Πέμπτη 3 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Προετοιμάζει για εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων

Σαν λαγός, πρόθυμος να προετοιμάσει κλίμα για τον εγκλωβισμό εδώ - ελέω ΝΑΤΟ, ΕΕ και κυβέρνησης - δεκάδων χιλιάδων ξεριζωμένων ανθρώπων, βγήκε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, αργά προχτές βράδυ στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», λέγοντας ότι η Ελλάδα μπορεί να αντέξει μέχρι 150.000 πρόσφυγες, και χαρακτηρίζοντας τις προσφυγικές ροές διαχειρίσιμες. Βέβαια, καθώς οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, παραδέχτηκε ότι εφιάλτης του είναι «να ξεσπάσει μεγαλύτερη κρίση στη Μέση Ανατολή και να έχουμε να κάνουμε με δεκάδες εκατομμύρια πρόσφυγες»...

Ταυτόχρονα, συνεχίζοντας το φλερτ της συγκυβέρνησης με τη γερμανική καγκελαρία, κατηγόρησε την αυστριακή κυβέρνηση - που προσώρας πρωτοστατεί στο κλείσιμο των συνόρων - ότι παίζει «βρώμικο παιχνίδι» για λογαριασμό «όσων θέλουν να ανατρέψουν την Αγκελα Μέρκελ ή την πολιτική της».

Ερωτηθείς για την τακτική της κυβέρνησης στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, είπε ότι «κανείς πρέπει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του», καθώς «το βέτο συχνά βοηθά για να επισημάνει κανείς τις κόκκινες γραμμές του και δεν είναι το τέλος μιας διαπραγμάτευσης, αλλά η αρχή της». «Δεν το βλέπω πιθανό (σ.σ: την άσκηση βέτο), αλλά αν κυριαρχούσε η άποψη της Αυστρίας τι θα κάνουμε;» αναρωτήθηκε.

Παραπέρα, εξωραΐζοντας κι αυτός την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, έσπευσε να την «υποβαθμίσει» σε επιχείρηση παρακολούθησης των προσφυγικών ροών, όταν επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο ότι συνδέεται άμεσα με τη συγκέντρωση δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, υποστήριξε ότι η Τουρκία... αντιδρούσε σφόδρα στη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο, όταν η Αγκυρα θέτει και γενικότερο ζήτημα ανάληψης πιο ενεργού ρόλου της λυκοσυμμαχίας στα τουρκοσυριακά σύνορα και ευρύτερα, στην όξυνση της κόντρας της με τη Μόσχα.

Επεκτεινόμενος στα ελληνοτουρκικά, συμπλήρωσε: «Εκνευρισμό καταγράφω στο Αιγαίο, όχι ένταση. Δεν θα το έλεγα επιθετικότητα, αλλά νευρικότητα της Τουρκίας». Κι ακόμα: «Δεν νομίζω ότι η Τουρκία θέλει να καταστρέψει την Ελλάδα αλλά να ηγεμονεύσει στην περιοχή. Εχουμε διαύλους επικοινωνίας», ανέφερε, παραπέμποντας ουσιαστικά στις αντιφατικές σχέσεις συνεργασίας και ανταγωνισμού μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο πλευρών.

Υποστήριξε, δε, πως ο Ρ. Τ. Ερντογάν δεν έχει κάνει θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα τα τελευταία δέκα χρόνια. «Εγώ το θεωρώ θετικό αυτό» γνωμάτευσε, την ώρα που η Αγκυρα αμφισβητεί ανοικτά ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, σχεδόν καθημερινά κάνει παραβιάσεις και παραβάσεις, ακόμα και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, μιλά για «διαφιλονικούμενα ύδατα» στο Αιγαίο, το οποίο χαρακτηρίζει «κοινή θάλασσα» μεταξύ των δύο μερών...

Σχολιάζοντας, εξάλλου, τη στάση της ΠΓΔΜ, είπε ότι «ενθουσιάστηκε με το ρόλο που της έδιναν η Αυστρία, η Ουγγαρία κ.λπ. και θεώρησε ότι θα λύσει το πρόβλημά της. Η εκτίμηση που τώρα κάνουμε είναι ότι έχουν αρχίσει και καταλαβαίνουν ότι τους χρησιμοποιούν». «Αυτό που έχουμε να κάνουμε με την ΠΓΔΜ είναι να καταλάβουν ότι θα έχουν κόστος αν συνεχίσουν - και το καταλαβαίνουν σιγά σιγά - και δεύτερον ότι τους χρησιμοποιούν και δεν είναι προς το δικό τους συμφέρον», πρόσθεσε.

Μιλώντας, τέλος, για το τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο ΕΕ, ζήτησε να εφαρμοστούν όλες οι συμφωνίες με τρίτες χώρες για την «επανεισδοχή», όπερ σημαίνει επαναπροωθήσεις. Εσπευσε, εξάλλου, να ξεπλύνει και ΜΚΟ, διαχωρίζοντας αυτές που κάνουν «πολύ καλή δουλειά» από όσες κάνουν «άλλης μορφής μπίζνα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ