Τρίτη 16 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απολύσεις και προσπάθεια τρομοκράτησης

Την απόλυση εργαζόμενης, λίγες μέρες μετά τη συμμετοχή της στην πανεργατική απεργία στις 4 Φλεβάρη, καταγγέλλει το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις και Επιχειρήσεις Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας.

Η εργαζόμενη απολύθηκε από την εταιρεία «Hellenica ΑΕ» (Seventeen, Radiant), που στεγάζεται στο κατάστημα «Hondos Center» στην Πάτρα. Μάλιστα, η απόλυση τής ανακοινώθηκε τηλεφωνικά και όταν δεν την αποδέχτηκε, της κοινοποιήθηκε εγγράφως με δικαστικό επιμελητή. Αν και η εργοδοσία επικαλέστηκε περικοπές, το Σωματείο καταγγέλλει πως η απόλυση έγινε για συνδικαλιστικούς λόγους, απαιτώντας την επαναπρόσληψή της.

Εκδικητική απόλυση απεργού είχαμε την περασμένη Παρασκευή και στην επιχείρηση «Κάλλας Καλαμαράκης ΑΒΕΕ», όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας. Ο εργαζόμενος δούλευε στο εργοστάσιο της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη, ήταν δραστήριο μέλος του Σωματείου και συμμετείχε στην πρόσφατη πανελλαδική απεργία.

Εξάλλου, παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το εργοστάσιο της ΕΞΑΛΚΟ στη Γυρτώνη Λάρισας οργάνωσε η Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, για τις δύο εκδικητικές απολύσεις μεταλλεργατών που έκανε η εργοδοσία, με το πρόσχημα της «μη καλής απόδοσής τους», λίγες μέρες μετά την πανελλαδική απεργία στις 4 Φλεβάρη.

Στη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας, μοιράστηκε στους εργαζόμενους ανακοίνωση του κλαδικού σωματείου Μετάλλου και αναρτήθηκαν πανό σε κομβικά σημεία που οδηγούν στο εργοστάσιο.

Στην ανεργία επειδή δεν χαμογελούσε!

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η εταιρεία «Πλαίσιο» στη Λάρισα απέλυσε εργαζόμενη μετά από οκτώ χρόνια δουλειάς, επειδή ...δεν χαμογελούσε πολύ προς τους πελάτες (!). Την ακύρωση της απόλυσης ζητάει ο Σύλλογος Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας.

Καταγγέλλει τις αντιδραστικές πρακτικές της εργοδοσίας, όπως ότι «από το 1990 βάζει πλάτη να ανοίγουν τα καταστήματα Κυριακές, εκμεταλλεύεται ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, έφερε τα μηχανάκια παρακολούθησης στις αποθήκες (ακόμα και χρόνος για τουαλέτα αφαιρείται από το διάλειμμα των εργαζομένων) και την online παρακολούθηση, έφερε το "μυστικό πελάτη" που δίνει αναφορά για το πώς συμπεριφέρεται ο εργαζόμενος τις ώρες εργασίας, βαθμολογεί το χαμόγελο».

Επίσης, σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση της εταιρείας «Skyserv» προχώρησε την περασμένη Πέμπτη το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων και τις μειώσεις μισθών, που φτάνουν ακόμα και το 40%. Η εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης (handling) στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», εξαγοράστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη από τη «Swissport».

Προειδοποιεί για εξελίξεις στο «Μαρινόπουλο»

Τέλος, σε αγωνιστική ετοιμότητα καλεί τους εργαζόμενους στο «Μαρινόπουλο» ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, με αφορμή τη συμφωνία που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες ανάμεσα σε «Μαρινόπουλο» και «Σκλαβενίτη» για τη δημιουργία νέας εταιρείας, που θα λειτουργεί τα 33 υπερ-μάρκετ που ανήκουν σήμερα στο «Μαρινόπουλο».

Συμφωνίες όπως αυτή «κλειδώνουν» ή «σπάνε» με θύματα πάντα τους εργαζόμενους, τονίζει ο Σύλλογος και καλεί τους εμποροϋπαλλήλους να πάρουν μέρος στην ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου, την Κυριακή 21 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5Β), με θέμα τις εξελίξεις και την απάντηση των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ