Κυριακή 7 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αν οι κάμερες μπορούσαν να δουν πίσω από γωνίες, τότε θα μπορούσαν να προειδοποιούν τους οδηγούς για τον κίνδυνο που ελοχεύει στη στροφή, τους πυροσβέστες να αναζητούν εγκλωβισμένους σε κτίρια που καίγονται και τους χειρουργούς να βλέπουν δυσπρόσιτες περιοχές μέσα στο σώμα. Ετσι πλασάρεται επικοινωνιακά η σχετική έρευνα.

Πριν από μερικά χρόνια ερευνητές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) βρήκαν τρόπο να φτιάξουν μια τέτοια κάμερα, αλλά το πρωτότυπο ήταν πολύ ακριβό. Η συσκευή χρησιμοποιούσε ένα παλμικό λέιζερ για να ανακλά το φως του λέιζερ στον απέναντι τοίχο και τελικά πάνω στο κρυμμένο αντικείμενο. Μια κάμερα των 500.000 δολαρίων κατέγραφε το φως που ανακλώταν πίσω από το αντικείμενο, ενώ λογισμικό κατέγραφε το χρόνο άφιξης μεμονωμένων φωτονίων, υπολόγιζε τις αποστάσεις και ανακατασκεύαζε την όψη του μη ορατού από τη συγκεκριμένη θέση αντικειμένου. Από τότε η ομάδα του ΜΙΤ βελτίωσε την τεχνολογία αυτή σημαντικά. Τώρα μπορεί να καταγράφει κινούμενα αντικείμενα, που δεν είναι σε ευθεία γραμμή όρασης και αντί για το λέιζερ και την κάμερα των 500.000 δολαρίων χρησιμοποιεί ένα φτηνό προβολέα LED και έναν αισθητήρα των 100 δολαρίων.

Προφανώς, η δυνατότητα να βλέπεις πίσω από γωνίες μπορεί να βρει σημαντικές εφαρμογές στο στρατιωτικό τομέα, στη δίωξη μέσα σε αστικό περιβάλλον κλπ. Αυτός είναι ο λόγος που χρηματοδοτείται από την DARPA, την υπηρεσία ανάπτυξης και αξιοποίησης τεχνολογίας, του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ. Οσο για τη χρήση της τεχνολογίας αυτής από οδηγούς, πυροσβέστες και χειρούργους, αυτή θα γίνει αν και όταν τα μονοπώλια εκμεταλλευτούν τη χρηματοδοτημένη από τον αμερικανικό λαό έρευνα για να πουλήσουν προϊόντα που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ