Κυριακή 28 Φλεβάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ G20
Ενδοκαπιταλιστική διαπάλη με φόντο τους «κινδύνους»

Στο προσκήνιο βρίσκονται οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις, γύρω από τη διαμόρφωση του κατάλληλου - για κάθε αστική τάξη - μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιβράδυνση των ρυθμών ανάκαμψης στην παγκόσμια οικονομία.

Χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις, που έγιναν στο πλαίσιο της Συνόδου του G20 στη Σαγκάη:

  • Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, τόνισε: «Πρέπει να κάνουμε σαφές ότι τα περιθώρια της νομισματικής πολιτικής έχουν εξαντληθεί (...) Δεν υπάρχουν παρακαμπτήριες οδοί με τις οποίες αποφεύγεις τις μεταρρυθμίσεις», ενώ πρόσθεσε: «Το να μιλάμε για πακέτα τόνωσης της οικονομίας, απλώς μας αποσπά από το αληθινό έργο που έχουμε μπροστά μας». Επιπλέον, εστιάζοντας την κριτική και στα μέτρα της ποσοτικής χαλάρωσης που εφαρμόζονται από κεντρικές τράπεζες, τόνισε: «Το μοντέλο της ανάπτυξης που χρηματοδοτείται από νέο χρέος έχει φτάσει στα όριά του.Δημιουργεί νέα προβλήματα, αυξάνει τα χρέη, δημιουργεί φούσκες και ανάληψη υπερβολικών κινδύνων, μετατρέποντας την οικονομία σε ζόμπι».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να τηρηθούν οι συμφωνίες, «ακόμη και αν είναι δύσκολο και επώδυνο», καθώς «ο δρόμος της νομισματικής χαλάρωσης οδηγεί σε ατυχήματα». Δείχνοντας και προς την πλευρά της Βρετανίας, τόνισε: «Κάποια αγγλοσαξονικά ΜΜΕ προσποιούνται ότι τα ρυθμιστικά μέτρα που ήρθαν ως αποτέλεσμα της κατάρρευσης της "Lehman" είναι η αιτία της νέας αστάθειας». Συμπληρώνοντας επισημαίνει: «Αυτό καθοδηγείται από τα συμφέροντα κάποιων. Μπορείς να κερδίσεις περισσότερα χρήματα με ασταθείς από ό,τι με σταθερές αγορές».

  • Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε τις κυβερνήσεις των κρατών του G20 να παρουσιάσουν νέα μέτρα στήριξης της ζήτησης, για να περιορίσουν τους κινδύνους, καθώς επιδεινώνονται οι προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη. Το ΔΝΤ επιδιώκει να προχωρήσουν τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με την Κρ. Λαγκάρντ.
  • Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, υποβάθμισε τις προσδοκίες για ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο για το επόμενο διάστημα. Οπως δήλωσε στο πρακτορείο «Bloomberg», κάποιες οικονομίες τα πάνε καλύτερα από ό,τι νομιζόταν και οι επενδυτές δεν πρέπει «να αναμένουν μία αντίδραση κρίσης σε ένα περιβάλλον μη κρίσης».
  • Ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, ισορροπώντας γύρω από το μείγμα νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σημειώνει: «Δεν θεωρώ ότι η νομισματική πολιτική έχει φθάσει στο τέλος της, μπορεί να κάνει περισσότερα, αλλά θα πρέπει να σχεδιαστεί με πολύ σωστό τρόπο για να διατηρήσει την αποτελεσματικότητά της». Σημείωσε, επίσης, ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης γνωρίζουν τους κινδύνους που συνεπάγεται η νομισματική χαλάρωση.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντονες ανησυχίες από το ΔΝΤ (2015-04-11 00:00:00.0)
Εντείνονται οι αβεβαιότητες (2014-11-14 00:00:00.0)
Για τις κόντρες στο G20 (2013-04-27 00:00:00.0)
Ετοιμάζουν το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο (2013-02-12 00:00:00.0)
Ενδοϊμπεριαλιστικοί «σκυλοκαυγάδες» (2012-04-21 00:00:00.0)
Ανησυχία για τη διάσωση του κεφαλαίου (2011-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ