Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΠ - ΟΤΕ
Ανησυχία για χιλιάδες ασφαλισμένους

Ελέω κυβερνητικής πολιτικής, το ασφαλιστικό ταμείο οδηγείται σε επικίνδυνες ατραπούς με φόντο τη χρεοκοπία

Στον γκρεμό οδηγεί η κυβέρνηση το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων σε ΟΤΕ, ΟΣΕ και ΕΛΤΑ. Με τη συνεχή μείωση προσωπικού, τη μη χρηματοδότηση του Ταμείου ως οφείλει και σπρώχνοντάς το στη μαύρη τρύπα της Σοφοκλέους, δημιουργεί προβλήματα σε δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Παράλληλα οξύνει το πρόβλημα, ώστε αργότερα να το χρησιμοποιήσει ως άλλοθι και να προωθήσει αύξηση ορίων συνταξιοδότησης και μείωση συντάξεων. Η «Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση - ΟΤΕ» (ΕΣΚ) καταγγέλλει τα τεκταινόμενα και δείχνει το δρόμο εξόδου από την κρίση.

Οι καθυστερήσεις στην καταβολή συντάξεων από το Ταμείο Ασφάλισης στους 36.000 συνταξιούχους ΟΤΕ, ΕΛΤΑ και ΟΣΕ (ΤΑΠ - ΟΤΕ) αποτελούν σύνηθες φαινόμενο. Οφείλονται στα ελλείμματα του ΤΑΠ, που στα τέλη 2000 υπολογίζονταν σε 40 δισ. δρχ.

Μια αιτία του ελλείμματος είναι η συνεχής μείωση του μόνιμου προσωπικού των ΔΕΚΟ, οι οποίοι στηρίζουν το Ταμείο με τις εισφορές τους. Μείωση με συνεχείς «εθελούσιες εξόδους» εργαζομένων, ενώ δε γίνονται προσλήψεις μονίμων. Μόνο από τον ΟΤΕ αποχώρησαν από το 1995 9.000 εργαζόμενοι. Ετσι, ενώ το Ταμείο για να λειτουργήσει χρειάζεται τη σχέση τουλάχιστον τρεις εργαζόμενοι προς ένα συνταξιούχο, σήμερα οκτώ εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε δέκα συνταξιούχους.

Αλλη παράμετρος είναι η ανεπαρκής και αργοπορημένη χρηματοδότηση της Ανώνυμης Εταιρείας Διαχείρισης Ειδικών Κεφαλαίων ΤΑΠ - ΟΤΕ (ΕΔΕΚΤ - ΟΤΕ). Αυτή η εταιρία επενδύσεων υποτίθεται ότι προωθείται προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα του ΤΑΠ. Εδώ φυσικά, προβάλλεται η ένσταση για το τι θα γίνει με τα χρήματα των συμμετεχόντων στο αρχικό κεφάλαιο της εταιρίας, αν αυτή «πέσει έξω».

Παρεμβαίνοντας στο ζήτημα, η ΕΣΚ θυμίζει - με ανακοίνωσή της - ότι πρόσφατα η κυβέρνηση ψήφισε τροπολογία που «τακτοποιεί» τις εκκρεμότητες μεταξύ ΟΤΕ και ΤΑΠ μέχρι το 2001. Ο Οργανισμός, καταβάλλοντας 120 δισ. δρχ. στην ΕΔΕΚΤ, απαλλάσσεται από κάθε νομική υποχρέωση προς το Ταμείο για την επόμενη δεκαετία. Περίοδο κρίσιμη για το ΤΑΠ, αφού η απογύμνωση των ΟΤΕ - ΟΣΕ - ΕΛΤΑ από μόνιμο προσωπικό και η εφαρμογή της μερικής απασχόλησης θα τινάξει τα ελλείμματα στα ύψη.

Η ΕΣΚ αναφέρεται και στο Ταμείο Αρωγής των εργαζομένων στο ΟΤΕ που υποχρεώνεται να καταβάλει στην ΕΔΕΚΤ 140 δισ. δρχ. από τα αποθεματικά του. «Η διαδικασία αυτή δημιουργεί και στο Ταμείο Αρωγής αντίστοιχα προβλήματα (ήδη είναι ελλειμματικό σε ετήσια βάση), ενώ θα χάσει σημαντικά ποσά από την εκταμίευση και ρευστοποίηση των αποθεματικών του. Ασφαλώς πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν τα αποθεματικά αυτά, όπως τα 210 δισ. δρχ. που έχασε το ΙΚΑ στον τζόγο του χρηματιστηρίου». Η κυβέρνηση δεν εγγυάται την επιστροφή των χρημάτων του σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος.

Οι συνδικαλιστές της ΕΣΚ προσθέτουν ότι η κυβέρνηση, αρνούμενη την υποχρέωσή της από το ν. 2843/2000 να καλύπτει τα όποια ελλείμματα του ΤΑΠ, δεν εγγράφει στο προϋπολογισμό το σχετικό κονδύλι. Μεταθέτει το πρόβλημα στη Δημόσια Εταιρία Κινητών Αξιών του υπουργείου Οικονομικών, που επίσης αδυνατεί να το πράξει (υποτίθεται ότι κι αυτή θα χρηματοδοτήσει την ΕΔΕΚΤ, όμως δε διαθέτει ρευστά, μόνο τίτλους) και στην ΕΔΕΚΤ αν και όταν λειτουργήσει και εφόσον έχει κέρδη από τη χρηματαγορά.

Σε αυτές τις συνθήκες προειδοποιούν ότι η αδυναμία του ΤΑΠ να καταβάλει συντάξεις θα γίνει πιο μεγάλη. «Ετσι, η κυβέρνηση δημιουργεί μια εκβιαστική κατάσταση σε βάρος του Ταμείου, των εργαζομένων και των συνταξιούχων και μεθοδεύει ανατροπές κατακτήσεων (όρια ηλικίας, ύψος συντάξεων κ.ά.) με την αλλαγή του καταστατικού του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ