Κυριακή 7 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Διαπραγματεύσεις και μάχες με φόντο τις επόμενες φάσεις επέμβασης

Οι Σαουδάραβες εμφανίζονται πρόθυμοι να αναπτύξουν στρατεύματα και στο έδαφος της Συρίας, μετά την ιμπεριαλιστική επίθεση που εξαπολύουν από τον περασμένο Μάρτη στην Υεμένη...
Οι Σαουδάραβες εμφανίζονται πρόθυμοι να αναπτύξουν στρατεύματα και στο έδαφος της Συρίας, μετά την ιμπεριαλιστική επίθεση που εξαπολύουν από τον περασμένο Μάρτη στην Υεμένη...
Οι εξελίξεις της τελευταίας βδομάδας με επίκεντρο τη Συρία τα είχαν σχεδόν όλα: Εναρξη και αναστολή έως τις 25 Φλεβάρη των έμμεσων διαπραγματεύσεων του απεσταλμένου του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, στη Γενεύη, με τις αντιπροσωπείες της συριακής κυβέρνησης και της «Υπατης Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας» που έχει συγκροτήσει στο Ριάντ της Σ. Αραβίας μέρος της συριακής αντιπολίτευσης. Την κλιμάκωση των συγκρούσεων στα πεδία των μαχών, με χαρακτηριστικό τη σημαντική ανάκτηση στρατηγικών περιοχών στις επαρχίες Νταράα και Χαλέπι από το συριακό στρατό, με την αεροπορική κάλυψη της Ρωσίας. Τη δημιουργία νέου κύματος πάνω από 15.000 προσφύγων στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας και τις καταγγελίες του εκπροσώπου του ρωσικού στρατού για πιθανή τουρκική μεγάλη χερσαία επέμβαση. Τη σπουδή της Σαουδικής Αραβίας να εκφράσει την προθυμία της να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Συρίας, στο πλευρό των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, σε μια προσπάθεια να εκβιάσει εξελίξεις στο τραπέζι της «παγωμένης» διαπραγμάτευσης. Την υποκριτική «δέσμευση» ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, ΕΕ, πετρελαιομοναρχιών του Κόλπου και άλλους) για τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας άνω των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων την περασμένη Πέμπτη στο Λονδίνο, υποτίθεται για τα εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που δημιουργούν οι βόμβες που ρίχνουν οι ίδιοι στην πολύπαθη χώρα, με στόχο την προώθηση των γεωπολιτικών συμφερόντων τους.

Ταυτόχρονα, στο μελανό φόντο των παραπάνω εξελίξεων, διαφαίνεται περαιτέρω όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και νέα παζάρια μέσα στις επόμενες μέρες.

Εως τα μέσα της ερχόμενης βδομάδας, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, αναμένεται να συναντήσει στις Βρυξέλλες τους ομολόγους του από το στενό πυρήνα άλλων 25 χωρών που συμμετέχουν στη λεγόμενη «συμμαχία» των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Στη σύνοδο αυτή, ο Κάρτερ αναμένεται να συζητήσει την πρόσφατη πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για την αποστολή Σαουδαράβων στρατιωτών στο έδαφος της Συρίας, μολονότι η πρόταση αυτή αποτελεί «κόκκινο πανί» για τη Μόσχα. Θα συζητηθούν τα σχέδια και οι προθέσεις της Τουρκίας, μπροστά στις αυξανόμενες επιτυχίες του συριακού στρατού, υπό την αεροπορική κάλυψη της Ρωσίας, κοντά στην τουρκο-συριακή μεθόριο και δη στις περιοχές των Κούρδων της Συρίας. Δεν αποκλείεται να συζητηθούν για μία ακόμη φορά οι σχεδιασμοί για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Βόρειο Ιράκ, πιθανώς μέσα στην άνοιξη, που παραμένει στα χέρια τζιχαντιστών πάνω από ενάμιση χρόνο, αλλά και τα σχέδια ΗΠΑ - ΕΕ και ΝΑΤΟ για την επόμενη φάση της ιμπεριαλιστικής επέμβασής τους στη Λιβύη, με πρόσχημα (και εκεί...) τη δράση πάνω από 5.000 τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Μέσα στην ερχόμενη βδομάδα, την Πέμπτη 11 του μήνα, αξιωματούχοι και υπουργοί Εξωτερικών των λεγόμενων χωρών της «Διεθνούς Ομάδας Στήριξης της Συρίας», στην οποία συμμετέχουν ΟΗΕ, Αραβικός Σύνδεσμος, ΕΕ και 17 χώρες, αναμένεται να συναντηθούν στο Μόναχο της Γερμανίας. Στόχος η επανεξέταση των έως τώρα δεδομένων στη διπλωματική και πολεμική σκακιέρα. Στη συνάντηση του Μονάχου, οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Ιβάνοφ, αναμένεται επίσης να συναντηθούν για να εξετάσουν την πορεία των λεγόμενων ειρηνευτικών έμμεσων διαπραγματεύσεων της Γενεύης που διακόπηκαν, αλλά είναι βέβαιο ότι θα είναι μια μακρά υπόθεση αναζήτησης συμβιβασμού μέχρι τη νέα όξυνση, αφού είναι δεδομένα τα ανταγωνιστικά συμφέροντα.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ