Κυριακή 21 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Η «στήριξη» και η «κριτική» της ορίζονται από τις ανάγκες του κεφαλαίου

Eurokinissi

«Αν η κυβέρνηση κινηθεί σε κάποια θέματα στην σωστή κατεύθυνση, τότε δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να την στηρίξουμε».

Η δήλωση αυτή που έκανε μεσοβδόμαδα ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, σε εκδήλωσή του κόμματός του στις Βρυξέλλες, αλλά και εν γένει οι επαφές του εκεί με ξένους ηγέτες και αξιωματούχους, στο πλαίσιο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - όπου μετέχοντας για πρώτη φορά ως πρόεδρος κόμματος έσπευσε να επιδώσει διαπιστευτήρια «υπεύθυνης» αντιπολίτευσης, εν γένει «αξιόπιστης» αστικής πολιτικής δύναμης, πρόθυμης να βάλει πλάτη στην κυβέρνηση για τα ζητούμενα του κεφαλαίου - δίνουν το βασικό στίγμα της τακτικής της ΝΔ.

Οι ανάγκες και η αντίφαση

Μια τακτική που υπαγορεύεται φυσικά από τις ανάγκες των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Ανάγκες π.χ. να στηριχτούν από ευρύτερες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες μέτρα που στοχεύουν στην αναθέρμανση της οικονομίας τους, να περάσουν με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, να μη χάσουν οι όμιλοι παραπέρα θέσεις στον ανταγωνισμό τους, σε διεθνές επίπεδο, με ξένα κεφάλαια.

Ολο αυτό, βέβαια, εμπεριέχει μια βασική αντίφαση: Από τη μια να υπηρετηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου με μια σχετική συναίνεση των πολιτικών του δυνάμεων, ώστε να περάσουν ανεμπόδιστα οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που χρειάζεται. Από την άλλη, να οικοδομείται ένα δίπολο, που μέσα από κοκορομαχίες και οξυμένες αντιπαραθέσεις στα δευτερεύοντα - εφόσον στα βασικά υπάρχει στρατηγική σύμπλευση - να υπηρετεί την κυβερνητική εναλλαγή, τη διοχέτευση της λαϊκής αγανάκτησης σε ανώδυνα για το σύστημα κανάλια.

Ορισμένα παραδείγματα

Τη συναίνεσή της στην κυβέρνηση την παρέχει η ΝΔ ήδη σε μια σειρά ζητήματα. Π.χ. για το Προσφυγικό έλεγε ο Κυρ. Μητσοτάκης την Πέμπτη στις Βρυξέλλες: «Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διασφαλίσει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Η κατάσταση αυτή, όμως, υπερβαίνει τη δυνατότητα μιας χώρας να την αντιμετωπίσει. Πρέπει να γίνουν περισσότερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Η τέτοια τοποθέτησή του, μάλιστα, οδήγησε κατά αξιόπιστες πηγές την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ, να τον συγχαρεί που δεν ασκείται αντιπολίτευση στην Ελλάδα για το Προσφυγικό...

'Η για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση του Προσφυγικού στο Αιγαίο, όπως τη ζήτησε η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, μετά την ενημέρωση που έγινε στον Κυρ. Μητσοτάκη από τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο:

«Στις σημερινές έκτακτες συνθήκες, η εμπλοκή του ΝΑΤΟ με το σκοπό να συμβάλει ουσιαστικά στον περιορισμό των συνεχώς αυξανόμενων μεταναστευτικών ροών προς την Πατρίδα μας, κινείται στη σωστή κατεύθυνση (...) Θεωρούμε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη συμβολή της Ατλαντικής Συμμαχίας ενισχύει μεν, αλλά δεν υποκαθιστά, το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης - και ειδικότερα της FRONTEX - στη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων, που είναι και σύνορα της Ευρώπης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας, που έλεγε μεσοβδόμαδα: «Είναι προφανές τι έγινε και ότι αν αρνιόμασταν θα μας πετούσαν έξω από τη Σένγκεν. Αλλά θα προτιμούσα τον ευρωπαϊκό έλεγχο στα σύνορά μας, όπου η Τουρκία δεν έχει λόγο, από τον έλεγχο του ΝΑΤΟ, όπου η Τουρκία έχει και ρόλο και βέτο (...) Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την ιστορία του ΝΑΤΟ. Αλλά καταλαβαίνουμε ότι εδώ που φτάσαμε δεν μπορούσαμε να φέρουμε και τη Γερμανία απέναντι».

Παρέχει, δηλαδή, και η ΝΔ νομιμοποίηση στην ΝΑΤΟική εμπλοκή (έστω παρουσιάζοντάς την ως... «αναγκαίο κακό»), με την κριτική της ουσιαστικά να εστιάζει στο ότι δεν επελέγη η λυκοσυμμαχία της ΕΕ για μια τέτοια εμπλοκή, ως πιο συμφέρουσα για την ελληνική αστική τάξη στον ανταγωνισμό της με την τουρκική.

Αλλά και στο βασικότερο, ίσως, ζήτημα, ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να διαβεβαίωνε αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες κοινοτικούς αξιωματούχους όπως ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ή τον επίτροπο Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, ότι δεν αμφισβητεί το μνημόνιο, αν και διαφωνεί με το μείγμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, αυξάνοντας τη φορολογία.

Αλλωστε και παλαιότερα, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωνε ότι «Πρέπει να υπερβούμε το μνημόνιο με δικές μας μεταρρυθμίσεις. Αυτό πιστεύω ότι μπορεί να το κάνει μόνο η ΝΔ», βάζοντας θέμα εφαρμογής του μνημονίου μέσα από επιτάχυνση καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, τις οποίες αδυνατεί - κατά τον ίδιο - να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διευκολύνει την κλιμάκωση

Βέβαια, δεν παύουν από πλευράς ΝΔ και τα περί «λαϊκισμού», «ανίκανης και ιδεοληπτικής κυβέρνησης» που απευθύνουν στον ΣΥΡΙΖΑ, εννοώντας ακριβώς την ανάγκη επιτάχυνσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, την πιο γρήγορη υλοποίηση μέτρων στήριξης της ανάκαμψης για λογαριασμό του κεφαλαίου, στα οποία θα λέγαμε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δεν τα πάει καθόλου ...άσχημα, όσο κι αν την κατηγορεί έτσι η αξιωματική αντιπολίτευση.

Πρέπει, ωστόσο, να αναγνωρίσουμε ότι η τέτοια κριτική της ΝΔ προς την κυβέρνηση - με βασικό άξονα ακριβώς την ανάγκη επιτάχυνσης αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων- διευκολύνει αντικειμενικά την κλιμάκωση της αστικής επίθεσης, πιέζοντας την κυβέρνηση να την εξαπολύσει το συντομότερο δυνατό και στο ευρύτερο δυνατό μέτωπο. Αλλη μια υπηρεσία της ΝΔ προς το κεφάλαιο.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ζητήματα όπως «Ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αποφασιστική υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και προώθηση του νέου αναπτυξιακού νόμου» ζητούν ο ΣΕΒ, οι τραπεζίτες και τα άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου, διαβεβαιώσεις «αποφασιστικότητας και συνέπειας», για την «ολοκλήρωση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν» και την «εφαρμογή των δεσμεύσεων της συμφωνίας με τους δανειστές» δίνουν συνεχώς τα κυβερνητικά στελέχη, με τα οποία ανταγωνίζονται στα αυτά τα πεδία τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παλεύοντας να φανούν χρησιμότεροι για το κεφάλαιο, αξιότεροι να περάσουν ζητούμενά του.

Με την ίδια πυξίδα

Η αντιλαϊκή στρατηγική που έχει ανάγκη το κεφάλαιο είναι η «πυξίδα» και της ΝΔ, όπως άλλωστε έχει αποδείξει και με την κυβερνητική της θητεία στο παρελθόν. Εξάλλου, και ο ίδιος ο νέος πρόεδρός της έχει δώσει δείγματα γραφής στην υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής το προηγούμενο διάστημα ως στέλεχος των κυβερνήσεων με κορμό τη ΝΔ.

Γενικά οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν μπόλικη πείρα από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και το ρόλο της στην προώθηση της αντιλαϊκής πολιτικής υπέρ των μονοπωλίων, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι αποστάσεις ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ανάμεσα σε όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις δεν είναι μεγάλες και σίγουρα δεν είναι ...άβυσσος, όπως προσπάθησε να πείσει πρόσφατα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, προτού αναγκαστεί κι αυτή να το μαζέψει υπό την κριτική στελεχών του ίδιου της του κόμματος, το οποίο συνεργάστηκε πριν με τη ΝΔ, και όπως φαίνεται δε θα έλεγε όχι για αντίστοιχη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει, λοιπόν, κοινή στρατηγική, ένα νήμα που τους συνδέει όλους ανεξαιρέτως, κόμματα και μορφώματα. Ολοι τους υπηρετούν τον ίδιο αντιλαϊκό στόχο, την καπιταλιστική ανάκαμψη, η οποία προϋποθέτει το διαρκές τσάκισμα του λαού.

Πάνω σε αυτήν τη βάση, βεβαίως, αντιπαρατίθενται διαφορετικές απόψεις και θέσεις για το πώς αυτή θα επιτευχθεί, για το μείγμα διαχείρισης, για τα τμήματα του κεφαλαίου που πρέπει να στηριχθούν, για τις προτεραιότητες στις διεθνείς συμμαχίες. Αυτές τις διαφορές και αντιθέσεις αξιοποιούν, προκειμένου να εμφανίσουν νέα πλαστά για το λαό δίπολα και διλήμματα, να χειραγωγήσουν λαϊκές συνειδήσεις και να τις στοιχίσουν πίσω από διαφορετικές αστικές επιλογές. Ομως ο βασικός τους στόχος, καπιταλιστική ανάκαμψη - τσάκισμα του λαού, παραμένει αδιαμφισβήτητος απ' όλους τους.

Ο λαός στο δικό του δρόμο

Αρα, με αυτό το κριτήριο πρέπει ο λαός να κρίνει (και) τη ΝΔ, και όταν ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς της τόνους, και όταν μιλά για «εθνικές γραμμές». Οτι τελικά στην ίδια όχθη στέκονται με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή όπου τους τοποθετεί η στρατηγική του κεφαλαίου.

Και ειδικά σε συνθήκες κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και έντασης της προσπάθειας όλων των αστικών επιτελείων για το στήσιμο του «νέου» διπολισμού, μέσα και από το «φρεσκάρισμα» της ΝΔ με το μανδύα του «νέου», του «υπεύθυνου», του «ικανού» κ.ο.κ., έχει σημασία για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα να μη στοιχηθούν ξανά πίσω από κάλπικα δίπολα, να μην περιμένουν τίποτα ούτε από τις συναινέσεις, ούτε από τους διαγκωνισμούς των αστικών κομμάτων, παρά μόνο από την οργάνωση της δικής τους πάλης στο δρόμο της ανατροπής.


Θ.Μπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Παλιά καραβάνα», δοκιμασμένη στη χειραγώγηση του λαού (2019-06-01 00:00:00.0)
«Δεσμευμένη» στην αντιλαϊκή στρατηγική (2019-05-28 00:00:00.0)
Τρέχουν για την καπιταλιστική ανάκαμψη... (2016-12-03 00:00:00.0)
Διεκδικεί ρόλο... «επιθετικού» στην κοινή στρατηγική του κεφαλαίου (2016-04-30 00:00:00.0)
Στη γραμμή του κεφαλαίου, αντιπολιτεύεται το λαό και τα δίκια του (2016-02-07 00:00:00.0)
Διαγκωνισμός στο... «δύσκολο δρόμο της ευθύνης» του κεφαλαίου (2016-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ