Παρασκευή 4 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Σκληρές συγκρούσεις σε Σαμπράθα και Βεγγάζη

Μεταξύ των θυμάτων και δύο Ιταλοί όμηροι...

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Κλιμακώνονται στη Σαμπράθα της Λιβύης οι σκληρές συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες βδομάδες μεταξύ δυνάμεων του λιβυκού στρατού και τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Από τις χτεσινές μάχες σκοτώθηκαν τουλάχιστον επτά τζιχαντιστές αλλά και δύο Ιταλοί, εργαζόμενοι στην ιταλική κατασκευαστική εταιρεία «Βonatti», που κρατούνταν όμηροι μαζί με άλλους δύο συμπατριώτες τους όταν απήχθησαν τον Ιούλη του 2015. Σύμφωνα με την τηλεόραση της Rai, πρόκειται για τους Σαλβατόρε Φαΐλα και Φάουστο Πιάνο και ο θάνατός τους δεν αποκλείεται να λειτουργήσει ως επιπρόσθετο πρόσχημα στα χέρια της κυβέρνησης του Ιταλού πρωθυπουργού, Ματέο Ρέντσι, που επιδιώκει να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην επόμενη φάση της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στη Λιβύη, που σχεδιάζουν εδώ και καιρό στρατιωτικά επιτελεία ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ...

Οι συγκρούσεις στην πόλη Σαμπράθα κορυφώνονται μετά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν εκεί αμερικανικά βομβαρδιστικά (που απογειώθηκαν από στρατιωτική βάση της Βρετανίας), με αποτέλεσμα το θάνατο 48 τζιχαντιστών και δύο Σέρβων ομήρων που είχαν απαχθεί πέρσι από τη σερβική πρεσβεία στην Τρίπολη. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του λιβυκού στρατού, η ένταση στην περιοχή βαίνει προς εκτόνωση, σε σημείο που ενδέχεται να επιτρέψει μέσα στις επόμενες μέρες, την επαναλειτουργία τοπικών κρατικών υπηρεσιών.

Η Σαμπράθα είναι μια από τις πόλεις της Λιβύης τις οποίες διεκδικούν ντόπιοι και ξένοι φανατικοί ισλαμιστές μισθοφόροι που έχουν δηλώσει υποταγή στο «Ισλαμικό Κράτος» το οποίο δρα κυρίως σε Συρία και Ιράκ, και έχει ήδη φτιάξει προπύργιο των δυνάμεών του στη λιβυκή πόλη Σύρτη.

Το ίδιο διάστημα αναφέρθηκαν αιματηρές συγκρούσεις στρατιωτών και τζιχαντιστών κοντά στο πανεπιστήμιο της Βεγγάζης, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις στρατιώτες. Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Αμπντουλά αλ Σαάφι τα κυβερνητικά στρατεύματα προέλασαν έπειτα από σφοδρές μάχες στη συνοικία Γκαργιούνις, νοτιοανατολικά του κέντρου της Βεγγάζης, όπου σκοτώθηκαν άλλα πέντε άτομα και τραυματίστηκαν εννιά.

Tέλος, σε μάχες μεταξύ δυνάμεων του λιβυκού στρατού και Τυνήσιων τζιχαντιστών στην πόλη Σουρμάν της δυτικής Λιβύης σκοτώθηκαν 10 μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους», μεταξύ των οποίων και γυναίκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ