Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο ... απόσπασμα ο λαός και με μνημόνια

Σε χτεσινούς βομβαρδισμούς στην Ανατολική Ουκρανία, στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ, που, μαζί με την αντίστοιχη ΛΔ Λουγκάνσκ, δεν αναγνωρίζουν την πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, ο στρατός και τα εθνικιστικά τάγματα έβαλαν και πάλι στο στόχαστρο κατοικημένες περιοχές. Στο χωριό Σβομπόντοε της περιοχής Τελμανόφσκι, ένας άνθρωπος χτυπήθηκε από θραύσματα όλμου, ενώ χτυπήθηκε και ένα σχολικό συγκρότημα, όπου αναφέρθηκαν μόνο υλικές ζημιές. Οι αρχές του Ντονέτσκ μόνο για χτες έκαναν λόγο για 130 παραβιάσεις της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ.

Πάντως, την ίδια ώρα με τις συνεχόμενες παραβιάσεις ένα νέο διπλωματικό παζάρι είναι προ των πυλών. Ετσι ανακοινώθηκε ότι το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση του λεγόμενου «σχήματος της Νορμανδίας» των υπουργών Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας και Ουκρανίας στο Μόναχο της Γερμανίας.

Νέα δεσμά στον ουκρανικό λαό

Με παρέμβασή της προχτές η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, προειδοποίησε την κυβέρνηση του Κιέβου ότι «χωρίς μία σημαντική νέα προσπάθεια για την τόνωση των μεταρρυθμίσεων στη διακυβέρνηση και την καταπολέμηση της διαφθοράς, είναι δύσκολο να δω πώς το πρόγραμμα που στηρίζεται από το ΔΝΤ μπορεί να συνεχιστεί και να είναι επιτυχημένο». Αυτή η προειδοποίηση προέρχεται από το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές τριβές μέσα στην κυβερνητική συμμαχία, ανάμεσα στον πρωθυπουργό Α. Γιάτσενιουκ και το κόμμα του Προέδρου, Πέτρο Ποροσένκο, και βεβαίως σημαίνει ότι όπως γινόταν έως τώρα ο λαός θα επωμίζεται τα βάρη για να πηγαίνει ζεστό χρήμα στην πλουτοκρατία. Θυμίζουμε ότι το Μάρτη του 2014 η αστική κυβέρνηση της Ουκρανίας υπέγραψε μνημόνιο με το ΔΝΤ για δάνειο 18 δισ. δολαρίων που προέβλεπε σειρά αντιλαϊκών μέτρων, όπως αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου για τα λαϊκά νοικοκυριά κατά 50% και πάγωμα μισθών και συντάξεων των εργαζομένων στο Δημόσιο. Επίσης, όπως ανακοινώθηκε από την υπουργό Οικονομικών, Νατάλια Γιαρέσκο (Αμερικανοουκρανή), σχεδιάζεται να ζητηθεί νέο δάνειο 8-10 δισ. δολάρια από διάφορους πιστωτές και από το ΔΝΤ (από το οποίο θα ζητηθούν 5,8 δισ.) με την δέσμευση ότι θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Ενδεικτικό, πάντως, είναι ότι ο Πρόεδρος Ποροσένκο διαβεβαίωσε τηλεφωνικά την Λαγκάρντ ότι οι τριβές στην κυβερνητική συμμαχία θα αντιμετωπιστούν χωρίς την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές, γιατί όπως είπε «αυτό θα καθυστερήσει τις μεταρρυθμίσεις». Τα αντιλαϊκά μέτρα όμως είναι απολύτως δεδομένα, ενώ ως πρόσχημα αξιοποιείται και η συνέχιση του πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ