Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Προδιέγραψε την παραπέρα εμπορευματοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας

«Πρόκληση» για την κυβέρνηση η «απελευθέρωση της αγοράς» με παράλληλη διασφάλιση των συμφερόντων σημαντικών τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου

Με τη φράση ότι «η χώρα κινείται σε απόλυτη συμβατότητα με τον ευρωπαϊκό σχεδιασμό, (...) τους στόχους που έχει δώσει η ΕΕ», ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προδιέγραψε με τον πιο σαφή τρόπο το βάθεμα της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας σύμφωνα με τη στρατηγική της ΕΕ, για την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφόρας δράσης για τα μονοπώλια. Η τοποθέτηση Σκουρλέτη έγινε με αφορμή τη διαδικασία γνωμοδότησης για τους προτεινόμενους από τον υπουργό στη θέση του β' αντιπροέδρου και στη διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Τα όσα ανέφερε ο Π. Σκουρλέτης ήταν απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, προς τα προτεινόμενα πρόσωπα, αναδεικνύοντας παράλληλα το ρόλο της ΡΑΕ: «Ποια είναι η άποψή σας για την ιδιωτικοποίηση, θα πάτε κόντρα στην ΕΕ; Θα πάτε κόντρα στην κυβερνητική επιλογή έτσι ώστε να μην προχωρήσει η ολική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ;».

Ο Π. Σκουρλέτης σπεύδοντας να βγάλει τους προτεινόμενους από... τη δύσκολη θέση, ισχυρίστηκε ότι... «τέτοιου είδους ερωτήματα έχουν ρητορική αξία» και είπε όσα αναφέρονται στην αρχή του ρεπορτάζ.

Αναφερόμενος ειδικά στη ΔΕΗ, σημείωσε ότι «η πρόκληση η μεγάλη είναι πώς θα μπορέσουμε, ακολουθώντας τα βήματα της απελευθέρωσης της αγοράς, να μην συρρικνώσουμε τη ΔΕΗ και κυρίως η απελευθέρωση αυτή να μη γίνει με έναν τρόπο ληστρικό απέναντί της. Δηλαδή με πολιτικές οι οποίες με βίαιο τρόπο θα ενθαρρύνουν τους νέους ανταγωνιστές σε βάρος της δημόσιας επιχείρησης της ΔΕΗ». Στην πραγματικότητα, βέβαια, η αγωνία της κυβέρνησης είναι πώς θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση με παράλληλη διασφάλιση συμφερόντων σημαντικών τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας το... ρόλο της ΔΕΗ στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων, παρουσίασε ως επίτευγμα ότι «ανακοίνωσε μία γενναία έκπτωση 10% σε όλους τους εμπορικούς πελάτες που είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των λογαριασμών. Οταν πράγματι ενδιαφερόμαστε για το ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων, τέτοιου είδους κινήσεις πρέπει να τις υπογραμμίζουμε και να τις χαιρετίζουμε» και πρόσθεσε: «Είναι πολύ δύσκολο να περιμένει κανείς μια αντίστοιχη πρακτική, τουλάχιστον για την ώρα, από άλλες ιδιωτικές εταιρείες παραγωγούς της ηλεκτρικής ενέργειας». Αυτά την ώρα που κυβέρνηση και ΔΕΗ έχουν καταδικάσει το λαό σε απανωτές αυξήσεις στα τιμολόγια και ενεργειακή φτώχεια.

Από την πλευρά των άλλων αστικών κομμάτων, η όποια κριτική ασκήθηκε στην κυβέρνηση και τα ερωτήματα που τέθηκαν αφορούσαν να ξεκαθαρίσει, όπως ανέφερε για παράδειγμα ο βουλευτής της ΝΔ, Γ. Τραγάκης, «τις προθέσεις της αν θα προχωρήσει γρήγορα την απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας». Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων και ΧΑ ψήφισαν «παρών».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Μανώλης Συντυχάκης, ξεκαθάρισε ότι είναι διατυπωμένη η θέση του ΚΚΕ σε σχέση με το ρόλο και το χαρακτήρα των «ανεξάρτητων αρχών», πολύ δε περισσότερο για την ΡΑΕ, η οποία έρχεται «να υπηρετήσει την εμπορευματοποιημένη απελευθερωμένη Ενέργεια», στο φόντο και της προώθησης από την κυβέρνηση της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

«Απόδειξη της επιλογής της κυβέρνησης» τόνισε, «να ακολουθήσει το δρόμο εντολών της ΕΕ είναι και η απόφαση 471/15 που δημοσιοποιήθηκε 20 Γενάρη, που εξαιρεί τις εξαγωγές της ηλεκτρικής ενέργειας από μια σειρά χρεώσεις που προβλέπονται από τον εγχώριο κώδικα λειτουργίας του ΔΕΣΜΗΕ. Μία απόφαση που θα εκτοξεύει το κόστος της εγχώριας χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας κατά αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, προκαλώντας αλυσιδωτές αυξήσεις χρεώσεων στα τιμολόγια τελικά των λαϊκών νοικοκυριών. Και όχι μόνο αυτό, αλλά, διερευνάται η δυνατότητα απαλλαγής της εξαγώγιμης ηλεκτρικής ενέργειας από τη χρέωση ειδικού φόρου κατανάλωσης».

Από αυτήν τη σκοπιά, και όχι λόγω προσώπων, δήλωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει τους προτεινόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ