Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ATHENS ENERGY FORUM
Οι κατευθύνσεις της ΕΕ οδηγός της κυβερνητικής πολιτικής

Η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης στο εσωτερικό και στο εξωτερικό σχεδιάζεται και υλοποιείται «με βασικό γνώμονα τις εύλογες κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής για την ενεργειακή ασφάλεια», υπογράμμισε χτες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, κατά την ομιλία του στο Athens Energy Forum 2016, που πραγματοποιείται από χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με τη συμμετοχή πλειάδας στελεχών του χώρου της Ενέργειας από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ξεκαθάρισε ότι ο κυβερνητικός ενεργειακός σχεδιασμός διαμορφώνεται με βάση την πολιτική της ΕΕ για την «Ενεργειακή Ενωση» και «τις πραγματικές συνθήκες και στο πεδίο της αγοράς».

Παρουσίασε τις βασικές αρχές του κυβερνητικού ενεργειακού σχεδιασμού αναφερόμενος και στον «εθνικό στόχο», που θέτουν όλα τα εγχώρια αστικά κόμματα, για τη «μετατροπή της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο, με εμβέλεια από τη ΝΑ Ευρώπη έως και τη ΝΑ Μεσόγειο».

Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση «τρέχει» τις διαδικασίες για την κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP), του Ελληνοβουλγαρικού Διασυνδετηρίου αγωγού Φυσικού Αερίου (IGB), την προοπτική διασύνδεσης της Ελλάδας με την Ιταλία, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου IGI, την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ελλάδα με την ΠΓΔΜ, τον αγωγό του Κεντρικού Ευρωπαϊκού Διαδρόμου μέσω Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας, Αυστρίας. Ταυτόχρονα, όπως είπε, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν δεν έχει εγκαταλειφθεί το σχέδιο για την κατασκευή του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού, ως «επιπρόσθετη, εναλλακτική διαδρομή για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τη Ρωσία» και το ελληνικό κράτος έχει λάβει μέτρα έτσι ώστε να μπορεί να συμμετάσχει ενεργά σε οποιαδήποτε θετική πρωτοβουλία υπάρξει αναφορικά με το έργο. Παράλληλα, διερευνώνται προοπτικές για τη λειτουργία Πλωτού Σταθμού Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη και η αξιοποίηση του κοιτάσματος «Νότια Καβάλα», ως Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου.

Σχετικά με την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου στη χώρα ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς της ΔΕΠΑ για την προμήθεια φυσικού αερίου σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν δίκτυα, με τη μεταφορά του διά θαλάσσης ή οδικώς σε υγροποιημένη ή συμπιεσμένη μορφή.

Ειδική αναφορά έκανε στις «στρατηγικού χαρακτήρα» συμφωνίες ανάμεσα στην Ελλάδα, στο Ισραήλ και την Κύπρο, στον ενεργειακό τομέα. Ιδιαίτερα εξετάζεται η μεταφορά του φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας καθώς επίσης η ηλεκτρική διασύνδεση των τριών κρατών. Ανάλογες είναι οι δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας με την Αίγυπτο και το Ιράν, πρόσθεσε.

Σχετικά με την εκμετάλλευση των εγχώριων κοιτασμάτων είπε ότι λαμβάνονται υπόψη η διεθνής συγκυρία και οι τιμές του πετρελαίου και υπ' αυτό το πρίσμα τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις για την κατακύρωση του διαγωνισμού για την έρευνα και εκμετάλλευση σε τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας (Αρτα - Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησος), ενώ θα ακολουθήσει η εξέταση των προσφορών για τις έρευνες στις 20 θαλάσσιες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα (Ιόνιο) και νοτίως της Κρήτης.

Τέλος, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ενώ για τη ΔΕΗ σημείωσε πως «η δική μας παρέμβαση θα κινηθεί προς την κατεύθυνση της ομαλής μετάβασης στις νέες συνθήκες», της απελευθέρωσης.

Στην ίδια «ρότα» η αντιπολίτευση

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Χατζηδάκης κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών γιατί, όπως είπε, έτσι θα οδηγηθούμε σε μείωση του ενεργειακού κόστους, θα υπάρξουν προσέλκυση επενδύσεων, δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και παροχή περισσότερων επιλογών και πιο ποιοτικών υπηρεσιών στους καταναλωτές. Για τον ΑΔΜΗΕ τάχτηκε υπέρ της πλήρους και άμεσης ιδιωτικοποίησης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για ολιγωρία στην εξερεύνηση του πετρελαϊκού πλούτου της χώρας. Πάντως, εξέφρασε τη συμφωνία του στην «πολυδιάστατη ενεργειακή πολιτική» της κυβέρνησης και τη συνέχιση της στρατηγικής συνεργασίας με το Ισραήλ.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, κάλεσε την κυβέρνηση να διεκδικήσει στην ΕΕ το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας ως παραγωγού ενεργειακών πρώτων υλών αλλά και ως χώρας διαμετακόμισης, κάνοντας λόγο για «ενεργειακό δόγμα» μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Δήλωσε ενοχλημένος για τη στάση της Γερμανίας αναφορικά με τον «Nord Stream 2», ενώ έδωσε βάρος στην κατασκευή του πλωτού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη αλλά και στις εξαγωγές αμερικανικού LNG, που, όπως είπε, αλλάζουν τα δεδομένα στην Ευρώπη. Επίσης χαρακτήρισε το αμερικανικό LNG «φτηνό»...

Η πρώτη μέρα του συνεδρίου συνεχίστηκε με συζητήσεις για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Αν. Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, για την κλιματική αλλαγή και για τις αγορές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Μπροστάρηδες» στον αμερικανικό ενεργειακό σχεδιασμό, και ο λαός στον στόχο (2022-03-05 00:00:00.0)
«Ψωνίστε ό,τι βολεύει για πόλεμο», στη Σούδα! (2017-05-10 00:00:00.0)
Η «ενεργειακή ένωση» της ΕΕ στο επίκεντρο (2016-03-11 00:00:00.0)
Παιχνίδια με την Ενέργεια σε... πολλά ταμπλό (2015-04-04 00:00:00.0)
«Ενεργειακές μπίζνες» στην πλάτη του λαού (2014-12-20 00:00:00.0)
Συναντήσεις για τα ενεργειακά (2013-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ