Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΙΡΑΚ
Κατά της ανεξαρτησίας του Κουρδιστάν ο Ιρακινός πρωθυπουργός...

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Το Κουρδιστάν αποτελεί μέρος του Ιράκ και ελπίζω ότι θα παραμείνει», δήλωσε χτες στο Βερολίνο, μετά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάντερ αλ-Αμπάντι, με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε στις 3 Φλεβάρη ο πρωθυπουργός του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, για τη διενέργεια δημοψηφίσματος με στόχο την ανεξαρτησία εντός τρέχοντος έτους.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός αποθάρρυνε την πραγματοποίηση του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι ο διαμελισμός του Ιράκ δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός.

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι τα ιρακινά έσοδα από το πετρέλαιο έχουν μειωθεί 15% σε σχέση με αυτά που ήταν πριν από δύο χρόνια, όταν ξεκίνησε η σημαντική μείωση στις διεθνείς τιμές πώλησης του «μαύρου χρυσού».

Η Α. Μέρκελ, από την πλευρά της, παραδέχτηκε τις «οικονομικές προκλήσεις», που αντιμετωπίζει το Ιράκ, εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, σημειώνοντας ότι δημιουργεί πολυάριθμα προβλήματα «στη δημοσιονομική κατάσταση του Ιράκ». Ανακοίνωσε έτσι τη χορήγηση δανείου ύψους 500.000.000 δολαρίων προς το Ιράκ, με στόχο την ανοικοδόμηση υποδομών «ώστε οι Ιρακινοί να μπορούν να ελπίσουν ότι θα περάσουν εκεί τη ζωή τους και να αποφύγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα»....

Ιρακινο-ρωσικές συμφωνίες

Το ίδιο 24ωρο στη Βαγδάτη, Ιρακινοί και Ρώσοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπέγραψαν το σχέδιο ενός «οδικού χάρτη» ανάπτυξης των διμερών σχέσεων σε επίπεδο εμπορίου, οικονομίας, στρατιωτικών και πολιτικών σχέσεων στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην ιρακινή πρωτεύουσα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Ντμίτρι Ρογκόζιν. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας, των μεταφορών, των υπηρεσιών Υγείας και της Πολιτικής Αεροπορίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ