Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
«Μόνο εμείς μπορούμε»

Μήνυμα προς τα μεγάλα αφεντικά ότι η κυβέρνησή του είναι «αναντικατάστατη» στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους έστειλε χτες ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα

Το μήνυμα ότι «μόνο ο ίδιος και η κυβέρνηση μπορεί» να εγγυηθεί με φερεγγυότητα την εξυπηρέτηση των γενικότερων αλλά και επιμέρους συμφερόντων των μεγάλων αφεντικών, έστειλε χτες ο Κ. Σημίτης. Την επομένη της επιστροφής του από τη Μόσχα και ευρισκόμενος μπροστά σε μια διαρκή «αμφισβήτηση» της διαχειριστικής του ικανότητας, εντός και εκτός κυβέρνησης, με σκοπό βέβαια την επιτάχυνση των νεοφιλελεύθερων αλλαγών, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να περάσει στην αντεπίθεση.

Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ανέδειξε το ζήτημα της οικονομίας, αφ' ενός, για να υπερασπιστεί την εφαρμοζόμενη πολιτική και ταυτόχρονα να απαντήσει σε αυτούς που δεν αναγνωρίζουν τα «επιτεύγματά» της καταλογίζοντάς τους πολιτικές σκοπιμότητες. Ο Κ. Σημίτης ισχυρίστηκε ότι «η οικονομία βρίσκεται σε μια πολύ καλή πορεία» και επικαλέστηκε γι' αυτό τους γνωστούς «δείκτες», οι οποίοι όμως απλώς επιβεβαιώνουν την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών μαζών, δείκτη που όμως δε μετράει η κυβέρνηση. Ετσι, με βάση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης είναι διπλάσιος του μέσου ρυθμού στην ΕΕ, ότι ο πληθωρισμός «κινείται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πληθωρισμών», ότι οι - νεοφιλελεύθερες - διαρθρωτικές αλλαγές «προχωρούν κανονικά» - ανέφερε ως παράδειγμά ότι μόνο μέσα σε μια μέρα, τη Δευτέρα, ξεπούλησαν ΕΤΒΑ και Ναυπηγεία Σκαραγκά(!) - κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε απαρέγκλιτα προς την ίδια κατεύθυνση». Προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, πρόσθεσε ότι «στο άμεσο μέλλον θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες για να ενδυναμώσουμε την κοινωνική συνοχή». «Σταθερότητα, ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή» είναι το τρίπτυχο της πολιτικής μας, συμπλήρωσε. Ταυτόχρονα, επέκρινε όσους καλλιεργούν την εικόνα ότι η οικονομία «παρουσιάζει ανησυχητικά φαινόμενα», λέγοντας ότι πρόκειται για υπερβολές «οι οποίες διατυπώνονται με πολιτική σκοπιμότητα». Επιπλέον, επανέλαβε με νόημα ότι η κυβερνητική θητεία λήγει την άνοιξη του 2004, δηλαδή «έχουμε μπροστά μας πάνω από περίπου δυόμισι χρόνια»...

Ρέππας: «Εχουμε βούληση και δύναμη»

Λίγο αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας επανήλθε στις πρωθυπουργικές δηλώσεις για να αποσαφηνίσει ότι «έχουμε την πολιτική βούληση, την πολιτική δύναμη, τα μέσα και τις προϋποθέσεις και να επιτύχουμε τους στόχους μας». Προχωρώντας μάλιστα ένα ακόμα βήμα, εμφάνισε ως αναντικατάστατη την κυβέρνηση Σημίτη, λέγοντας ότι «μόνον αυτή η κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει αυτούς τους στόχους»(!). Οταν του ζητήθηκε να διευκρινίσει ποιοι βρίσκονται πίσω από τις πολιτικές σκοπιμότητες που είπε ο πρωθυπουργός, απάντησε αρχικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά συμπεριέλαβε και εκείνα τα ΜΜΕ που παρουσιάζουν με μελανά χρώματα την ελληνική οικονομία(!).

Κληθείς να σχολιάσει τη δίωξη που ασκήθηκε κατά του Χρ. Λαμπράκη, ο εκπρόσωπος προσπάθησε να την αποσυνδέσει από την κόντρα που υπάρχει τελευταία μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του συγκροτήματος Λαμπράκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία ανάμειξη στην υπόθεση. Μάλιστα, δε δίστασε να ταχθεί στο πλευρό του μεγαλοεκδότη, υιοθετώντας τα επιχειρήματά του, όπως την ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου για την υπόθεση του «Τράβελ Πλαν» και τη σύμβαση με το υπουργείο Εξωτερικών.

Αλλά και από την πλευρά του συγκροτήματος Λαμπράκη φαίνεται να γίνονται προσπάθειες «εκτόνωσης» της διαμάχης. Ενδεικτικό το χτεσινό πρωτοσέλιδο θέμα του «Βήματος», με το οποίο βάζει στο στόχαστρο τον Γ. Παπαντωνίου, αφήνοντας προς το παρόν στο απυρόβλητο τον ίδιο τον Κ. Σημίτη, σε αντίθεση με την περασμένη βδομάδα. Με βάση το γνωστό άρθρο του Στ. Ψυχάρη περί της «ιστορίας των τριών φακέλων», ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας εμφανίζεται να έχει ανοίξει το «δεύτερο φάκελό» του - δηλαδή «ρίξ' τα όλα στα διαπλεκόμενα» - και να μην του απομένει παρά μόνο ο τρίτος φάκελος, δηλαδή «άρχισε να γράφεις φακέλους για το διάδοχό σου»(!).

Την ίδια στιγμή, συνεργάτες του Κ. Σημίτης δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Γ. Παπαντωνίου από την κυβέρνηση, ως εξιλαστήριου θύματος για την αναστροφή του κλίματος στο χρηματιστήριο και την οικονομία αλλά και την πολιτική. Μάλιστα, κάποιοι έσπευδαν να αποδώσουν σκοπιμότητα στο γεγονός ότι ο Κ. Σημίτης κάλεσε χτες για συνεργασία τους υπουργούς Χριστοδουλάκη και Γιαννίτση ενόψει της ομιλίας του στη ΔΕΘ. Ομως, από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωναν ότι ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να προχωρήσει σε καμία αλλαγή και το μόνο που θα επιδιώξει είναι η ένταση στο κυβερνητικό έργο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ