Τρίτη 17 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βομβιστικές επιθέσεις και ισραηλινές εισβολές πυροδοτούν περαιτέρω ένταση

Λεκτική επίθεση εναντίον του Σιμόν Πέρες εξαπέλυσαν οι ακροδεξιοί συγκυβερνώντες του, για τη συνάντηση με τον Γιάσερ Αραφάτ

Ισραηλινοί έποικοι σε παλαιστινιακό τομέα, στη Χεβρώνα

Associated Press

Ισραηλινοί έποικοι σε παλαιστινιακό τομέα, στη Χεβρώνα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΤΟΥΛΚΑΡΕΜ - ΚΑΪΡΟ.-

Στο δρόμο της κλιμάκωσης, με σχεδόν μηδενικά περιθώρια αναστροφής, φαίνεται ότι έχει εισέλθει η Μέση Ανατολή. Η ένταση της περασμένης βδομάδας δεν κατευνάστηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αλλά αντίθετα οξύνθηκε. Στο επίκεντρο βρέθηκε και τώρα, η πόλη της Χεβρώνα ενώ η συνάντηση του Σιμόν Πέρες με τον Γιάσερ Αραφάτ, την Κυριακή, εκτός της ανύπαρκτης προόδου, προκάλεσε την οργή των συγκυβερνώντων του Ισραηλινού υπουργού, που εξαπέλυσαν δριμεία επίθεση εναντίον του. Η κατάσταση οξύνθηκε ακόμη περισσότερο από τη βομβιστική επίθεση, αργά το απόγευμα, στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Μπινιαμίνα, στο βόρειο Ισραήλ.

Μέχρι αργά το βράδυ, παρέμενε αποκλεισμένη από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις η περιοχή γύρω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Μπινιαμίνα, κοντά στο Τελ Αβίβ, μετά από ισχυρότατη έκρηξη βόμβας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η έκρηξη, πιθανότατα, είναι επίθεση αυτοκτονίας και προκάλεσε το θάνατο του Παλαιστινίου καμικάζι, άλλης μιας γυναίκας και τον τραυματισμό άλλων πέντε ανθρώπων. Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια ανάμεσα στο Τελ Αβίβ και τη Χάιφα διακόπηκαν ενώ Ισραηλινοί αξιωματούχοι επέρριπταν την ευθύνη στον Γιάσερ Αραφάτ. Εξάλλου δεν έλειπαν οι «νύξεις» και σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών Σιμόν Πέρες ότι «νομιμοποιεί την τρομοκρατία συνομιλώντας με τον Παλαιστίνιο ηγέτη».

Αλλεπάλληλες εισβολές

Ισραηλινά τεθωρακισμένα εισέβαλαν, από τρεις διαφορετικές διευθύνσεις, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, χτες, στον παλαιστινιακό τομέα της Χεβρώνα εκτοξεύοντας όλμους, ενώ ακολούθησε πολύωρη πυκνή ανταλλαγή πυρών. Κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής τραυματίστηκαν 9 Παλαιστίνιοι ενώ καταστράφηκαν 4 φυλάκια της επίλεκτης δύναμης του Γιάσερ Αραφάτ F17 και το αστυνομικό τμήμα του παρακείμενου παλαιστινιακού χωριού Ντούρα. Παλαιστινιακές πηγές υποστήριζαν ότι σοβαρές ζημιές υπέστησαν και αρκετά σπίτια ενώ από τις οβίδες καταστράφηκε και κέντρο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της Χεβρώνας να βυθιστεί στο σκοτάδι. Ηταν η μεγαλύτερη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη Χεβρώνα, από το 1997, οπότε η διοίκηση του παλαιστινιακού τομέα παραδόθηκε στην Παλαιστινιακή Αρχή.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η εισβολή ήταν απάντηση στα συνεχιζόμενα παλαιστινιακά πυρά εναντίον του γειτονικού εποικισμού Μπέιτ Χαγγάι, την Κυριακή το απόγευμα, αλλά και εναντίον θέσεων του ισραηλινού στρατού που έχουν ενισχυθεί στην περίμετρο του εβραϊκού θύλακα των 450 εποίκων που παραμένει στο κέντρο της Χεβρώνας των 120.000 Παλαιστινίων. «Εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση» χαρακτήρισε την εισβολή ο υποδιοικητής της παλαιστινιακής αστυνομίας στη Χεβρώνα, Αουάν Νάτσε, τονίζοντας ότι «αποδεικνύει ότι το Ισραήλ πιστεύει μόνο στη χρήση βίας και στην επιβολή».

Λίγη ώρα, αργότερα, στο γειτονικό εποικισμό Κίριατ Αρμπα, εξερράγη το αυτοκίνητο της συζύγου του γνωστού ακροδεξιού εποίκου Νόαμ Φέντερμαν, ο οποίος, επανειλημμένως, έχει ταχθεί υπέρ της εκδίωξης των Παλαιστινίων από τα εδάφη τους. Παρά τις, περί του αντιθέτου, ενδείξεις, ο Φέντερμαν διατεινόταν ότι δε μετέφερε εκρηκτική ύλη με το αυτοκίνητο αυτό και ότι πρόκειται για επίθεση.

Νωρίς τη Δευτέρα το απόγευμα, μικρής έκτασης εισβολή πραγματοποιήθηκε και στην πόλη Τουλκαρέμ, της Δυτικής Οχθης. Ενα ισραηλινό τανκ συνοδευόμενο από 4 ερπιστριοφόρα στρατιωτικά οχήματα εισέβαλαν στα προάστια της πόλης, όπου κατέστρεψαν ένα εγκαταλελειμμένο οδόφραγμα της παλαιστινιακής αστυνομίας. Και αυτή η εισβολή, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ήταν απάντηση στα παλαιστινιακά πυρά που δέχτηκαν, χωρίς να τραυματιστούν, δύο έποικοι νωρίτερα χτες.

Ο Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, επικεφαλής των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας στη Δυτική Οχθη, απηύθυνε έκκληση αυτοσυγκράτησης από πράξεις εναντίον στόχων εντός του Ισραήλ τονίζοντας ότι «δεν ωφελούν τους παλαιστινιακούς στόχους αλλά μόνο βοηθούν την επιχειρηματολογία της ισραηλινής ακροδεξιάς». Εντούτοις, ο Ραγιούμπ απέφυγε να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο για τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.

Αστυνομοκρατούμενο Ισραήλ

Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί η αστυνομία και ο στρατός εντός του Ισραήλ με αφορμή την έναρξη των 16ων εβραϊκών Ολυμπιακών Αγώνων (Maccabiah), οι οποίοι πραγματοποιούνται κάθε 4 χρόνια με τη συμμετοχή Εβραίων αθλητών από όλο τον κόσμο. Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή οδήγησε στην ακύρωση της συμμετοχής πολλών αντιπροσωπειών με αποτέλεσμα, τελικά, να έχουν φθάσει στο Ισραήλ 2.000 Εβραίοι αθλητές από όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα συναγωνιστούν 1.000 Ισραηλινούς.

Τα μέτρα υψίστης ασφαλείας ισχυροποιήθηκαν ακόμη περισσότερο μετά την ανακάλυψη, νωρίς χτες το πρωί, των πτωμάτων 2 Παλαιστινίων στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, οι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να τοποθετήσουν εκρηκτικό μηχανισμό. Δεν έγινε σαφές αν στόχος τους ήταν το στάδιο Τέντι, που βρίσκεται μόλις 1 χλμ. από το σημείο όπου βρέθηκαν νεκροί. Τα ονόματα των δύο νεαρών Παλαιστινίων δόθηκαν στη δημοσιότητα και, κατά την ισραηλινή αστυνομία, είναι μέλη της Φατάχ. Η Παλαιστινιακή Αρχή επιβεβαίωσε την ταυτότητά τους υπογραμμίζοντας, όμως, ότι ενεργούσαν αυτοβούλως και δεν είχαν καμία εντολή από την οργάνωσή τους, που δε γνώριζε τίποτε για τις πράξεις τους.

Ακαρπη συνάντηση, «πυρά» εναντίον Πέρες

Τελικά, μόνο περισσότερη αντιπαράθεση στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης φαίνεται ότι κατάφερε να πετύχει η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, την Κυριακή στο Κάιρο. Μετά την 90λεπτη συνάντηση των δύο ανδρών, οι οποίοι είχαν ξεχωριστές συνομιλίες με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ, αποφεύχθηκαν οι κοινές δηλώσεις.

Ο Πέρες φέρεται να εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει ακόμη ελπίδα εξεύρεσης λύσης στη βάση των πορισμάτων της έκθεσης Μίτσελ» υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνεται κατανοητό ότι το Ισραήλ «δε διαπραγματεύεται τίποτε υπό τον ήχο των όπλων, της βίας και των επιθέσεων». Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών φέρεται, επίσης, να διέψευσε, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα, την έντονη φημολογία περί σχεδιασμού μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης ανακατάληψης των αυτόνομων εδαφών σε περίπτωση ισχυρού τρομοκρατικού πλήγματος.

Η συνάντηση του Καΐρου, όμως, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση συνασπισμού. Ο ακροδεξιός υπουργός Τουρισμού Ρεχαβάμ Ζεεβί κατηγόρησε τον Πέρες ότι προκαλεί διαρκώς προβλήματα στην κυβέρνηση, δημιουργώντας σύγχυση στον ισραηλινό λαό για τη στάση της απέναντι στους Παλαιστινίους, τους οποίους, την ίδια στιγμή, ενθαρρύνει να συνεχίζουν τη βία. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Ούζι Λαντάου, υπογραμμίζοντας ότι τη στιγμή που είναι σαφές ότι ο Γιάσερ Αραφάτ δεν τηρεί τις δεσμεύσεις του για την πάταξη της τρομοκρατίας, οι συναντήσεις του Πέρες τον καθιστούν και πάλι εταίρο σε μια διαδικασία χωρίς να είναι. Τον υπουργό του έσπευσε να καλύψει, παρά τις γνωστές αντιπαραθέσεις τους, ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν τονίζοντας ότι η συνάντηση Πέρες είχε ως αποκλειστικό στόχο να επανακαταστήσει σαφές στον Παλαιστίνιο ηγέτη την επιτακτικότητα εκμηδενισμού της βίας.

Το γνωστό αδιάλλακτο αλλά ακόμη σκληρότερο ύφος του χρησιμοποίησε προς τους Παλαιστινίους ο πρώην πρωθυπουργός, και ιδιαίτερα δημοφιλής σήμερα στην ισραηλινή κοινή γνώμη, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός πολιτικός που υπέγραψε την ενδιάμεση συμφωνία ισραηλινής αποχώρησης από τη Χεβρώνα, σε συνέντευξή του, τάχθηκε υπέρ της ανακατάληψης όλων των παλαιστινιακών εδαφών που χρησιμεύουν ως βάσεις εξαπόλυσης επιθέσεων εναντίον Ισραηλινών. Ο Νετανιάχου, αφού χαρακτήρισε τον Γιάσερ Αραφάτ «ηγέτη της μεγαλύτερης τρομοκρατικής οργάνωσης του κόσμου», κάλεσε το ισραηλινό Κοινοβούλιο να εγκρίνει νόμο ακύρωσης όλων των ενδιάμεσων συμφωνιών που έχουν υπογραφτεί με τους Παλαιστίνιους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το Ισραήλ ρίχνει «στάχτη» με «αποχωρήσεις» και επιδρομές... (2002-01-04 00:00:00.0)
Νέες ισραηλινές εισβολές και παράταση της «ομηρίας» Αραφάτ (2001-12-28 00:00:00.0)
Νέα πολεμική ένταση (2001-10-06 00:00:00.0)
«Εβρεχε πυρ από παντού» (2001-08-25 00:00:00.0)
Συγκρούσεις παρά τους διπλωματικούς ελιγμούς (2000-11-18 00:00:00.0)
Στην κόψη του ξυραφιού (1997-03-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ