Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Διαπραγματεύσεις για την επίμαχη κεραία

Επανάρχισε χτες στο υπουργείο Εξωτερικών η διαπραγμάτευση με τους Βρετανούς για το θέμα της εγκατάστασης γιγαντιαίας κεραίας στο Ακρωτήρι, γεγονός για το οποίο αντιδρούν τόσο οι κάτοικοι της περιοχής όσο και η κυπριακή κυβέρνηση.

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων βρίσκεται η πρόταση που κατέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών και η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει ότι θα πρέπει να συσταθεί μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων, αποτελούμενη από επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών και η οποία θα γνωματεύσει για την περιβαλλοντική επιβάρυνση που είναι δυνατόν να προκαλέσει η εγκατάσταση της νέας κεραίας στην περιοχή. Η κυβέρνηση εισηγείται όπως η γνωμάτευση των επιστημόνων είναι δεσμευτική και για τα δύο μέρη. Οι Βρετανοί αναμένεται ότι σήμερα θα δώσουν την απάντησή τους στην κυπριακή πρόταση.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ενίσχυσε την επιχειρηματολογία της την προηγούμενη βδομάδα, όταν επικύρωσε τη Συνθήκη Ραμσάρ, η οποία αφορά την προστασία υγροτόπων και υδροβιότοπων. Η εν λόγω συνθήκη που προωθείται από την ΟΥΝΕΣΚΟ και από το Ηνωμένο Βασίλειο επικυρώθηκε από το 1976. Επικυρώνοντας τη συνθήκη οι Βρετανοί κατέγραψαν 161 υδροβιότοπους σε διάφορα σημεία της επικράτειάς τους, όχι όμως τον υδροβιότοπο της Αλυκής Ακρωτηρίου. Προφανώς γιατί η περιβαλλοντική επιβάρυνση ήταν ήδη από τότε ιδιαίτερα υψηλή. Η κυπριακή κυβέρνηση επικυρώνοντας τη Συνθήκη Ραμσάρ έθεσε την Αλυκή της Λάρνακας υπό την επιτήρηση της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Συλλαλητήριο του ΑΚΕΛ

Για τη μαύρη επέτειο του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, το ΑΚΕΛ οργάνωσε χτες το βράδυ αντικατοχικό συλλαλητήριο μνήμης, τιμής και αγώνα.

Στο συλλαλητήριο που έγινε στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας, κύριος ομιλητής ήταν ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ