Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί αύριο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συστάσεις για πιο προσεκτικό χειρισμό των δημόσιων δηλώσεων φέρεται να έδωσε ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, και στη χτεσινή συνάντηση που είχε με τον Μουσταφά Ακιντζί, ενόψει της αυριανής συνάντησης του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον ηγέτη του ψευδοκράτους. Χτεσινά δημοσιεύματα τον εμφάνισαν να χαρακτηρίζει «υγιή» μια συζήτηση που οι δύο ηγέτες μπορούν να κάνουν π.χ. για τη μεταφορά των συμφωνιών και συγκλίσεων που υπάρχουν. Τέτοιες «ανησυχίες» συνδέονται και με τον προβληματισμό των αστικών επιτελείων για το πώς καλύτερα θα υφαρπάξουν τη λαϊκή συναίνεση στα νέα διχοτομικά σχέδια που προωθούνται. Ετσι, ο Αϊντε μνημόνευσε και χτες τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την υιοθέτηση της «Κοινής Δήλωσης», στις 11/2/2014, όπου γινόταν καθαρά λόγος για «δύο συνιστώντα κράτη» και την οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι συνεχίζουν να επικαλούνται ως οδηγό για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, αναγνωρίζοντας τη συνθετότητα των διαβουλεύσεων και αναφερόμενος στα θέματα των «εγγυήσεων» και της «ασφάλειας», ο Αϊντε είπε ότι «γίνονται πάρα πολλές προσπάθειες να εξευρεθούν τρόποι - ας πούμε - για να "τετραγωνίσουμε τον κύκλο" των δύο αρχικών αντίθετων στόχων... Προσπαθούμε να βρούμε φόρμουλες, στις οποίες μια κοινότητα να μπορεί να αισθάνεται ασφαλής, χωρίς η δική της ασφάλεια να αποτελεί πηγή ανασφάλειας της άλλης πλευράς. Και αυτό σημαίνει αλλαγή. Τα πράγματα δεν μπορούν να παραμείνουν ως έχουν. Αυτό σημαίνει σημαντική αλλαγή σε σχέση με ό,τι έχουμε σήμερα».

Τέλος, ο Αϊντε δεν παρέλειψε να σημειώσει και την «εμπλοκή» που η Τουρκία χρειάζεται να έχει στην «οικονομική πτυχή της λύσης» (που ασφαλώς πρώτα από όλα αφορά την προσέλκυση επενδύσεων στο νησί). Αφού ανέλυσε ότι η πιο βιώσιμη οδός χρηματοδότησης είναι ο συνδυασμός δημόσιας και ιδιωτικής συνεισφοράς, με δωρεές, επενδύσεις και κρατικές εγγυήσεις σε ιδιώτες, έσπευσε να προσθέσει ότι «η Τουρκία φυσικά είναι ένας από τους σχετικούς παίκτες σε αυτό και είπα πως είναι υποστηρικτική και αναμένω από αυτούς να είναι υποστηρικτικοί σε διάφορα μέτωπα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ