Παρασκευή 4 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΡΕΑΣ
Εκτόξευση πυραύλων μικρού βεληνεκούς

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΣΕΟΥΛ.--

Η ΛΔ Κορέας προχώρησε χτες στην εκτόξευση έξι πυραύλων μικρού βεληνεκούς, από το λιμάνι Γουονσάν στις ανατολικές της ακτές.

Είχε προηγηθεί, την Τετάρτη, η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, με την οποία επιβάλλεται νέο «πακέτο» κυρώσεων σε βάρος της Πιονγιάνγκ. Μεταξύ άλλων, η απόφαση προβλέπει έλεγχο όλων των πλοίων που μεταφέρουν εμπορεύματα προς και από τη ΛΔ Κορέας, απαγορεύεται η νηολόγηση ή εγγραφή πλοίων και αεροπλάνων στην επικράτειά της, αυξάνονται τα είδη που απαγορεύεται να εξάγονται στη χώρα, όπως κάθε είδους ελαφρύ οπλισμό, αεροπορικά καύσιμα κ.τ.λ.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε πως επρόκειτο για εκτοξεύσεις βλημάτων με ταχύτητα 100-150 χλμ., η πρώτη τέτοια εκτόξευση που η Πιονγιάνγκ πραγματοποιεί μετά τον Ιούνη του 2015. Τόνισε ακόμα ότι «ο (νοτιοκορεατικός) στρατός διατηρεί την πλήρη ετοιμότητά του, παρακολουθώντας και ιχνηλατώντας τις κινήσεις των βορειοκορεατικών στρατευμάτων».

Την ίδια ώρα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που κάθε χρόνο κάνουν ΗΠΑ - Νότια Κορέα, αλλά ειδικά φέτος θα οργανώσουν με πρωτόγνωρα διευρυμένη συμμετοχή, σηματοδοτώντας την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε όλη τη «ζώνη» Ασίας - Ειρηνικού. Η ενίσχυση της πολεμικής «ετοιμότητας» της Ν. Κορέας στο εξωτερικό συνοδεύεται και από αντίστοιχα μέτρα στο εσωτερικό της χώρας, καθώς προχτές το κοινοβούλιο ενέκρινε το «αντι-τρομοκρατικό» νομοσχέδιο με το οποίο η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να δυναμώσει τη δράση της κατά κινδύνων για την «εθνική ασφάλεια».

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στη Σεούλ βρέθηκε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Στο πλαίσιο των διμερών επαφών, συμφωνήθηκαν επενδύσεις ύψους 3,6 δισ. δολαρίων στην Αίγυπτο, που θα κάνουν νοτιοκορεατικά μονοπώλια, σε κλάδους όπως η βιομηχανία βιοενέργειας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ