Πέμπτη 3 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέες προκλητικές δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Αμυνας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Η Κίνα δεν πρέπει να συνεχίσει τη στρατιωτικοποίηση της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας (...) Κάθε πράξη θα έχει και αντίστοιχη συνέπεια», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, μιλώντας χτες σε συνάντηση που οργάνωσε μια ΜΚΟ Δημόσιων Σχέσεων στην Καλιφόρνια.

Εξηγώντας περισσότερο τις «συνέπειες», σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Κάρτερ αναφέρθηκε στην επιλογή της Ουάσιγκτον να «αναπτύσσει» διάφορες στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, να διαθέσει 425 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2020 για να καλύψει τη διενέργεια περισσότερων στρατιωτικών ασκήσεων και συνεκπαιδεύσεις με τις Ενοπλες Δυνάμεις άλλων χωρών που έχουν «εκνευριστεί» με τις κινεζικές δράσεις. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η «συμπεριφορά της Κίνας» έχει πυροδοτήσει τριμερείς συμφωνίες που θα ήταν «αδιανόητες» πριν από λίγα χρόνια. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι μόνο την επόμενη χρονιά η Ουάσιγκτον θα ξοδέψει πάνω από 8 δισ. δολάρια μόνο για την αύξηση των υποβρυχίων και των υποθαλάσσιων «drones».

Στο μεταξύ, νέα ένταση προκάλεσαν χτες οι καταγγελίες της φιλιππινέζικης πλευράς για την ανάπτυξη επτά κινεζικών πολεμικών πλοίων στην ατόλη (σ.σ. κοραλλιογενές νησί) Κιρίνο, εμποδίζοντας φιλιππινέζικα αλιευτικά σκάφη να συνεχίσουν να ψαρεύουν σε ένα σημείο όπου «σύχναζαν» για χρόνια (όπως υποστηρίζει τουλάχιστον η Μανίλα). Το Κιρίνο βρίσκεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα Σπράτλι, για του οποίου το μεγαλύτερο μέρος διαφιλονικούν Κίνα και Φιλιππίνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ