Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διευρύνεται η συζήτηση για την εμπλοκή στη Συρία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενώ η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει - όπως ισχυρίζεται τουλάχιστον - να «απαντά» σε επιθέσεις που δέχεται από Κούρδους στη βόρεια Συρία, η συζήτηση για την ευρύτερη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας στη Συρία διευρύνεται.

Χτες, ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αναφέρθηκε στις «ευκαιρίες που αφέθηκαν να περάσουν» το Μάρτη του 2003, αναφερόμενος στην απόρριψη (από το Κοινοβούλιο) της πρότασης της τότε κυβέρνησης Ερντογάν για άμεση συμμετοχή της Τουρκίας στον πόλεμο στο Ιράκ. «Τώρα, στα βόρεια της Συρίας, ο τρόμος του ΡΚΚ/PYD προσπαθεί να δημιουργήσει ένα νέο Καντίλ (σ.σ. βουνά που θεωρούνται η έδρα του ΡΚΚ) και να ανοίξει ένα διάδρομο στο λεγόμενο Κουρδιστάν. Πρέπει να πω κατηγορηματικά ότι αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί τετελεσμένο και να φέρει στους τρομοκράτες ένα πλεονέκτημα, με τη στήριξη από ΗΠΑ - Ρωσία».

Την ίδια στιγμή, ο αστικός Τύπος συνεχίζει καθημερινά τις αναλύσεις όπως μια ακόμα που εμφανίστηκε στη «Σαμπάχ», τονίζοντας: «Κανείς δεν πρέπει να αναγνώσει με λάθος τρόπο την τουρκική αποφασιστικότητα... Η Τουρκία θα συνεχίσει να βομβαρδίζει το PYD. Αν αποτύχουν να λάβουν το μήνυμα τότε η Τουρκία θα καταφύγει σε άλλα μέσα που θα περιλαμβάνουν την επέμβαση μιας ισλαμιστικής δύναμης με σαουδαραβικά στρατεύματα όπως και δυνάμεις από άλλα ισλαμικά κράτη. Η τουρκική αποφασιστικότητα ενάντια στο PYD αποτελεί μήνυμα σε κάθε φίλο και εχθρό...». Πάντως, η συζήτηση για την εμπλοκή στη Συρία αναπτύσσεται παράλληλα και με τις εξελίξεις στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό. Τις τελευταίες μέρες, εφημερίδες όπως οι «Χουριέτ» και «Ζαμάν» γράφουν για την «κινητικότητα» πρώην στελεχών του ΑΚP (που το 2003 είχαν διαφωνήσει με την πρόταση της κυβέρνησης AKP για ευθεία εισβολή στο Ιράκ), τα οποία ετοιμάζονται για δημιουργία «νέου πολιτικού κινήματος» και ήδη νοίκιασαν γραφεία στην Αγκυρα.

Στο μεταξύ, χτες, ο εκπρόσωπος του AKP, Ομέρ Τσελίκ, επανέφερε το ζήτημα των προσπαθειών αποκατάστασης των τουρκο-ισραηλινών σχέσεων, δηλώνοντας στο δίκτυο «Χαμπέρ - Τουρκ» πως «οι συνομιλίες έχουν φτάσει σε σημείο που επιτρέπει την υπογραφή συμφωνίας», χωρίς ωστόσο να δώσει διευκρινίσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ