Κυριακή 28 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ - ΗΠΑ
«Τρέχουν» τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις, εκβιάζοντας για «μεγαλύτερο κόστος στο μέλλον»

Οι κυβερνητικές αναφορές για «παραμετρικές αλλαγές», προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση με τους «εταίρους», επιβεβαιώνουν τον αντιλαϊκό χαρακτήρα των παζαριών...

Κυβέρνηση και ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο - λαιμητόμος θα γίνεται όλο και χειρότερο, καθώς προχωρούν οι διαβουλεύσεις
Κυβέρνηση και ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι το σχέδιο - λαιμητόμος θα γίνεται όλο και χειρότερο, καθώς προχωρούν οι διαβουλεύσεις
Με το ανέβασμα του αντιλαϊκού πήχη και των μέτρων που θα ακολουθήσουν από την αμέσως «επόμενη μέρα» συνεχίζονται τα παζάρια ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και το «κουαρτέτο» (Κομισιόν - ΕΚΤ - ESM - ΔΝΤ). «Κλειδωμένο» μέτρο αποτελεί και αυτό της περαιτέρω σύνθλιψης στις επικουρικές συντάξεις και ενώ τα παζάρια βρίσκονται σε εξέλιξη, στο τραπέζι μπαίνουν προτάσεις και σενάρια γύρω από το ύψος των κύριων συντάξεων πάνω από το οποίο θα κλιμακωθούν οι περικοπές.

Με «ορισμένες παραμετρικές αλλαγές» μπορεί να υπάρξει σύγκλιση των «προτάσεων» με το κουαρτέτο και για το ζήτημα της καρατόμησης των συντάξεων, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά, ότι το τελικό σχέδιο θα είναι χειρότερο ακόμη και από αυτό που παρουσίασε αρχικά η συγκυβέρνηση.

Ετοιμάζοντας το «κλίμα», κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ως «ενδεχόμενο» τις «περικοπές» στις επικουρικές συντάξεις, ζήτημα το οποίο φαίνεται να αποτελεί το προοίμιο για την επανέναρξη της «αξιολόγησης», με την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα, ενδεχομένως και στις αρχές αυτής της βδομάδας, όπως εκτιμούν οι ίδιοι παράγοντες. Και ενώ τα αντιλαϊκά παζάρια βρίσκονται σε εξέλιξη, ανοιχτά πλέον γίνεται λόγος και για τη μείωση του πλαφόν τόσο στην κύρια σύνταξη, όσο και στις πολλαπλές συντάξεις...

Εμπροσθοβαρής αντιλαϊκή κλιμάκωση

Παράλληλα, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλούν για ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της «αξιολόγησης», μπροστά και στους γενικότερους κινδύνους και τις «αβεβαιότητες» που εκδηλώνονται στην παγκόσμια οικονομία και στην ΕΕ.

Σε αυτό το φόντο, πιθανόν αύριο Δευτέρα, συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), ενόψει της επανόδου των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου στην Αθήνα.

Χαρακτηριστική είναι η προχτεσινή παρέμβαση από τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιού, ο οποίος, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του G20 στη Σαγκάη, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό «να ολοκληρωθεί χωρίς καθυστερήσεις η αξιολόγηση», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σχετικά με τη συζήτηση που είχε ο υπουργός με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε. Ο Τζακ Λιού σημείωσε ότι απομένει ακόμη να γίνει «σημαντική δουλειά», σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό οι Ευρωπαίοι να τηρήσουν τη δέσμευσή τους και να θέσουν το ελληνικό χρέος σε βιώσιμη τροχιά, μέσω μέτρων για την ελάφρυνσή του». Πρόκειται για την «παράμετρο» που βάζει και η πλευρά του ΔΝΤ, σε συνδυασμό, βέβαια, με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα προσλαμβάνει το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, στο πλαίσιο της εμπροσθοβαρούς εφαρμογής του μνημονίου. Αυτό είναι και το μήνυμα, που απέστειλε στο προχτεσινό «Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών», ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, σύμφωνα με τον οποίο τυχόν «καθυστέρηση» θα σημάνει την αύξηση του «κόστους» στο μέλλον. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι μεταρρυθμίσεις είναι δύσκολες για οποιαδήποτε χώρα, ειδικά μετά από μία παρατεταμένη οικονομική ύφεση. Αλλά αυτό συνιστά έναν ακόμα λόγο που οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν τώρα. Το κόστος και οι προκλήσεις θα είναι μεγαλύτερες στο μέλλον».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η ευρεία πολιτική συναίνεση θα αύξανε τις πιθανότητες «επιτυχίας» και θα μείωνε την αβεβαιότητα, διαβεβαιώνοντας ότι το γενικό κλίμα των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση είναι «θετικό».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, στο περιθώριο της Συνόδου του G20 στη Σαγκάη, δήλωσε: «Ενώ είναι πολιτικά δύσκολο, η ελληνική κυβέρνηση ακόμη πρέπει να εφαρμόσει μια μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και να αντιμετωπίσει έναν αριθμό δημοσιονομικών θεμάτων», προσθέτοντας ότι για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» πρέπει να προχωρήσει στην ίδρυση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Τράπεζας της Ελλάδας, τόνισε ότι «σε λίγες μέρες μπαίνουμε στη ζώνη κινδύνου για την ελληνική οικονομία», κάνοντας λόγο για επικίνδυνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της «αξιολόγησης». Ο ίδιος, προλειαίνοντας το έδαφος, «πρότεινε» τη φορολόγηση όλων «από το πρώτο ευρώ εισοδήματος», αλλά με... «προοδευτικό και κοινωνικά δίκαιο τρόπο» (!), δηλαδή την κατάργηση ακόμα και του σημερινού αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς - συνταξιούχους, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη αναμόρφωση της φορολογικής κλίμακας. Σε ό,τι αφορά τα υψηλά κλιμάκια των προσωπικών εισοδημάτων εστίασε την κριτική του στα σενάρια για «υψηλούς συντελεστές», λέγοντας ότι «ένας υψηλός συντελεστής, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους περιουσίας θα ισοδυναμεί με δήμευση περιουσίας». Οι καπιταλιστές απαιτούν φοροαπαλλαγές, άρα φοροληστεία του λαού...

Διαδοχικά μνημόνια

Ταυτόχρονα, το «παράλληλο» μνημόνιο με την πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο θα έρθει να «κουμπώσει» με αυτό που ήδη έχει συμφωνηθεί με την Ευρωζώνη, αποτελεί μια ακόμη από τις πτυχές της αντιλαϊκής διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Οπως ανοιχτά ομολογούν πλέον και οι κυβερνητικοί παράγοντες, σε περίπτωση συμφωνίας το ΔΝΤ θα συντάξει ένα νέο λεπτομερές «πρόγραμμα» υπό την ονομασία «Memorandum of Economic and Financial Policies» - MEFP, («Μνημόνιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής»), όπως ακριβώς συνέβη και με τα δύο προηγούμενα μνημόνια. Σε κάθε περίπτωση, το εν λόγω μνημόνιο θα συνοδευτεί με την υπογραφή και μιας ακόμη δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ.

Σε κάθε περίπτωση, το τρίτο «μνημόνιο κατανόησης» με την Ευρωζώνη (Μemorandum of Understanding - MoU) θα έρθει να «κουμπώσει» στα συνοδευτικά αντιλαϊκά μέτρα με το μνημόνιο του ΔΝΤ. Μάλιστα, το γεγονός αυτό είναι αναπόσπαστο τμήμα των αντιλαϊκών παρεμβάσεων που τρέχουν μαζί με την πρώτη «αξιολόγηση»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ