Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Βασίλης Κουζινόπουλος
Βασίλης Κουζινόπουλος
Φωτ.

Στις 12 Αυγούστου συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που έφυγε για πάντα από τη ζωή η ΒΕΡΓΙΝΑΔΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ. Γεννήθηκε το 1902 στο χωριό Πλαγιά (Ζέρμα). Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. Μικρή έχασε τη μάνα της και ανέλαβε τη φροντίδα του νοικοκυριού και της οικογένειάς της. Στα 34 χρόνια της, έμεινε χήρα και ανέθρεψε με στοργή τα παιδιά της. Το 1942 έγινε μέλος του Αγροτικού Κόμματος και το 1944 πέρασε στο ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστή ως το θάνατό της.

Στην Κατοχή ήταν μέλος της Εθνικής Αλληλεγγύης και του Λαϊκού Δικαστηρίου. Της αναγνωρίστηκε η ιδιότητα της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης και μετά το θάνατό της της απονεμήθηκε τιμητική διάκριση από την ΚΕ του ΚΚΕ για τους αγώνες της για τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Στον Εμφύλιο, μετέφερε τρόφιμα, πολεμοφόδια και τραυματίες του ΔΣΕ. Πολιτικός πρόσφυγας στη Ρουμανία, από το φθινόπωρο του 1949, δούλεψε με αυταπάρνηση και ακούραστα σε εργοστάσιο της Κραγιόβας και της απονεμήθηκε τιμητική διάκριση για τις οικονομίες που έκανε στην παραγωγή. Παράλληλα, πρωτοστατούσε στις οικονομικές εξορμήσεις του Συλλόγου των Πολ. Προσφύγων.

Αν και αγράμματη, κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες, έμαθε να γράφει και να διαβάζει για να κάνει καλύτερα τη δουλιά της και προσφέρει περισσότερα στον αγώνα.

Εμείς τα παιδιά της, που είμαστε περήφανα για τη ζωή και τη δράση της, θα την τιμούμε όσο ζούμε και στη μνήμη της προσφέρουμε 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», 5.000 δρχ. στο Περιοδικό της Εθνικής Αντίστασης και 5.000 δρχ. στο περιοδικό της ΠΕΕΠΠ.

Κωνσταντίνα και Δημήτρης Παπαδημητρίου

(Στη φωτογραφία μιλάει σε συνέλευση για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων)

* * *

Στη μνήμη του συναγωνιστή μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΑΣΤΑ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ «Ζωοδόχου Πηγής» Ιλίου, 11.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Γιάννης Γούσης
Γιάννης Γούσης
Παύλος Αλπανόπουλος, αντιστασιακός

* * *

Στη μνήμη της ΜΑΡΛΟ ΚΑΤΗΜΕΡΤΖΗ, η οποία «έφυγε» από κοντά μας πριν από λίγες μέρες και άφησε δυσαναπλήρωτο κενό, και αντί για στεφάνι στη σορό της, προσφέρουμε στο «Ριζοσπάστη» 10.000 δρχ.

Εκφράζουμε την αγάπη μας και τα θερμά συλλυπητήριά μας στον σύντροφο Γιώργο Κατημερτζή.

Θωμάς Κατσάνος - Μάρθα Βινάκου

* * *

Φωτ

Στη μνήμη του παλαίμαχου αγωνιστή ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΥΖΙΝΟΠΟΥΛΟΥ, η σύζυγός του Μάρθα Κουζινοπούλου από τη Σπειάδα Λίμνης Εύβοιας πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Ιλίου, 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

ΦΩΤ

Στο Νοσοκομείο όπου βρισκόμουν, έμαθα το θάνατο του φίλου, πατριώτη και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΑΝΝΗ ΓΟΥΣΗ, μέλους του ΚΚΕ. Δεν μπόρεσα να παραβρεθώ στην κηδεία του για το τελευταίο «αντίο».

Τα θερμά συντροφικά συλλυπητήριά μου στη συντρόφισσά του Ευαγγελία.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκέπασε. Θα τον θυμούμαι πάντα, όπως και τον ΑΝΔΡΕΑ ΒΑΛΑΧΗ.

Στη μνήμη των δύο αγωνιστών, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Δημήτρης Αγαπίου


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ