Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Απεργία χτες και συνεχίζουν

Στάση εργασίας και στο Νεώριο

«Φουντώνει» ο αγώνας των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης ενάντια στην επιδίωξη των εργολάβων και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά να τους μετατρέψουν σε σύγχρονους δούλους, «βγάζοντας» τσάμπα τις εργασίες που έχει αναλάβει το ναυπηγείο, όπως αυτές των μετασκευών των βαγονιών του ΟΣΕ και των ΗΣΑΠ. Χτες οι εργατοτεχνίτες των συνεργείων που δουλεύουν στο ναυπηγείο πήραν σύσσωμοι μέρος στην 24ωρη απεργία που κήρυξε το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, απαιτώντας την ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης του συναδέλφου τους Σπ. Σκανιακού, που συναποφάσισαν ο εργολάβος Δ. Λαγόγιαννης με τη διοίκηση του ναυπηγείου, επειδή «σήκωσε κεφάλι» και ζήτησε την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας τους.

Τους εργατοτεχνίτες των συνεργείων του ναυπηγείου έβγαλε στο δρόμο του αγώνα η άγρια εκμετάλλευση που βιώνουν. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του εργολάβου Λαγόγιαννη. Κολλάει στους εργατοτεχνίτες απλά ένσημα, τους δίνει λιγότερο μεροκάματο από αυτό που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση, ενώ ένα μέρος των εργατοτεχνιτών είναι ανασφάλιστοι! Ο συνδικαλιστής Σπ. Σκανιακός που δουλεύει στου Λαγόγιαννη απολύθηκε από τον εργολάβο με προτροπή της διοίκησης του ναυπηγείου, επειδή διεκδίκησε την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Η χτεσινή απεργία αποτελεί ένα μέρος του αγωνιστικού προγράμματος, που έχουν αποφασίσει οι εργατοτεχνίτες με το Συνδικάτο τους γι' αυτή την εβδομάδα. Οπως επισημαίνεται σε χτεσινή επιστολή του Συνδικάτου Μετάλλου προς τη διοίκηση του ναυπηγείου, οι εργατοτεχνίτες δεν πρόκειται να κάνουν πίσω, αν δεν ανακληθεί η απόλυση και δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Ειδικότερα, το Συνδικάτο έστειλε την επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά κ. Εμμανουήλ, ζητώντας του συνάντηση για σήμερα το πρωί, «προκειμένου - όπως αναφέρεται - να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δεν υπάρξει ανάκληση της απόλυσης, η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης θα βαραίνει στο ακέραιο την εργοδοτική πλευρά».

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργατοτεχνίτες των συνεργείων, που βρίσκονται στο ναυπηγείο του Νεωρίου Σύρου. Αυτό διαπίστωσε η αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, που βρίσκεται στο Νεώριο εδώ και δύο μέρες. Χτες οι εργατοτεχνίτες με απόφαση του Συνδικάτου σταμάτησαν τη δουλιά για 3 ώρες, απαιτώντας την εφαρμογή των Συλλογικών τους Συμβάσεων. Να σημειωθεί ότι ιδιοκτήτης του Ναυπηγείου του Νεωρίου είναι ο κ. Ταβουλάρης. Ο ίδιος έχει παραλάβει από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το Ναυπηγείο της Ελευσίνας, ενώ αποτελεί επίδοξο μνηστήρα και για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ