Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Συνεχίζει να υψώνει τους τόνους

Δηλώνει «υπομονή μέχρι ένα σημείο» και μετά θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για Συρία και Μεταναστευτικό

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εξακολουθεί η Αγκυρα να διατηρεί υψηλούς τους τόνους, αξιοποιώντας τόσο τα «παζάρια» γύρω από το Προσφυγικό όσο και τις διεργασίες (στρατιωτικές και διπλωματικές) για τη Συρία, ώστε να προστατέψει τα δικά της συμφέροντα και το ρόλο σε μια περιοχή που συγκεντρώνει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον μονοπωλιακών κολοσσών και ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Αντιδρώντας στο «σούσουρο» που δημιούργησαν οι διαρροές για την τοποθέτησή του στην πρόσφατη Σύνοδο των G20 (ότι η Τουρκία αν δεν ληφθούν μέτρα από την ΕΕ και δεν ενισχυθεί οικονομικά θα πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες), ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, προσπάθησε να αντιστρέψει χτες τις επικρίσεις και διαμήνυσε ακόμα μια φορά την ετοιμότητα της χώρας του να «αναλάβει δράση» στο όνομα της αποκατάστασης της τάξης (και) στη Συρία. «Υπερασπιστήκαμε τα δικαιώματα της χώρας και των Σύρων», είπε χτες για τα όσα διέρρευσαν και συνεχίζοντας να απευθύνει κατηγορίες για «ανεπάρκεια» δράσεων υπέρ των Σύρων, επέκρινε ξανά και τον ΟΗΕ επειδή δεν κάνει προσπάθειες να σταματήσει τις επιθέσεις (σ.σ. εννοεί φυσικά μόνο τις επιθέσεις της συριακής κυβέρνησης και της Ρωσίας) «που στοχοποιούν άμαχους πληθυσμούς». Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος ηγέτης πρόσθεσε όλο νόημα ότι «θα δείξουμε υπομονή μέχρις ενός σημείου και στη συνέχεια θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

Επίσης, έγινε γνωστό ότι προετοιμάζονται στρατιωτικές ασκήσεις Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας (αν και δεν επιβεβαιώνεται επίσημα - αλλά ούτε και διαψεύδεται - από στρατιωτικές πηγές). Αυτή η εξέλιξη έρχεται να ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα σενάρια για νέα χερσαία επίθεση που ετοιμάζεται και από τις δύο χώρες με τη συνδρομή και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Συρία.

Στο μεταξύ, μετά από τις συχνές αντεγκλήσεις Αγκυρας - Ουάσιγκτον, για το αν οι κουρδικές οργανώσεις PYD και YPG είναι «τρομοκρατικές», οι ΗΠΑ επέλεξαν να κρατήσουν χαμηλούς τους τόνους με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, να επαναλαμβάνει ότι «εκτιμάμε τη στήριξη της Τουρκίας στη συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους», αλλά και ότι γενικά «συνεργαζόμαστε στενά μαζί τους (σ.σ. τους Τούρκους) σε ένα εύρος θεμάτων και σε όλες τις γραμμές των προσπαθειών... θα συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις (σ.σ. για το PYD), αλλά θεωρώ ότι κανείς δεν πρέπει να αμφισβητεί τη δέσμευσή μας όσον αφορά τη συμμαχία μας με την Τουρκία».

Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέντ Νταβούτογλου, απηύθυνε από την Ολλανδία ευρύ κάλεσμα σε επενδυτές, λανσάροντας τη χώρα του ως ιδανικό προορισμό επενδύσεων. «Παρά τις γύρω γεωπολιτικές προκλήσεις, η Τουρκία αποτελεί ασφαλή προορισμό. Παρά τις προκλήσεις, η οικονομία αναπτύχθηκε με 4%... Η Τουρκία είναι η πιο γοργά αναπτυσσόμενη χώρα μεταξύ των μελών του ΟΟΣΑ. Αυτό δείχνει το δυναμικό και σταθερό οικονομικό χαρακτήρα της Τουρκίας», σημείωσε. Αναφερόμενος ειδικά στις μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στον κλάδο της Ενέργειας, ο Νταβούτογλου δεσμεύτηκε για περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς, για νέα φορολογικά κίνητρα για επιχειρήσεις, για διευκόλυνση της έκδοσης αδειών κ.τ.λ.

  • Τέλος, οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες «Γενί Σαφάκ» και «Γενί Ακίτ» δέχτηκαν επίθεση μασκοφόρων που πέταξαν βόμβες μολότοφ στα γραφεία τους ενώ μετά άνοιξαν και πυρ. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι δράστες πιθανώς είναι μέλη του PKK.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ