Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αδίκημα σε βαθμό κακουργήματος αντιμετωπίζει ο Χρ. Λαμπράκης

Ποινική δίωξη για ψευδή υπεύθυνη δήλωση άσκησε ο εισαγγελέας Γ. Γεράκης σε βάρος του μεγαλοεκδότη, με αφορμή την υπόθεση «Travel Plan»

Στη Δικαιοσύνη καλείται να λογοδοτήσει ο μεγαλοεκδότης Χρ. Λαμπράκης, ο οποίος αντιμετωπίζει βαρύτατες κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος, με αφορμή την υπόθεση «Travel Plan» και τις δοσοληψίες αυτής της εταιρίας του με το δημόσιο.

Εναντίον του Χρ. Λαμπράκη ασκήθηκε ποινική δίωξη για υποβολή ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης με σκοπό το όφελος κατά συρροή σε βαθμό κακουργήματος. Τη δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας Γ. Γεράκης, στα πλαίσια προκαταρκτικής έρευνας που διενεργήθηκε με αφορμή υπεύθυνη δήλωση που είχε υποβάλει ο Χρ. Λαμπράκης στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), σύμφωνα με την οποία δεν αναλαμβάνει δημόσια έργα. Δηλαδή, ο μεγαλοεκδότης φέρεται να προσπάθησε να πείσει το ΕΣΡ ότι δεν έχει οικονομικές δοσοληψίες με το δημόσιο, υποβάλλοντας μάλιστα σχετική υπεύθυνη δήλωση, όταν του ζητήθηκε να το βεβαιώσει.

Ωστόσο, από την προκαταρκτική έρευνα προέκυψε ότι το ταξιδιωτικό γραφείο «Travel Plan», ιδιοκτησίας του ΔΟΛ, κλείνει πακέτα εισιτηρίων με δημόσιους οργανισμούς και φορείς, μεταξύ των οποίων ήταν και οι μετακινήσεις των μελών του διπλωματικού σώματος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Χρ. Λαμπράκης είναι κατηγορούμενος για παράβαση του νόμου 2328/95 που απαγορεύει στους ιδιοκτήτες και συνιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (έντυπων και ηλεκτρονικών) να αναλαμβάνουν δημόσια έργα.

Η δίωξη ασκήθηκε μετά από διαπίστωση του ΕΣΡ για ψευδή υπεύθυνη δήλωση, την οποία φέρεται ότι συνέταξε και υπέγραψε την περσινή χρονιά ο μεγαλοεκδότης Χρ. Λαμπράκης. Στη δήλωση αυτή ο πρόεδρος του ΔΟΛ ισχυριζόταν ότι δεν έχει καμιά σχέση με δημόσια έργα.

Για το θέμα αυτό ο εισαγγελέας Γ. Γεράκης διενήργησε πολύμηνη έρευνα, στα πλαίσια της οποίας μεταξύ των ατόμων που εξέτασε ήταν ο Χρ. Λαμπράκης, ο Β. Λαμπρίδης και η διοίκηση του ΕΣΡ, στελέχη του ΔΟΛ κλπ.

Η δικογραφία ανατέθηκε στην 9η τακτική ανακρίτρια Μαρία Συμιρτζή, η οποία θα διενεργήσει και την κύρια ανάκριση.

Πάντως, σε περίπτωση που η κατηγορία παραμείνει η ίδια και δεν αλλάξει, θα εκδοθεί παραπεμπτικό βούλευμα και ο μεγαλοεκδότης θα καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου, κινδυνεύοντας να αντιμετωπίσει κάθειρξη που φτάνει μέχρι και τα δέκα χρόνια.

Για την παράβαση του ασυμβίβαστου ΜΜΕ και δημοσίων έργων το ΕΣΡ επέβαλε πρόστιμο 50 εκατ. δραχμές στον ΤΗΛΕΤΥΠΟ (ΜΕGΑ CHANNEL). Επίσης, με βάση τα παραπάνω, επιβλήθηκε πρόστιμο 100 εκατ. δραχμών εκτός από τον ΤΗΛΕΤΥΠΟ, στους Χρ. Λαμπράκη, Χρ. Τεγόπουλο, Γ. Βαρδινογιάννη, Γ. Μπόμπολα, Ν. Πράσσα, Ηλ. Τσίγκα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο μεγαλοεκδότης Χρ. Λαμπράκης κυρίως επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και προπαντός επί πρωθυπουργίας Σημίτη ανέπτυξε οικονομικές δραστηριότητες σε πάρα πολλούς τομείς που ξεπερνούν τα εκδοτικά πλαίσια.

Ο μεγαλοεκδότης αυτή τη στιγμή κατέχει τουλάχιστον εννιά εφημερίδες και 20 περιοδικά. Είναι ιδιοκτήτης του ΔΟΛ, της τουριστικής επιχείρησης «Travel Plan», συνιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, της εταιρίας των κινηματογραφικών παραγωγών STUDIO ATA, της εταιρίας διανομής ημερήσιου και περιοδικού τύπου ΑΡΓΟΣ, είναι πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής κ.ά.

Δραστηριοποιείται, επίσης, σε μια σειρά άλλους τομείς, όπως διαχείριση ορεινών όγκων, όπου απομυζά τεράστια κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ασχολείται με προγράμματα αγροτουρισμού, έχει αναλάβει την υλοποίηση διάφορων κοινοτικών προγραμμάτων που αφορούν την εξ αποστάσεως μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα χρήσης νέων τεχνολογιών, κλπ.

Τι ισχυρίζεται ο ΔΟΛ

Σε χτεσινή ανακοίνωσή του ο ΔΟΛ ουσιαστικά δεν αρνείται τις δοσοληψίες που είχε η «Travel Plan» με το δημόσιο. Η πλήρης ανακοίνωση του ΔΟΛ έχει ως εξής:

«Η υπογραφή εκ μέρους του κ. Χρήστου Λαμπράκη, ως προέδρου και εκπροσώπου του ΔΟΛ, υπευθύνου δηλώσεως περί του ότι δε συντρέχει στο πρόσωπό του κάποιο από τα ασυμβίβαστα που προβλέπονται από τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 11 του νόμου 2328/95, στηρίζεται στο ίδιο το κείμενο του νόμου. Στην παρ. 11 αναφέρεται επί λέξει: "Της παραπάνω απαγόρευσης εξαιρούνται ραδιοφωνικές, τηλεοπτικές, εκτυπωτικές ή άλλες απολύτως συναφείς εργασίες που έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο της κύριας εργασίας της επιχείρησης, που κατέχει την άδεια ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού ή εκδίδει εφημερίδα, η οποία ανήκει στις κατηγορίες που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο".

Το αντικείμενο εργασιών του ΔΟΛ, όπως άλλωστε αποτυπώνεται στο καταστατικό της, συνίσταται σε τρεις επιμέρους τομείς - κλάδους: α) τον εκδοτικό, β) τον εκτυπωτικό - βιομηχανικό και γ) τον τουριστικό.

Η δραστηριοποίηση του ΔΟΛ στον τουρισμό (με τη δημιουργία το έτος 1981 του ταξιδιωτικού γραφείου "Travel Plan", ως ιδιαίτερου κλάδου του) διεύρυνε έκτοτε το αντικείμενο της κύριας εργασίας του, δημιουργώντας παράλληλα τον τρίτο κλάδο του ΔΟΛ. Ως εκ τούτου είναι σαφές ότι η πιο πάνω εξαίρεση καταλαμβάνει ασφαλώς τον τουριστικό κλάδο.

Τέλος, η συγκεκριμένη διάταξη του νόμου 2328 απασχόλησε το Νοέμβριο 2000 για τρίτη φορά το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, η Ολομέλεια του οποίου εξετάζοντας μάλιστα την εγκυρότητα της σύμβασης του υπουργείου Εξωτερικών με το "Travel Plan" ομόφωνα γνωμοδότησε πως είναι έγκυρη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ