Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ανακοίνωσαν εντοπισμό βαρυτικών κυμάτων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εναν αιώνα μετά τη διατύπωση της θεωρίας για την ύπαρξη βαρυτικών κυμάτων στο πλαίσιο της γενικής θεωρίας της σχετικότητας, από τον Αλμπερτ Αϊνστάιν, ερευνητές από πανεπιστήμια των ΗΠΑ ανακοίνωσαν χτες πως ανίχνευσαν «καθαρά και αξιόπιστα» σήματα για την ύπαρξή τους.

«Κυρίες και κύριοι, εντοπίσαμε βαρυτικά κύματα. Τα καταφέραμε!» ανακοίνωσε ενθουσιασμένος ο Ντέιβιντ Ρέιτζ, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος L.I.G.O. (Laser Interferometer Gravitational - wave Observatory), που θα μπορούσε στα ελληνικά να αποδοθεί ως «Παρατηρητήριο Βαρυτικών Κυμάτων Μέσω Συμβολόμετρου Λέιζερ». Το L.I.G.O. αποτελείται από δύο πανομοιότυπους υπερευαίσθητους ανιχνευτές, κατασκευασμένους από ερευνητές των αμερικανικών πανεπιστημίων Caltech και ΜΙΤ με χρηματοδότηση του αμερικανικού Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών (NSF). Είναι εγκατεστημένοι στο Λίβινγκστον της Λουιζιάνα και στο Χάνφορντ της Ουάσιγκτον, σε απόσταση περίπου 3.000 χιλιομέτρων...

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Ρέιτζ στην Ουάσιγκτον, ο αστροφυσικός Ζάμπολκς Μάρκα του Πανεπιστημίου Κολούμπια ανακοίνωσε πως «ανοίγουμε νέο παράθυρο στο Σύμπαν!».

Ωστόσο, δεν είναι μόνο επιστήμονες στις ΗΠΑ που κάνουν έρευνες για τον εντοπισμό και τη μελέτη βαρυτικών κυμάτων καθώς υπάρχουν δεκάδες άλλες σχετικές ερευνητικές ομάδες, με πιο γνωστή στην Ευρώπη την ερευνητική ομάδα VIRGO κοντά στην Πίζα της Ιταλίας, που έχει αναβαθμιστεί σε Advanced Virgo και θα επαναλειτουργήσει εντός του τρέχοντος έτους.

Τα επόμενα χρόνια, σχεδιάζεται παρόμοιο πείραμα για τον εντοπισμό βαρυτικών κυμάτων και στο Διάστημα. Πρόκειται για το πρόγραμμα L.I.S.A. (Laser Interferometer Space Antenna), προπομπός του οποίου είναι ο επιστημονικός δορυφόρος LISA Pathfinder, που εκτοξεύτηκε το 2015 από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ΕSA).

Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι παρόμοια ανακοίνωση για τον εντοπισμό βαρυτικών κυμάτων είχε γίνει το 2014 από επιστήμονες της πειραματικής ομάδας ΒICEP2 στην Ανταρκτική, ωστόσο αργότερα αποδείχτηκε φιάσκο, αφού αυτό που είχαν εκλάβει ως «αρχέγονα βαρυτικά κύματα» ήταν παραπλανητικές ενδείξεις λόγω διαστρικής σκόνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ