Τρίτη 23 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σχέδια για την «ασφάλεια» και ανησυχίες για την οικονομία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την έντονη ανησυχία τους για την τουρκική οικονομία εκφράζει η σημαντικότερη εργοδοτική οργάνωση της Τουρκίας TUSIAD, επισημαίνοντας συνολικά ότι «πλέον κόπηκαν στη μέση οι ρυθμοί ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων χωρών, που πέρυσι γνώρισαν μεγάλες εκροές κεφαλαίων». Οπως σημειώθηκε στην παρουσίαση σχετικής έκθεσης, «υπάρχουν πολλές αναπτυσσόμενες χώρες που εγκλωβίστηκαν σε έναν κύκλο υψηλότερου χρέους του ιδιωτικού τομέα και χαμηλότερης καταναλωτικής ζήτησης». Ακόμα, υπογραμμίστηκε ότι «δεν υπάρχει ασφαλής παράδεισος στον κόσμο σήμερα» και ειδικός προβληματισμός εκφράστηκε για τις συνέπειες της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Ρωσία, που αποτελούσε έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους της Τουρκίας.

Επιπλέον, παρά τις προσδοκίες ότι η ανάπτυξη για το 2015 θα «κλείσει» στο 4%, την ανησυχία μεγαλώνει η περιορισμένη αύξηση των επενδύσεων, αλλά και ότι η πορεία των εξαγωγών επέδρασε αρνητικά στην εξέλιξη του ΑΕΠ το 2015. Οι όποιοι θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης συνεχίζονται, μειώνονται σταθερά από το 2011 και βασίζονται κύρια στην εγχώρια ζήτηση, κάτι που προβληματίζει το μεγάλο κεφάλαιο και υποστηρίζει ότι μια τέτοια τάση «δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι βιώσιμη».

Η ανησυχία του τουρκικού κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη στη χώρα δεν μπορεί παρά να είναι άρρηκτα δεμένη με τους τόνους που υψώνει διαρκώς η τουρκική κυβέρνηση, διαμηνύοντας ότι δε θα κάνει «λάθη» όπως αυτά που έγιναν όταν έμεινε εκτός της επιχείρησης στο Ιράκ, το 2003, δεν θα επιτρέψει ανακατατάξεις που απειλούν τη θέση και τα συμφέροντα της τουρκικής πλουτοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ένα νέο αντιτρομοκρατικό «σχέδιο δράσης» στο εσωτερικό της χώρας. Ο πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, εξήγησε μεταξύ άλλων ότι ο αριθμός των δυνάμεων «τάξης» θα αυξηθεί και η παρουσία τους θα είναι «πιο εμφανής» κατά τη διάρκεια των αποστολών τους.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Βολκάν Μποζκίρ, παίρνοντας τη σκυτάλη των επικρίσεων σε βάρος «εταίρων» της χώρας του, κατηγόρησε την ευρωβουλευτή Κάτι Πίρι (και εισηγήτρια της έκθεσης συμπερασμάτων για την Τουρκία) επειδή σε επίσκεψη που έκανε στο Ντιγιάρμπακιρ «πέρασε τη μέρα με υποστηρικτές του ΡΚΚ» και δε χαρακτήρισε το ΡΚΚ «τρομοκρατική οργάνωση». «Αν επιμείνει σε αυτή την προσέγγιση, θα είναι πολύ δύσκολο να βρει άλλους συνομιλητές εκτός από τις οργανώσεις που επισκέφτηκε στο Ντιγιάρμπακιρ... Δε θα ξεχάσουμε εκείνους που στέκονται στο πλευρό μας στο ζωτικό αγώνα (κατά των τρομοκρατών), όπως και αυτούς που στέκονται στο πλευρό του PKK», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ