Τετάρτη 18 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ
Να αναληφθούν πρωτοβουλίες συντονισμού των αγώνων

Η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΑ απέρριψε κάθε σκέψη για αγωνιστικές διεκδικήσεις

Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για την οργάνωση και αντίσταση των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και της ΕΕ, έθεσε ως βασικό ζήτημα η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) στη χτεσινή συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΚΑ. Ομως ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ διαλέγοντας, και πάλι, το δρόμο της συναίνεσης, απέρριψαν τις προτάσεις της ΔΑΣ και αρνήθηκαν να καταδικάσουν τις πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης και της εργοδοσίας.

Συγκεκριμένα, η ΔΑΣ ανέδειξε τρία βασικά μέτωπα πάλης των εργαζομένων που αντιτίθενται στην κυβερνητική πολιτική ξεπουλήματος και ιδιωτικοποίησης των δημόσιων επιχειρήσεων, εμπορευματοποίησης της ασφάλισης - υγείας - πρόνοιας και ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων.

Από την άλλη μεριά, το μπλοκ των δυνάμεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ αρνήθηκε το συντονισμό δράσης όλων των εργαζομένων και αποφάσισαν ομόφωνα την αποσπασματική αντιμετώπιση της επίθεσης της κυβέρνησης. Βάζοντας «πλάτη» στην κυβερνητική πολιτική αρνήθηκαν την ανάληψη δράσης για οποιεσδήποτε απεργιακές κινητοποιήσεις και έμειναν στις αποφάσεις των ομοσπονδιών (όπως ΟΣΠΑ, ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ΟΜΕ - ΟΤΕ κ.ά.) που ο κυβερνητικός και εργοδοτικός ρόλος τους είναι γνωστός.

Η ΔΑΣ, καταγγέλλοντας το ρόλο των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ, καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τις αποφάσεις αυτών των παρατάξεων και να συντονίσουν τις δυνάμεις τους με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με το ΠΑΜΕ, για την ανάπτυξη αγώνων που θα αποκρούουν την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική.

Οι θέσεις της ΔΑΣ

Οι θέσεις της ΔΑΣ έτσι όπως κατατέθηκαν στη συνεδρίαση της ΕΕ του ΕΚΑ έχουν ως εξής:

«Τρία βασικά μέτωπα είναι ενδεικτικά των εξελίξεων:

Α) Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας στο χώρο της υγείας, της πρόνοιας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Στο ζήτημα των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης στελέχη της κυβέρνησης επαναφέρουν ως βάση συζήτησης το απαράδεχτο πλαίσιο της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ. Κυβερνητικά στελέχη απαντάνε θετικά στις αιτιάσεις των εργοδοτών για απαλλαγή τους από το κόστος της ασφάλισης. Η κυβέρνηση υλοποιεί καθημερινά τους νόμους Σιούφα. Ο διοικητής του ΙΚΑ επιχειρεί ιδιωτικοποίηση τομέων του ΙΚΑ. Η χασούρα από το τζογάρισμα των αποθεματικών στο χρηματιστήριο συνεχίζεται.

Προωθούνται οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και στο χώρο της υγείας, πρόνοιας. Η κύρια κατεύθυνσή τους είναι η δραστική μείωση της χρηματοδότησης της Υγείας και η μετάθεση των οικονομικών βαρών ακόμα περισσότερο στους εργαζόμενους. Να ελαφρύνουν τις υποχρεώσεις του κεφαλαίου και να εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Οι τελευταίες κινητοποιήσεις και στο χώρο του ΙΚΑ ανέδειξαν αντικειμενικά την ανάγκη διεκδίκησης ενός δημόσιου, αναβαθμισμένου, δωρεάν συστήματος υγείας για όλο το λαό. Πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες.

Ποιος ωφελείται όταν η πολιτική, που ασκείται σήμερα, οδηγεί τους εργαζόμενους σαν ασθενείς, και τους επιστήμονες σαν εργαζόμενους, στο εμπόριο του ιδιωτικού τομέα;

Αυτοί που ωφελούνται από αυτήν την πολιτική είναι η επιχειρηματική δράση και το κεφάλαιο. Αυτοί που θίγονται είναι ο λαός και οι εργαζόμενοι. Να, γιατί η πάλη πρέπει να έχει στόχο την κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της ασφάλισης, υγείας και πρόνοιας. Είναι αυταπάτη η ισότιμη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αποτελεί το όχημα περάσματος των ανατροπών, είναι μέθοδος παραπλάνησης του λαϊκού κινήματος.

Β) Η επίθεση του μεγάλου ιδιωτικού ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και της κυβέρνησης σε βάρος του εθνικού πλούτου επιταχύνεται και παίρνει χαρακτηριστικά πλιάτσικου. Το παράδειγμα της "Ολυμπιακής" είναι αρκούντως διδακτικό και το ανέδειξαν σε μεγάλο βαθμό οι εργαζόμενοι στην τεχνική βάση της ΟΑ με τις κινητοποιήσεις τους.

Την "Ολυμπιακή" ετοιμάζεται να την εξαγοράσει μια εταιρία που ο τζίρος της δεν ξεπερνά τον τζίρο μιας από τις θυγατρικές της "Ολυμπιακής".

Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αγωνιστεί για να αποτρέψει και την ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής". Ο όμιλος της "Ολυμπιακής" μαζί με τις θυγατρικές να ανήκει 100% στο κράτος. Επαναφορά της "OLYMPIC CATERING" στο δημόσιο 100%. Να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες της ΟΑ σε εργαζόμενους με τη νομιμοποίηση των εποχικών.

Ανακοινώνονται αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΗ - ΕΥΔΑΠ για να γίνουν ελκυστικές στο μεγάλο κεφάλαιο. Οι επιχειρήσεις αερίου και τα δημόσια πετρέλαια μπαίνουν στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης. Το ίδιο τα ναυπηγεία και οι επιχειρήσεις της πολεμικής βιομηχανίας.

Γ) Οσοι αγώνες ξεδιπλώθηκαν αυτό το διάστημα αντιμετωπίστηκαν με τη γνωστή συνταγή: Υπονομεύουν τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου. Τα δικαστήρια καθ' υπόδειξη τους κρίνουν ως καταχρηστικούς και παράνομους, ο χαφιέδικος μηχανισμός βρίσκεται σε δράση, παρακολουθούνται γραφεία οργανώσεων, σπίτια αγωνιστών κ.ά.

Ο "τρομονόμος" ψηφίστηκε και ακολουθεί ο νόμος για τις διαδηλώσεις.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ συνεχίζουν "τον κοινωνικό διάλογο" από μηδενική βάση. Τίποτα μάλλον δεν αντιλήφθηκαν από τα παραπάνω, τα οποία δε βρίσκονται στα μυαλά κάποιων δογματικών του ΠΑΜΕ, αλλά είναι η τραγική καθημερινή πραγματικότητα.

Το ΕΚΑ

α) Οφείλει αποφασιστικά να καταγγείλει και να καταδικάσει τη συνειδητή ταύτιση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ με την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

β) Να πάρει το ίδιο πρωτοβουλίες οργάνωσης της αντίστασης στα παραπάνω μέτωπα.

Πρωτοβουλίες όπως:

Απαίτηση ματαίωσης των διαδικασιών ιδιωτικοποίησης και επιστροφή στο δημόσιο όσων ιδιωτικοποιήθηκαν.

Στήριξη των αγώνων των σωματείων των αντίστοιχων χώρων π.χ. κοινές αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

Πρωτοβουλία συντονισμού της δράσης των εργαζομένων των επιχειρήσεων που βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση. Πρόταση για απεργιακές κινητοποιήσεις όλων των ΔΕΚΟ.

Ανακοίνωση - καταγγελία καταδίκης για μαζική χρήση για όλα τα παραπάνω.

Παράσταση στον υπουργό Δικαιοσύνης για την ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων, για τις διώξεις των συνδικαλιστών, για τον "τρομονόμο".

Συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο και την Επιτροπή για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και τις Ελευθερίες για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ