Πέμπτη 3 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Πρώτη καταψήφιση του Σάντσεθ

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Εν μέσω έντονης αντιπαράθεσης, έγινε χτες στην ισπανική Βουλή των 350 εδρών, η πρώτη ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης, ώστε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, ως εντολοδόχος πρωθυπουργός να αναλάβει το σχηματισμό της νέας αστικής κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της 20ής Δεκέμβρη 2015. Το αποτέλεσμα ήταν το αναμενόμενο με 219 κατά, 130 υπέρ και μία αποχή και η επόμενη ψηφοφορία που θα απαιτείται η σχετική πλειοψηφία (στην περίπτωση που κάποιο κόμμα αποφασίσει να απόσχει κάτι που δεν φαίνεται πιθανό) ορίστηκε για αύριο το απόγευμα.

Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που έχει 90 έδρες, υπερασπίστηκε τη συμφωνία - πρόγραμμα 200 σημείων, με το φιλελεύθερο κόμμα «Πολίτες» (ένα συνονθύλευμα κάτι σαν το «Ποτάμι» στη χώρα μας, που έχει με 40 έδρες.

Τα υποτιθέμενα αριστερά κόμματα, το σοσιαλδημοκρατικό «Ποδέμος» μαζί με σύμμαχα σχήματα (69 έδρες) η Ενωμένη Αριστερά (2 έδρες) όπως και άλλα εθνικιστικά και τοπικά σχήματα απέρριψαν τη συμφωνία και πρότειναν «αριστερή» συμφωνία», όμως και στην καλύτερη των περιπτώσεων αυτή θα συγκέντρωνε 161 βουλευτές, νούμερο ανεπαρκές για την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών.

Από την πλευρά του, ο Μαριάνο Ραχόι υπηρεσιακός πρωθυπουργός και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με 123 έδρες επίσης καταψήφισε την υποψηφιότητα του Σάντσεθ, ασκώντας έντονη κριτική και δηλώνοντας ότι η στάση του Σάντσεθ οδηγεί σε μια περίοδο αβεβαιότητας, που, όπως είπε, θα αποφεύγονταν αν γινόταν συμμαχία με το κόμμα του. Στη χτεσινή συνεδρίαση κυριάρχησαν οι κατηγορίες και προσβολές περί διαφθοράς και ανικανότητας διαχείρισης (για να κρυφτεί προφανώς η κοινή στρατηγική για την καπιταλιστική ανάκαμψη), ενώ ιδιαίτερα προβλήθηκε από τα ισπανικά και διεθνή ΜΜΕ η κίνηση του ηγέτη του «Ποδέμος», Πάμπλο Ιγκλέσιας, μετά από την κεντρική ομιλία του να φιλήσει στο στόμα στο κέντρο της Βουλής τον επικεφαλής του σύμμαχου κόμματος από την Καταλονία «Εν Κομούν Ποδέμ», Χαβιέρ Ντομένετς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ