Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ζητά από την Ελλάδα να επιστρέψει 36,4 δισ. δραχμές

Για παράτυπες ενισχύσεις που χορηγήθηκαν σε γεωργούς

Η Επιτροπή της ΕΕ καλεί τις χώρες - μέλη της, να επιστρέψουν στα κοινοτικά ταμεία, ένα ποσό ύψους 48,6 δισ. δραχμών, που εισπράχτηκαν και χορηγήθηκαν παράτυπα για γεωργικές ενισχύσεις. Τη μερίδα του λέοντος των παράτυπων γεωργικών ενισχύσεων, φέρεται να έχει χορηγήσει η Ελλάδα, αφού όπως ανακοινώθηκε προχτές στις Βρυξέλλες, από τα 48,6 δισ. δραχμές που ζητά η Επιτροπή να επιστραφούν στα κοινοτικά ταμεία, τα 36,4 δισ. δραχμές (75%) αφορούν την Ελλάδα. Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι ενισχύσεις αυτές δεν έχουν δικαιολογηθεί με ικανοποιητικούς ελέγχους από τις αρμόδιες αρχές και ότι δε συμβαδίζουν με τους κοινοτικούς κανόνες που εφαρμόζονται στις γεωργικές δαπάνες.

Από τα 48,6 δισ. δραχμές (142,9 εκατ. ευρώ) που δαπανήθηκαν παράτυπα από τους «15», τα 24,4 δισ. δραχμές (71,7 εκατ. ευρώ) αφορούν στις επιδοτήσεις στα ζώα, τα 16,6 δισ. δραχμές (48,6 εκατ. ευρώ) στο ελαιόλαδο και τα 3,1 δισ. δραχμές (9,2 εκατ. ευρώ) στα οπωροκηπευτικά. Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ανέρχεται σε περίπου 45 δισ. ευρώ και καταβάλλεται απευθείας στις χώρες - μέλη. Την ευθύνη να διανεμηθεί το ποσό αυτό στους αγρότες φέρουν τα ίδια τα κράτη - μέλη υπό τη μορφή άμεσων ή έμμεσων ενισχύσεων.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΕ, η Ελλάδα καλείται να επιστρέψει:

  • 63 εκατ. ευρώ (21,4 δισ. δραχμές) για μη ικανοποιητικούς ελέγχους και αδυναμίες στο σύστημα των ελέγχων στον τομέα των λιπαρών ουσιών (κυρίως ελαιόλαδο)
  • 34,8 εκατ. ευρώ (11,8 δισ. δραχμές) για μη ικανοποιητικούς ελέγχους στον τομέα των επιδοτήσεων στα ζώα
  • 9,2 εκατ. ευρώ (3,2 δισ. δραχμές) στον τομέα των οπωροκηπευτικών και ειδικότερα στις επιδοτήσεις για την παραγωγή σταφίδας.

Αμέσως μετά την Ελλάδα, τα μεγαλύτερα ποσά επιστροφής καταλογίζονται στην Ισπανία (23,6 εκατ. ευρώ) και τη Γαλλία (15,8 εκατ. ευρώ). Δε ζητήθηκαν επιστροφές από τη Δανία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Φινλανδία, την Αυστρία και τη Σουηδία.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο αρμόδιος για τη γεωργία επίτροπος Φρ. Φίσλερ, προειδοποίησε ότι «το μήνυμά μας προς τα κράτη - μέλη είναι απλό: Να δαπανάτε σωστά τα χρήματα του Ευρωπαίου φορολογούμενου, αλλιώς σε αντίθετη περίπτωση θα απαιτήσουμε να τα επιστρέψετε. Με το σύστημα εκκαθάρισης των λογαριασμών διαθέτουμε ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την πιστή τήρηση της αρχής αυτής».

Τέλος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προανήγγειλε τη δημοσιοποίηση δύο ακόμη παρόμοιων αποφάσεων εκκαθάρισης των λογαριασμών για γεωργικές ενισχύσεις μέχρι τα τέλη του 2001.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ