Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2002
Στο γράμμα και το πνεύμα του «Συμφώνου Σταθερότητας»

Οι αυξήσεις κονδυλίων από 10% μέχρι και 50% που ζητούν διάφορα υπουργεία για το 2002, πετσοκόβονται - όπως και η εισοδηματική πολιτική για το δημόσιο τομέα - στα μέτρα του προγράμματος λιτότητας 2000 - 2004

Αποφασισμένη να κρατήσει το «γράμμα και το πνεύμα» του αντιλαϊκού προγράμματος λιτότητας 2000- 2004, που έχει ενσωματωθεί στο διαβόητο «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», δηλώνει επίσημα η κυβέρνηση Σημίτη, καθησυχάζοντας όσους ανησυχούν για τυχόν παρεκκλίσεις από τις αρχικές δεσμεύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση επιδιώκει να χωρέσει τα μεγέθη τού υπό κατάρτιση προϋπολογισμού για το 2002 αλλά και να κλείσει το φετινό προϋπολογισμό. Το όλο θέμα ήταν αντικείμενο χτεσινής σύσκεψης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου με τους υφυπουργούς Γ. Δρυ και και Απ. Φωτιάδη (αρμόδιους για τις δαπάνες και τα έσοδα αντίστοιχα) καθώς και του Χ. Πάχτα.

Ο όποιος «προβληματισμός» για την κυβέρνηση προέρχεται από το γεγονός ότι αρκετά σημεία στο πρόγραμμα Σταθερότητας 2000-2004, έχουν τόση σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα όση και ο... «Φάντης με το ρετσινόλαδο». Για παράδειγμα, οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ που προβλέπονταν δεν ανταποκρίνονται στα σημερινά δεδομένα, κάτι που το ομολογούν ακόμη και οι ίδιοι. Οσο για τον πληθωρισμό, ο μέχρι τώρα ρυθμός αύξησής του, δεν έχει καμία σχέση με το 2% που αποκαλούσαν τότε «ενδεικτικό στόχο για τη σταθερότητα των τιμών». Για την κυβέρνηση αυτό που έχει σημασία είναι η «επίτευξη», με κάθε τρόπο, του πλεονάσματος στον προϋπολογισμό 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή 714 δισ. δρχ., που προβλέπει το - ελέω ΕΕ - Σύμφωνο Σταθερότητας. Αυτό το «νούμερο» είναι θέσφατο, και καθώς η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δε θα μπορούσε να αναθεωρήσει τους - ελέω ΟΝΕ - στόχους της, ξεκινά την κατάρτιση του προϋπολογισμού ανάποδα, «σαν τον κάβουρα».

Από την άλλη πλευρά, τα πολύχρονα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόστηκαν έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των διαφόρων κρατικών υπηρεσιών. Ετσι δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα υπουργεία επιδιώκουν να πάρουν «μεγάλες» για τα δεδομένα της κυβέρνησης αυξήσεις. Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει δεχτεί αιτήματα υπουργείων για αύξηση κονδυλίων από 10% μέχρι και 50%. Κάτι βέβαια που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συμβεί. Τα πάντα μπορεί να περικοπούν, καθώς για την κυβέρνηση όλες οι δαπάνες είναι ελαστικές, με εξαίρεση μόνο αυτές που αφορούν τα έργα για την Ολυμπιάδα του 2004.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, οι πρωτογενείς δαπάνες θα αυξηθούν το πολύ μέχρι 3%, θα είναι δηλαδή πολύ κάτω από τον πληθωρισμό. Καθηλωμένες προγραμματίζονται και οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων του δημοσίου, με επίκεντρο γύρω από τον άξονα του 3%. Αντίθετα, η αύξηση δαπανών για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα φτάσει σε 9%, με έμφαση πάντα στα Ολυμπιακά έργα και σε βάρος των όποιων άλλων δαπανών για επενδύσεις σε έργα υποδομής. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει λόγο να «ιδρώσει το αυτί της» από «κριτική» είτε «τύπου ΝΔ» είτε άλλης παρόμοιας έμπνευσης, καθώς για όλα όσα σκαρφίζεται και πρόκειται να σκαρφιστεί έχει έγκαιρα ενημερώσει το κοινό τους αφεντικό, την ΕΕ. Εφόσον υπάρξει πρόβλημα, και κατά τα φαινόμενα υπάρχει, θα πετσοκόψει κατά 5% τις λεγόμενες επενδυτικές δαπάνες, όπως ακριβώς προβλέπει το εναλλακτικό σενάριο του «Συμφώνου Σταθερότητας»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2003-11-20 00:00:00.0)
Στη ρότα του Προγράμματος Σταθερότητας (2001-08-22 00:00:00.0)
Στην ίδια αντιλαϊκή τροχιά (2001-08-21 00:00:00.0)
Σταθερά φοροεισπρακτικός και αντιλαϊκός (2000-12-17 00:00:00.0)
Προσπάθεια συσκότισης και εξωραϊσμού (2000-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ