Παρασκευή 4 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Γερμανία διεκδικεί ενεργότερη «διείσδυση»

...ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης σημειώνει ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ μπορούν να ωφεληθούν από μια «λύση» στο Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Τη «ζωηράδα» που τον τελευταίο καιρό χαρακτηρίζει τις κινήσεις της Γερμανίας σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επιβεβαίωσε η επίσημη επίσκεψη που έκανε στην Κύπρο την Τετάρτη ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών, Μίκαελ Ροτ. Θυμίζουμε ότι ο Ροτ είναι ο Γερμανός αξιωματούχος με τον οποίο την περασμένη βδομάδα συναντήθηκε στο Βερολίνο η «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους Εμινέ Τσολάκ, η οποία δήλωσε σε γερμανικά ΜΜΕ ότι «υποστηρίζοντας μια συμφωνία ενοποίησης στην Κύπρο, η Γερμανία θα έδειχνε στον κόσμο ότι είναι ένας δραστήριος παίκτης και αλτρουιστής, στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σύμφωνα με την επίσημη επίσκεψη της κυπριακής κυβέρνησης, στη συνάντηση που είχε ο Ροτ με τον Κύπριο ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, συζητήθηκαν «οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και Γερμανίας και οι τρόποι περαιτέρω ενίσχυσής τους τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», αλλά και «σημαντικά περιφερειακά θέματα που απασχολούν την ΕΕ», όπως το Μεταναστευτικό και η Συρία. Φυσικά, και οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό.

Πάντως, με δεδομένο ότι η επίσκεψη Ροτ έγινε σε μια περίοδο που η Γερμανία προσπαθεί να ενισχύσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή (αυξάνει τις συνεργασίες της με την Τουρκία, εμπλέκεται ενεργότερα στον πόλεμο στη Συρία, πρωτοστατεί σε πολύπλευρες μεθοδεύσεις, με «μοχλό» το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό), δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει δημοσιεύματα όπως αυτό που εμφανίστηκε στον κυπριακό «Φιλελεύθερο», για «δώρα» που η γερμανική πλευρά ζήτησε από τη Λευκωσία να δώσει στην Αγκυρα, ως ανταλλάγματα για θετικές εξελίξεις και στο Μεταναστευτικό και στο Κυπριακό. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, στη συνάντηση Κασουλίδη - Ροτ το Βερολίνο ζήτησε μεταξύ άλλων η κυπριακή κυβέρνηση να δεχτεί να «ανοίξουν» δύο ακόμα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας (αυτά που αφορούν πρώτον απονομή δικαιοσύνης και δεύτερον θεμελιώδη δικαιώματα και Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ασφάλεια). Μάλιστα, από τη δική της πλευρά, η Λευκωσία εμφανίστηκε έτοιμη να «παζαρέψει», αφού, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, θέση της κυπριακής κυβέρνησης είναι «πως πρέπει να υπάρχει συγχρονισμός, δηλαδή να γίνεται μια κίνηση από την Τουρκία και να απαντά η κυπριακή πλευρά».

Φυσικά, τις εξελίξεις στο Κυπριακό συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Σε νέες του δηλώσεις, ο Ρώσος πρέσβης Στανισλάβ Οσάτσι, επανέλαβε πως η χώρα του είναι πρόθυμη να βοηθήσει αν χρειαστεί.

«Βάση» στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»

Στο μεταξύ, ενδεικτική των επικίνδυνων ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών που πυκνώνουν παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, είναι και η συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Επιλέγοντας να επισημάνει ότι «η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου σήμερα είναι πιο σημαντική από ποτέ», ο Κύπριος ηγέτης δήλωσε ότι αν οι δύο πλευρές επιδείξουν κατανόηση η μία για τις ανησυχίες της άλλης και αν η Τουρκία συνεισφέρει για μια δίκαιη λύση, θα μπορούσε να υπάρξει λύση αυτό το χρόνο.

Ο Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι από το Μάη του 2015 έχει γίνει πολύ εντατική συζήτηση «που έχει οδηγήσει σε πρόοδο σε πολλά σημαντικά θέματα», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει αμοιβαία κατανόηση για τις επιφυλάξεις και τις δυσκολίες και στις δυο πλευρές».

Επιμένοντας να εμφανίζει τις λυκοσυμμαχίες και τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών ως «εγγύηση» για τους λαούς, ισχυρίστηκε ότι «η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια και τα δικαιώματα και των δύο κοινοτήτων είναι η συμμετοχή στην ΕΕ», ενώ διαμηνύοντας την ετοιμότητα της κυπριακής αστικής τάξης να εμπλέξει τον κυπριακό λαό ακόμα βαθύτερα σε θανατηφόρα παζάρια και σχέδια, τόνισε: «Η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει βάση στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας... Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια λύση στο Κυπριακό».

Συμπλήρωσε επίσης ότι μια «λύση» θα μπορούσε ακόμα να συμβάλει και στην ασφάλεια της ενεργειακής προμήθειας της Ευρώπης.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες μέρες έχει δημιουργηθεί «θόρυβος» για εργασίες που το ψευδοκράτος επιταχύνει στην κατεχόμενη περιοχή της Μόρφου (στα δυτικά), επιταχύνοντας τη λειτουργία νέου πανεπιστημίου, αποχετευτικά, οδικά και άλλα έργα, με στόχο - κατά πολλούς - να δημιουργηθούν τετελεσμένα. Σε δήλωσή του, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι «οποιαδήποτε ενέργεια αποσκοπεί, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, στη διαμόρφωση τετελεσμένων είναι απαράδεκτη και οδηγεί στη μη επίτευξη λύσης», αλλά και ότι «δεν τίθεται θέμα λύσης του Κυπριακού, χωρίς την επιστροφή της Μόρφου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ