Πέμπτη 3 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Παρεμβάσεις με μπούσουλα την κάλυψη των «κενών»

Δεδομένη η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων

Ενταγμένες στο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής είναι και οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου, με σειρά παρεμβάσεων όπως στη φορολογική κλίμακα των μισθωτών - συνταξιούχων. Απόλυτα δεδομένη είναι η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των λαϊκών στρωμάτων, το τελικό ύψος της οποίας θα συνδυασθεί και διαμορφωθεί ανάλογα και με το ύψος των περικοπών που θα προέλθουν από την καρατόμηση των συντάξεων, με στόχο την κάλυψη των «δημοσιονομικών κενών».

Χαρακτηριστικά, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο «Star» έβαλε τον πήχη των επιβαρύνσεων από την πλευρά της νέας φορολογικής κλίμακας στις 30.000 ευρώ. Την ίδια ώρα, στα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, για τα φετινά εισοδήματα, εξετάζεται και η καθιέρωση φορολογική κλίμακα ως εξής:

  • 22% για εισοδήματα έως 25.000 ευρώ.
  • 32% για το τμήμα του εισοδήματος από 25.001 ευρώ έως 30.000 ευρώ (αντί έως 42.000 ευρώ που ισχύει σήμερα).
  • 42% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 ευρώ έως 65.000 ευρώ. Δηλαδή για τα εισοδήματα από 30.000 έως 42.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής αυξάνεται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ή εναλλακτικά κατά 5 μονάδες (στο 37%).
  • 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 65.000 ευρώ, από 42% που ισχύει σήμερα.

Στα υπό εξέταση σενάρια και τα παζάρια με τους δανειστές του ελληνικού κράτους βρίσκονται και τα παρακάτω:

-- Η μείωση της επιστροφής φόρου (μέχρι 2.100 ευρώ), στη βάση της οποίας «χτίζεται» το άτυπο αφορολόγητο όριο για μισθωτούς και συνταξιούχους. Στην καλύτερη περίπτωση το «άτυπο» αφορολόγητο θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα.

-- «Αναμόρφωση» στο χαράτσι της λεγόμενης «αλληλεγγύης», το οποίο, πέρα από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους , φορτώνεται και στους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους. Σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο, καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα. Ο φορολογικός συντελεστής εφαρμόζεται σε κάθε κλιμάκιο ξεχωριστά και όχι στο σύνολο του εισοδήματος όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα, στα εξεταζόμενα σενάρια βρίσκεται και αυτό της μείωσης του ειδικού αφορολόγητου που ισχύει σήμερα στα 12.000 ευρώ.

-- Παρεμβάσεις στα «κριτήρια» της τεκμαρτής φορολόγησης, που ισχύουν για μισθωτούς - συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για τα ποσά του ελάχιστου φόρου, ακόμη και για ανύπαρκτα εισοδήματα. Στη βάση αυτών θα υπολογίζονται τα νέα χαράτσια, τόσο στα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων, όσο και στην κλίμακα του «τέλους αλληλεγγύης».

-- Κατάργηση και των τελευταίων «ελαφρύνσεων» που έχουν ξεμείνει στους μισθωτούς και συνταξιούχους για δαπάνες διαβίωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ