Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Κινητικότητα για το κεφάλαιο στο φόντο ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και «εμπλοκών»

Στο Αζερμπαϊτζάν βρίσκεται από χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, επιχειρώντας να ενισχύσει διαύλους εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων με αζέρικα κεφάλαια, σε χρυσοφόρα πεδία όπως η Ενέργεια.

Κατά πληροφορίες, χτες έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ι. Αλίγιεφ και είχε κατ' ιδίαν με τον Αζέρο ομόλογό του, Ε. Μαμαντιάροφ. Σήμερα Τετάρτη προγραμματίζονται συναντήσεις με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Ο. Ασάντοφ, την κοινοβουλευτική ομάδα ελληνοαζερικής φιλίας και τον υπουργό Ενέργειας και πρόεδρο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν, Ν. Αλίγιεφ.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στο Αζερμπαϊτζάν, ο Ν. Κοτζιάς θα μεταβεί στο Αμστερνταμ, όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη εξαμηνιαία συνάντηση «Gymnich», των υπουργών Εξωτερικών των κρατών - μελών της ΕΕ, η οποία θα λάβει χώρα Παρασκευή και Σάββατο. Επισήμως, την Παρασκευή θα συζητηθούν η Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Ιράν.

Σημειωτέον, Πέμπτη και Παρασκευή θα βρίσκεται στο Αμστερνταμ και ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, για τη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ. Επισήμως, το αντικείμενο της Συνόδου είναι η «ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας» εντός ΕΕ, στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις της στο Κέρας της Αφρικής, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και την περιοχή του Σαχέλ. Σε αυτή τη βάση, οι υπουργοί Αμυνας θα συζητήσουν τη στρατηγική της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, σε γεύμα με τους υπουργούς Εξωτερικών.

Από τους δύο Ελληνες υπουργούς διαχέεται ότι στα διαβούλια του Αμστερνταμ θα θέσουν και το ζήτημα του Προσφυγικού, με αιχμή της κυβερνητικής γραμμής ότι η ελληνική κυβέρνηση εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι των εταίρων της στην ΕΕ (βλ. «hot spots» και κέντρα μετεγκατάστασης) και αναμένει να τηρήσουν κι αυτοί τις δικές τους, όπως χορήγηση κονδυλίων και μετεγκατάσταση μεταναστών και προσφύγων σε άλλες χώρες της ΕΕ, με παράλληλο κλείσιμο της συζήτησης για αποβολή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν.

Τέλος, την Κυριακή, ο Ν. Κοτζιάς θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, στην επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στο Ιράν.

Για ισχυρές πιέσεις στην Ελλάδα για αναγνώριση του Κοσόβου κάνει λόγο ο Σέρβος ΥΠΕΞ

Ολη αυτή η κινητικότητα αναπτύσσεται ώστε να διευρυνθούν τα κομπρεμί εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά η ντόπια αστική τάξη, μέσα από την περιβόητη «πολυδιάστατη» εξωτερική πολιτική που επαίρεται η κυβέρνηση ότι ασκεί, με βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς στην ευρύτερη περιοχή.

Βέβαια, η προσπάθεια της κυβέρνησης να ενισχύσει το ρόλο της μέσα στις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ, «παίζοντας» ταυτόχρονα με όσα περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα μπορεί, στήνοντας άξονες και αντιάξονες, για λογαριασμό του κεφαλαίου, έχει τις εμπλοκές της.

Χαρακτηριστικά, λίγες μέρες αφότου οι ΗΠΑ «άδειασαν» τους υπουργούς Αμυνας Ελλάδας και Ισραήλ για τις δηλώσεις τους ότι η Τουρκία στηρίζει την τρομοκρατία, όπως και το άρθρο Παλαιστίνιου πρώην υπουργού Εξωτερικών με το οποίο εκφραζόταν δυσαρέσκεια για τη στάση της Ελλάδας στα διαβούλια της ΕΕ, χτες προέκυψαν δηλώσεις του Σέρβου υπουργού Εξωτερικών, στην εφημερίδα «Novosti» του Βελιγραδίου, ότι Ελλάδα, Ρουμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο (το μόρφωμα δηλαδή που δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της ΝΑΤΟικής ιμπεριαλιστικής επέμβασης εναντίον της τότε Γιουγκοσλαβίας) δέχονται ισχυρές πιέσεις να το πράξουν. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ, ο Ι. Ντάτσιτς φέρεται να υποστηρίζει ότι η πίεση είναι «ασφυκτική» ιδιαίτερα στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, ενώ γράφεται πως ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών θα ζητήσει διαβεβαιώσεις από τον Ν. Κοτζιά ότι δε θα μεταβληθεί η στάση της Αθήνας...

«Στρατιωτική διπλωματία» στο τόξο Μεσόγειος - Μαύρη Θάλασσα

Την ίδια ώρα, η προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων μονοπωλίων προχωρά μέσα κι από τη λεγόμενη «στρατιωτική διπλωματία». Ενδεικτική περίπτωση οι σχέσεις που σύμφωνα με ανώτατες πηγές του ΓΕΝ αναπτύσσει το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) με αντίστοιχες δυνάμεις άλλων χωρών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, γίνονται και δρομολογούνται και παραπέρα ασκήσεις και συνεκπαιδεύσεις με Αίγυπτο και Ισραήλ, με το οποίο μάλιστα έχει προχωρήσει σημαντικά η συνεργασία στο πεδίο της ανταλλαγής πληροφοριών.

Αντίστοιχες συνεργασίες προχωρά το ΠΝ στο βορρά, στη Μαύρη Θάλασσα, με Βουλγαρία και Ρουμανία.

Στα σχέδια της ανάπτυξης αξόνων περιλαμβάνεται και το Μαρόκο, χώρα που θα παίξει κάποιο ρόλο το επόμενο διάστημα, όπως λέγεται χαρακτηριστικά στο ΓΕΝ.

Τέλος, ως «σταθερές» παραμένουν οι «συνεργασίες» με ΗΠΑ και Βρετανία.

Οι τέτοιες προσπάθειες, βέβαια, σκοντάφτουν και σε αντιθέσεις. Οπως αναφέρουν, άλλωστε, Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν ακόμα μεταξύ τους κάποια «ζητήματα», εξ ου και προς ώρας προχωρούν δυο διακριτά «τρίγωνα συνεργασίας», Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος και Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, ενώ δεν έχει ακόμα μορφοποιηθεί το τέτοιο κομπρεμί σε «τετράγωνο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ