Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Πασχίζει να κατοχυρώσει χώρο και ρόλο στις αντιλαϊκές διεργασίες

Με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα συναντάται σήμερα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, κατόπιν αιτήματός της, προκειμένου να συζητήσουν το Προσφυγικό, ενισχύοντας την άποψη ότι η διαχείρισή του μπορεί να αξιοποιηθεί και ως μοχλός ευρύτερων διεργασιών αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια να διατηρήσει όσο μπορεί το ρόλο του ΠΑΣΟΚ ως «επίσημου» εκπροσώπου της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα, στο φόντο της επιταχυνόμενης προσέγγισης της τελευταίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Γεννηματά απέστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σ. Στάνισεφ, τον πρόεδρο των σοσιαλδημοκρατών ευρωβουλευτών, Τζ. Πιτέλα, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς και τους ηγέτες των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης, ζητώντας να μην ανασταλεί η εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν για όσους ταξιδιώτες προέρχονται από την Ελλάδα. Αντίθετα, «να επισπεύσουμε και να βελτιώσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας», «να προχωρήσουμε στη γρήγορη ολοκλήρωση και λειτουργία όλων των hot spots και να εφαρμόσουμε πλήρως τα υφιστάμενα προγράμματα μετεγκατάστασης» κ.ά.

Παραπέρα, αρθρογραφώντας στο «Βήμα», επανέλαβε την πρότασή της για «συνδιαμορφώση ενός ενιαίου πολιτικού οργανισμού - με τη μορφή συμπαράταξης - όλων των δυνάμεων της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και της Κεντροαριστεράς».

«Η λύση στο αδιέξοδο με την ανίκανη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο αντι-ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η παλινόρθωση της ΝΔ» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, βέβαια, πιο καθαρή γίνεται η ένταση των διεργασιών και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικά, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ», διαχωριζόμενος ανοιχτά από τη θέση της Φ. Γεννηματά περί «αβύσσου» που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ, σημείωσε: «Ηταν λάθος η λέξη "άβυσσος" και δε με χωρίζει άβυσσος από κανέναν, ούτε από τον κ. Μητσοτάκη ούτε από τον κ. Τσίπρα. Αβυσσος με χωρίζει από τη Χρυσή Αυγή, άβυσσος με χωρίζει από κάποιους οι οποίοι δε θέλουν τη χώρα στην Ευρώπη, δε θέλουν τη χώρα στο ευρώ». Παραπέρα, συμπλήρωσε: «Η θέση η δική μου - και πιστεύω ότι δεν έχει φύγει από τη θέση αυτή το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη - ήταν πάντα ότι χρειάζεται μία κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού».

Πάντως, την πρόταση Γεννηματά βλέπουν γενικώς θετικά μια σειρά στελέχη του χώρου, όπως ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης, που μιλώντας στα «Νέα» αναγνωρίζει ότι χρειάζεται «κάτι καινούργιο» στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, αφού προηγηθεί προγραμματική συζήτηση. Αν και εμφανίζεται να αρνείται να ηγηθεί ο ίδιος ενός ενιαίου κεντροαριστερού σχήματος, χαρακτηρίζει ευκαιρία για διάλογο την πρωτοβουλία Γεννηματά, έστω κι αν εμμέσως διαπιστώνει μια σπουδή υπό την πίεση πανικού για την εκλογή Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ