Τρίτη 2 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Ιδρώνουν στον «αγώνα» για την καπιταλιστική ανάκαμψη

Στο επίκεντρο ο στόχος για παραπέρα πολύμορφη κρατική στήριξη του κεφαλαίου

Συστηματική προσπάθεια να παρουσιάζει τους στόχους του κεφαλαίου ως στόχους που θα ωφελήσουν το λαό, καταβάλλει η συγκυβέρνηση

Eurokinissi

Συστηματική προσπάθεια να παρουσιάζει τους στόχους του κεφαλαίου ως στόχους που θα ωφελήσουν το λαό, καταβάλλει η συγκυβέρνηση
Επιμένει η κυβέρνηση να παρουσιάζει μια παραμορφωτική της πραγματικότητας εικόνα για τα πεπραγμένα της στον ένα χρόνο της. Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με άρθρο του σε σχετικό αφιέρωμα της «Αυγής», ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση ηγείται μιας «μακράς, δύσκολης, μα και ελπιδοφόρας πορείας», ενώ σε μια προσπάθεια συμβιβασμού του λαού με την αντιλαϊκή πολιτική, προσθέτει ότι «γνωρίζαμε πολύ καλά ότι η πορεία αυτή δε θα ήταν ούτε σύντομη ούτε ανώδυνη».

Υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση συγκρούεται «με ισχυρά κατεστημένα συμφέροντα», κόντρα στα όσα ομολογούν οι πράξεις της και δηλώνει την περηφάνια που τους κατακλύζει για τη μάχη που δίνουν «με στόχο την έξοδο από την κρίση», αποσιωπώντας ότι αναφέρεται στην έξοδο από την κρίση για το κεφάλαιο.

Ο πρωθυπουργός αναπαράγει, επίσης, τις αυταπάτες για την ΕΕ που τάχα αλλάζει και διαμορφώνονται «συμμαχίες που ισχυροποιούνται συνεχώς, διαμορφώνοντας μια πραγματική δυναμική συνολικής αλλαγής των συσχετισμών». Κι εδώ παραλείπει να εξηγήσει ότι πρόκειται για συμμαχίες λύκων εντός της αγέλης της ΕΕ, προκειμένου να υπηρετήσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντα των αστικών τους τάξεων, αφού απέναντι στους λαούς η στάση τους είναι ενιαία.

Για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης αρκείται σε θολές αναφορές, ώστε να παρουσιάζονται οι στόχοι του κεφαλαίου σαν στόχοι υπέρ του λαού.«Ολοκληρώνουμε με επιτυχία την αξιολόγηση επιταχύνοντας την ελάφρυνση του χρέους. Προχωρούμε στην ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, ξεπερνώντας την κρίση και ανακτώντας την κυριαρχία μας» ισχυρίζεται. Σε μια προσπάθεια να δώσει φιλολαϊκό πρόσημο στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, προσθέτει: «Ξεκινάμε το μεγάλο αγώνα για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κοινωνικών πληγών (...) για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η κοινωνία μας».

Δράση για την Ελλάδα του κεφαλαίου

Χτες, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε στην εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος «Act4Greece» της Εθνικής Τράπεζας. Επιβεβαιώνοντας ότι στόχος που διαπερνά τέτοιες και άλλες δράσεις είναι η στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, ανέφερε: «Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που βγαίνει από τη σημερινή πρωτοβουλία: Να ενώσουμε δυνάμεις, η Πολιτεία, ο τραπεζικός τομέας, εκείνη η επιχειρηματικότητα που έχει την υψηλή κοινωνική ευθύνη, οι Ελληνες της διασποράς, η Εκκλησία, όλοι και όλες να ενώσουμε δυνάμεις, βεβαίως όμως μέσα σε ένα πλαίσιο. Σε ένα πλαίσιο που θα αναδεικνύει την καινοτομία, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και θα δίνει τη δυνατότητα στο τραπεζικό σύστημα, στις τράπεζες να ξαναπαίξουν τον ουσιαστικό τους ρόλο - κοινωνικό και οικονομικό. Να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία».

Σε αυτό το πλαίσιο, εξήρε τις «εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης» που αποτελούν - όπως είπε - «ένα μοντέλο παρεμβάσεων για τη βελτίωση της ρευστότητας και την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας».

Τέτοιο πρόγραμμα είναι το «Act4Greece», που στοχεύει στο να αποκτήσουν «πρόσβαση νεοφυείς επιχειρήσεις σε εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης».

Δεν παρέλειψε να αναμηρυκάσει γνωστές κοροϊδίες, όπως ότι «από την πρώτη στιγμή της ανάληψης της διακυβέρνησης», μέριμνα της κυβέρνησης ήταν «να βρούμε τον τρόπο να περιορίσουμε ή να αντιμετωπίσουμε αυτή την κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση», όταν η κυβερνητική πολιτική την οξύνει στο έπακρο. Επικαλέστηκε τα ψίχουλα διαφόρων προγραμμάτων, που ούτε καν ανακούφιση δεν προσφέρουν σε όσους βρίσκονται στο φάσμα της εξαθλίωσης.

Ακόμα όμως κι αυτές οι δράσεις, όπως ομολόγησε και ο ίδιος, δεν αποτελούν παρά μέρος του σχεδίου για την καπιταλιστική ανάκαμψη, αφού συμβάλλουν στο να διασφαλίζεται η «κοινωνική συνοχή», ενώ «αποτελούν ταυτόχρονα και μοχλό για την οικονομική ανάπτυξη».

Σε ό,τι αφορά, άλλωστε, αυτό το στόχο, ο Αλ. Τσίπρας υπερθεμάτισε της «ανάπτυξης συμμετοχικών και κοινωνικών μορφών χρηματοδότησης» και υπενθύμισε στους επιχειρηματικούς ομίλους ότι: «Με την επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ανοίγει ο δρόμος: Για την επιστροφή των καταθέσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και για την αποτελεσματική διαχείριση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων».

«Συνεπώς - πιστεύουμε - έτσι θα απελευθερωθούν κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, ενώ το κόστος χρήματος θα μειωθεί» επεσήμανε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον καταλυτικό ρόλο που θα παίξει το έγκαιρο κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου, καθώς «θα ανοίξει το δρόμο για την επίλυση του ζητήματος του δημοσίου χρέους και την επιστροφή του waiver των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, καθώς και της συμμετοχής της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ».

Παράλληλα, υποσχέθηκε στο κεφάλαιο προώθηση νέου «αναπτυξιακού νόμου», σταθερό φορολογικό σύστημα, βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης, απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης, βελτίωση του πλαισίου για τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις του Δημοσίου. Ακόμα, ένταξη μεγάλων έργων υποδομής στο λεγόμενο «πακέτο Γιούνκερ», προκειμένου να προσελκυστούν ιδιωτικά κεφάλαια.

«Οι προσπάθειές μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας μας, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, φιλοδοξούν να αξιοποιήσουν όλα τα δυνατά μέσα (...) Κυβέρνηση, φορείς, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας καλούνται να συνεργαστούν και να συμβάλουν, να βάλουμε πλάτη, με όλους τους δυνατούς τρόπους, στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ανθρωπιστικής και οικονομικής κρίσης» ανέφερε, καταλήγοντας την ομιλία του.

«Τρέχουν» οι διεργασίες

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρης, σε συνέντευξή του στη «Real News», υπερασπίζεται το αντιασφαλιστικό σχέδιο και δηλώνει ότι δεν αποσύρεται. Στο φόντο της διόγκωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, μάλιστα, υποδεικνύει σε βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι «η παράδοση της έδρας σε περίπτωση διαφωνίας είναι, ούτως ή άλλως, ηθική υποχρέωση του διαφωνούντος. Πολύ περισσότερο όταν ο διαφωνών έχει εκλεγεί με "λίστα", όταν γνωρίζει πριν εκλεγεί ποιο πρόγραμμα πρέπει αναγκαστικά να ακολουθήσει».

Παράλληλα, ο Αλ. Φλαμπουράρης δεν κρύβει ότι την κυβέρνηση την ενδιαφέρει η διεύρυνσή της με δυνάμεις που θα επιλέξουν «να στηρίξουν τον αγώνα της κυβέρνησής μας...».

Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση θα στηρίξει την πρόταση της Φώφης Γεννηματά για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα, απαντά: «Επί της αρχής, κάθε διερεύνηση είναι καλοδεχούμενη. Μην ξεχνάτε ότι εμείς (...) δεν έχουμε ανάγκη συγκαλύψεων. Αλλά υποκριτικές διερευνήσεις με μοναδικό σκοπό την πολιτική επιβίωση των όψιμων οπαδών του δόγματος "να λάμψει η αλήθεια", όταν μάλιστα προέρχονται από χώρους που εμπεριέχουν ενεχόμενους, δεν θα μας εκτρέψουν από την πραγματική δουλειά που πρέπει επειγόντως να γίνει (...) προσωπικά δεν πιστεύω ότι έχουμε την πολυτέλεια ατέρμονων διερευνήσεων ή ακόμα και ομφαλοσκοπήσεων, οι οποίες, ούτως ή άλλως, έχει αποδειχτεί εν τοις πράγμασι ότι δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα».

Σε ό,τι αφορά στην πρόθεση του Κ. Μητσοτάκη να ζητήσει εξεταστική για την «περίοδο Βαρουφάκη», ανέφερε: «Λυπάμαι που επιλέγει τέτοιους δρόμους αντί να αντιπολιτευτεί δημιουργικά».

Σε Ιράν και Λονδίνο

Τα κέρδη που προσβλέπει το ντόπιο κεφάλαιο μέσα από συνεργασίες με κεφάλαια άλλων κρατών, οδηγούν τον πρωθυπουργό έως το Ιράν την Κυριακή 7/2 και τη Δευτέρα 8/2. Επιδίωξη της κυβέρνησης φαίνεται να είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας στον ενεργειακό τομέα, σε συνέχεια όσων έχει ήδη δρομολογήσει μέσα από τις τριμερείς με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο.

Την Πέμπτη, εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Λονδίνο, για να πάρει μέρος σε διάσκεψη με τίτλο «Υποστηρίζοντας τη Συρία και την περιοχή». Η συμμετοχή του συνδέεται με την προσπάθεια της κυβέρνησης για διαχείριση του Προσφυγικού, στο φόντο της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών με όχημα και το εν λόγω ζήτημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ