στιγμή που όλα αυτά τα προβλήματα - αλλά και οι λύσεις που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο - δεν ήταν κάτι το καινούριο, αλλά αντιθέτως, «δε διεκδικούν κανένα μερίδιο πρωτοτυπίας» - όπως εύστοχα παρατήρησε ένας σύνεδρος. Αυτό και μόνο το γεγονός θα πρέπει να προβληματίσει τους απανταχού Ευρυτάνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ