Πέμπτη 19 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Κατέπεσε αμερικανικό μαχητικό

Νέα επιδρομή «αυτοάμυνας» στη «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» στο Ν. Ιράκ

ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ.-

Μαχητικό τύπου «F-16» της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) που είχε απογειωθεί από την αμερικανική βάση στο Ιντσιρλίκ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, υπέστη βλάβη στη μηχανή του και κατέπεσε κοντά στην πόλη Ντιάρμπακιρ, ανακοίνωσαν χτες πηγές του αμερικανικού Πενταγώνου. Το μαχητικό κατευθυνόταν στην «περιοχή απαγόρευσης πτήσεων» βορείως του 36ου Παραλλήλου που «επιτηρούν» οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ο πιλότος χρησιμοποίησε το εκτοξευόμενο κάθισμα και το αλεξίπτωτό του και διασώθηκε. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, μάλλον προληπτικά πάντως.

Η αμερικανική αεροπορία, που έχει σταθμευμένα περίπου 50 «F-15» και «F-16» στο Ιντσιρλίκ, ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε «έρευνα» για τα αίτια της πτώσης του αεροπλάνου. Εκτός των άλλων, Αμερικανοί στρατιωτικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο να καταρριφθούν μαχητικά από την ιρακινή αεράμυνα - το Ιράκ ποτέ δεν αποδέχτηκε την επιβολή των δύο ζωνών «απαγόρευσης πτήσεων».

Είναι το πρώτο αμερικανικό που παραδέχονται οι Αμερικανοί ότι πέφτει στις «περιπολίες» και τις επιδρομές τους στον εναέριο χώρο του Ιράκ.

Νέα πλήγματα

Θέσεις της ιρακινής αεράμυνας, στο νότιο Ιράκ, βομβάρδισαν αμερικανικά και βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη, νωρίς χτες πρωί, κατά τη διάρκεια άλλης μιας περιπολίας «ρουτίνας» στο πλαίσιο της «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων». Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε τις επιδρομές και αρκέστηκε, με ανακοίνωσή του, να τις χαρακτηρίσει ως συνήθως «κίνηση αυτοάμυνας απέναντι στα ιρακινά πυρά». Μέχρι χτες βράδυ, η Βαγδάτη δεν είχε σχολιάσει το γεγονός, ούτε είχε γίνει γνωστό αν υπάρχουν θύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ