Σάββατο 20 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πιέζει για εφαρμογή του μνημονίου, ενισχύει και στηρίζει «όπου χρειαστεί»

«Πρέπει να πάρουμε τα μέτρα που έχουμε ψηφίσει πέρσι», σημειώνουν χαρακτηριστικά στελέχη της ΝΔ

Από τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την Αγκ. Μέρκελ στις Βρυξέλλες
Από τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με την Αγκ. Μέρκελ στις Βρυξέλλες
Ικανοποιημένοι εμφανίζονται να γύρισαν από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκαν για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, καθώς, όπως διαχέουν, πέρασαν την εικόνα της «αξιόπιστης» και «υπεύθυνης» πολιτικής δύναμης, που ακόμα και από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μπορεί να βάλει πλάτη σε κρίσιμα για το κεφάλαιο ζητήματα. Οπως το να πιέζει για την εφαρμογή σκληρών, αντιλαϊκών μέτρων, για τα οποία οι βασικές αστικές πολιτικές δυνάμεις δεσμεύτηκαν απέναντι στους «εταίρους» τους στο εξωτερικό, ήδη από το καλοκαίρι του 2015.

Εξ ου και όπως διαχέεται, ο Κυρ. Μητσοτάκης απέσπασε τα θετικά σχόλια της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκ. Μέρκελ, για το γεγονός ότι δεν υψώνει τους αντιπολιτευτικούς τόνους απέναντι στην κυβέρνηση για το Προσφυγικό, όπως επίσης για το γεγονός ότι στηρίζει «διακριτικά» τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο. Αλλωστε, γενικά η γραμμή της ΝΔ στο ζήτημα αυτό κινείται στο ύφος «εδώ που φτάσαμε λόγω χειρισμών της κυβέρνησης, δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά», με την κριτική της να εστιάζει στο ότι δεν επελέγη η λυκοσυμμαχία της ΕΕ για μια τέτοια εμπλοκή, ως πιο συμφέρουσα για την ελληνική αστική τάξη στον ανταγωνισμό της με την τουρκική.

Την ίδια ώρα, βέβαια, στο εσωτερικό μέτωπο, η αξιωματική αντιπολίτευση συντηρεί τη δικομματική κοκορομαχία, στη γνωστή τακτική των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για συγκρότηση δίπολου στο αστικό πολιτικό σύστημα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, μιλώντας στο «ΣΚΑΪ» με αφορμή τις αλλαγές στην ιεραρχία της Αστυνομίας ή τις λεγόμενες ανεξάρτητες αρχές, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «λογική κομματικής κυριαρχίας του κράτους». «Ο ΣΥΡΙΖΑ χτίζει μια καθεστωτική πραγματικότητα στο κράτος και αυτό δεν πρόκειται να το δεχτούμε, θα είμαστε απέναντι» συμπλήρωσε. Ζήτημα, βέβαια, που συνδέεται και με τη συνολικότερη συζήτηση περί «αποπολιτικοποίησης» της Δημόσιας Διοίκησης και μηχανισμών του αστικού κράτους.

Κριτική ασκούν, επίσης, με αφορμή και τις διαρροές περί νέων φόρων, από τη σκοπιά βέβαια ότι θα δυσκολέψουν παραπέρα την υπόθεση της καπιταλιστικής ανάκαμψης. Δήλωσε χαρακτηριστικά ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων του κόμματος, Χρ. Σταϊκούρας: «Η νέα αύξηση των φόρων εισοδήματος, περιουσίας και εισφορών που σχεδιάζει η κυβέρνηση, θα "γονατίσει" τους συνεπείς φορολογούμενους, θα στραγγαλίσει την πραγματική οικονομία, θα διαλύσει τον ιδιωτικό τομέα, θα βαθύνει την ύφεση, θα ενισχύσει τη φοροδιαφυγή, θα μειώσει τα έσοδα».

«Να κάνουμε ό,τι υποσχεθήκαμε»

Να καταγραφεί και η κριτική που άσκησε στην κυβέρνηση το στέλεχος της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου, στον «Αθήνα 9,84», από την σκοπιά ότι καθυστερεί τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που υπερψήφισαν με το τρίτο μνημόνιο.

Συγκεκριμένα, με πρεμούρα να κλείσει η περιλάλητη «αξιολόγηση», τόνισε: «Πρέπει να πάρουμε τα μέτρα που έχουμε υποσχεθεί, τα οποία ψηφίστηκαν πέρυσι. Βλέπω τους εταίρους - και αυτά δεν μου αρέσουν καθόλου - να προσθέτουν συνεχώς καινούργια πράγματα σε αυτά που είχαν συμφωνηθεί. Επίσης, βλέπω να υπάρχει πάλι αυτό το απειλητικό κλίμα που υπήρχε παλιότερα, με δηλώσεις του ενός και του άλλου και του κ. Τόμσεν και όλων αυτών».

Ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτησή της σχετικά με το ενδεχόμενο εκλογών: «Η ΝΔ δεν επιδιώκει εκλογές και αυτό είναι πολύ σωστό και ενισχυτικό της κυβέρνησης. Αναγνωρίζει ότι η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία και δηλώνει (σ.σ. η ΝΔ) ότι όπου χρειαστεί και για λόγους υψίστης εθνικής ανάγκης, θα στηρίξει. Είδαμε πώς λειτούργησε και ο κ. Μητσοτάκης και τι δηλώσεις έκανε στο εξωτερικό».

Πρόσθεσε: «Η ΝΔ δεν μπορεί να μιλάει για οικουμενική και να ζητιανεύει μια θέση στην κυβέρνηση. Ποιος της πρότεινε κάτι τέτοιο; Δεν υπάρχει καμία τέτοια επίσημη πρόταση. Μόνο ο Λεβέντης λέει για οικουμενική».

Σημειωτέον, επ' αυτού, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Α. Γεωργιάδης, χαρακτήρισε μέσω του «ΣΚΑΪ» «σενάριο επιστημονικής φαντασίας» τις νέες δηλώσεις του Β. Λεβέντη ότι μπορεί να γίνει οικουμενική κυβέρνηση με τις ευλογίες του Κ. Καραμανλή, ο οποίος - όπως υποστήριξε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων - ελέγχει 40 βουλευτές. «Καλώ τον κύριο Λεβέντη να πάψει να ασχολείται με τη ΝΔ, η οποία έχει αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είναι άκομψο» τόνισε ο Α. Γεωργιάδης.

«Συζητάμε για τέταρτο μνημόνιο...»

Τέλος, η Μ. Γιαννάκου είπε: «Είχα πει από την αρχή ότι η κρίση είναι θέμα δεκαετιών και όλα αυτά, ότι "του χρόνου βγαίνουμε από το μνημόνιο" κ.λπ., ήταν κουταμάρες... Τώρα συζητάμε για τέταρτο μνημόνιο, ενώ δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ από το τρίτο ακόμα. Αυτές είναι εξωφρενικές ιστορίες. Δεν θέλουμε τη φαντασία στην εξουσία, θέλουμε τον ορθολογισμό στην εξουσία. Αυτό χρειάζεται τώρα».

Σημειωτέον, εδώ, η Αγκ. Μέρκελ, στην κατ' ιδίαν συνάντησή της με τον Κυρ. Μητσοτάκη, φέρεται να του είπε ότι πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία εμπλοκή στο ζήτημα της «αξιολόγησης» και ότι απαιτείται πιο γρήγορη εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Οτι η Ελλάδα δεν πρέπει να φτάσει σε αδιέξοδο όπως το καλοκαίρι του 2015 και ότι αν υπάρξει εμπλοκή, δύσκολα η γερμανική κυβέρνηση θα μπορέσει να βοηθήσει, καθώς δύσκολα το γερμανικό Κοινοβούλιο θα υποστηρίξει κι άλλο πρόγραμμα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ