Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Η κυβέρνηση βάζει «ταφόπλακα» στον ΕΛΓΑ

Ανακοίνωση της ΠΑΣΥ για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον ΕΛΓΑ

Κάλεσμα σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες ν' αντισταθούν στα νέα αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας για τον ΕΛΓΑ, απευθύνει, με ανακοίνωσή της, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).

Στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ επισημαίνει: «Με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε για ψήφιση στη Βουλή ο υπουργός Γεωργίας, εντείνεται η επίθεση της κυβέρνησης και της ΕΕ στους μικρομεσαίους αγρότες, με στόχο να επιταχυνθεί το ξεκλήρισμά τους. Με το νομοσχέδιο αυτό συρρικνώνεται δραστικά ο ρόλος του ΕΛΓΑ και μειώνονται σημαντικά οι ασφαλιστικές παροχές του προς τους αγρότες, παρά το γεγονός ότι με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας θα αυξηθούν και θα διαφοροποιηθούν από περιοχή σε περιοχή τα ασφάλιστρα των αγροτών. Στόχος της συρρίκνωσης του ΕΛΓΑ είναι η δημιουργία "ζωτικού χώρου" στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες καραδοκούν να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών, μη διστάζοντας να εκμεταλλευτούν ακόμα και τις φυσικές καταστροφές. Να βγάλουν, δηλαδή, και από την καταστροφή κέρδος και από τη "μύγα ξίγκι", όπως λέει ο λαός μας. Η θεσμοθέτηση, με το νομοσχέδιο, κρατικών ή κοινωνικών επιδοτήσεων προς τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες και η άρνηση της κυβέρνησης να επιχορηγήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό τον ΕΛΓΑ, παραβιάζοντας κατ' εξακολούθηση και τον νόμο που ψήφισε η ίδια το 1988, δείχνουν ότι η κυβέρνηση λειτουργεί σαν υπάλληλος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και σαν νεκροθάφτης του ΕΛΓΑ και των μικρομεσαίων αγροτών».

Και συνεχίζει: «Πέρα από την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, με το πολυνομοσχέδιο αλλάζει η δομή και η λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών που ασχολούνται με τη γεωργία, με στόχο οι υπηρεσίες αυτές να λειτουργούν σαν καθαρός διαχειριστικός μηχανισμός των αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ, τις οποίες υπερψηφίζει η κυβέρνηση. Και, επιπλέον, εξασφαλίζονται όλες οι προϋποθέσεις, για να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί, όπως η Τράπεζα Γης, που επιταχύνουν της συγκέντρωση της γης και της αγροτικής παραγωγής σε λίγους μεγαλοαγρότες».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή της η ΠΑΣΥ υπογραμμίζει: «Η ΠΑΣΥ καλεί όλους τους μικρομεσαίους αγρότες με την πάλη τους ν' αντισταθούν στα νέα αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης. Αγωνιστικά να διεκδικήσουν οι γεωργικές ασφαλίσεις να μη γίνουν αντικείμενο κερδοσκοπίας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, αλλά να επιχορηγηθεί ο ΕΛΓΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και ν' αλλάξουν οι σχετικοί κανονισμοί, έτσι ώστε να ασφαλίζεται όλη η αγροτική παραγωγή και το γεωργικό κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και οι αποζημιώσεις να καταβάλλονται έγκαιρα στους αγρότες. Ταυτόχρονα, να διεκδικήσουν μια άλλη φιλοαγροτική πολιτική, στην οποία ο δημόσιος και ευρύτερος δημόσιος τομέας, που ασχολείται με τη γεωργία, θα έχει αναπτυξιακό παραγωγικό χαρακτήρα και προσανατολισμό και αγωνιστικά να διεκδικήσουν μια άλλη φιλοαγροτική πολιτική, που θα εξασφαλίζει το εισόδημα και την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δραστηριότητες της χώρας, θα διασφαλίζει τη δημόσια υγεία και θα προστατεύει αποτελεσματικά το περιβάλλον. Μια πολιτική, που δε θα έχει κριτήριο το κέρδος και δε θα στηρίζεται στις πολυεθνικές, που υπηρετούν η κυβέρνηση και η ΕΕ, αλλά στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς των μικρομεσαίων αγροτών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ