Παρασκευή 4 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ»
Ζητούμενο η θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος

...στο φόντο των νέων «ανησυχιών» και «κινδύνων» που εντοπίζουν τα αστικά επιτελεία

Ψηφίστηκε, χτες, από την πλειοψηφία της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση της Οδηγίας της ΕΕ για τα «συστήματα εγγύησης καταθέσεων» και ρυθμίσεις για το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων (ΤΕΚΕ), μέτρα που αποσκοπούν στη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Προκειμένου να ενισχυθεί παραπέρα το μεγάλο κεφάλαιο, τίθενται στην πραγματικότητα σε κίνδυνο οι όποιες λαϊκές αποταμιεύσεις έχουν απομείνει, ενώ προμηνύεται μέχρι και νέο «κούρεμα», και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, των καταθέσεων που έχουν στις τράπεζες ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιοι οργανισμοί, αφού ορίζεται ότι οι καταθέσεις αυτές εξαιρούνται από κάθε είδους προστασία!

Οπως ανέδειξαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, είναι κενό γράμμα τα άρθρα που προβλέπουν τη διασφάλιση καταθέσεων έως 100.000 ευρώ και οι ρυθμίσεις για το ΤΕΚΕ. Συγκεκριμένα, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, επισήμανε: «Αυτό που πρωτίστως σας ενδιαφέρει είναι η ανάπτυξη, η στήριξη, η θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, στην προσπάθειά σας να αντιμετωπιστεί στο μέλλον το ξέσπασμα οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης».

Οπως είπε, «στην Ελλάδα το 90% των καταθέσεων είναι κάτω από 10.000 ευρώ. Είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής διάσωσης των τραπεζών, να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες ανάγκης που μεταφέρουν το βάρος της διάσωσης στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών αποταμιευτών, που θα δουν τις καταθέσεις τους να "κουρεύονται" (...) Για πέστε μας, μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ποιος μπορεί να εγγυηθεί τις λαϊκές καταθέσεις, όταν, για παράδειγμα, στη χώρα μας τα διαθέσιμα του ΤΕΚΕ, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του ΤΕΚΕ στην Επιτροπή, είναι κάτι παραπάνω από 3 δισεκατομμύρια, όταν γνωρίζουμε ότι οι καταθέσεις ξεπερνούν τα 160 δισεκατομμύρια;».

Υποτίθεται ότι με την ενσωμάτωση της οδηγίας, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, «θεσπίζονται κοινοί κανόνες για όλα τα Συστήματα Εγγύησης Καταθέσεων, γεγονός που συμβάλλει στην εξάλειψη των στρεβλώσεων και στην περαιτέρω ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος τόνισε ότι το νομοσχέδιο εκφράζει ακριβώς την αγωνία της κυβέρνησης «μετά την ανακεφαλαιοποίηση να πάρει και νέα μέτρα που θα θωρακίσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, πολύ δε περισσότερο λαμβάνοντας υπόψη τους κινδύνους και τις ανησυχίες που υπάρχουν όσον αφορά την πορεία του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και στα πλαίσια των οξύτατων ανταγωνισμών που εκφράζονται εντός της ΕΕ».

Ο ίδιος επισήμανε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στην προσπάθεια της κυβέρνησης «να επιταχύνει τη διαδικασία επιτυχούς "αξιολόγησης" από το κουαρτέτο. Μια "αξιολόγηση" που θα οδηγήσει στην επιτάχυνση αλλά και στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης. Δηλαδή, δίνει υποσχέσεις η κυβέρνηση στους λεγόμενους "θεσμούς" και το μεγάλο κεφάλαιο ότι θα συνεχίσει με κάθε τρόπο να στηρίζει με την πολιτική της τις ανάγκες και τα συμφέροντά τους».

Τα όσα ανέφερε ο Ν. Καραθανασόπουλος ήταν απάντηση στον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, ο οποίος, νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα η πρώτη «αξιολόγηση», ισχυριζόμενος ότι οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται κυρίως στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μείωση των συντάξεων από φέτος, ενώ από την άλλη «όλες οι πλευρές του Ευρωκοινοβουλίου δείχνουν ανταπόκριση στα επιχειρήματα της Ελλάδας».

Το λόγο πήρε και η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, σημειώνοντας ότι «η πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας σε Ελλάδα, Ευρωζώνη και διεθνώς γίνεται πάνω σε ένα φλεγόμενο έδαφος, γι' αυτό και η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Προσπαθούν, λοιπόν, να θωρακίσουν την κερδοφορία του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, ξεζουμίζοντας εργατικά και λαϊκά στρώματα. Βέβαια, στη χώρα μας πιέσεις ασκούν και οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες, οι κινητοποιήσεις ενάντια στη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και αυτό είναι το ελπιδοφόρο».

Το νομοσχέδιο, εκτός από την κυβέρνηση, υπερψήφισαν και τα άλλα αστικά κόμματα, εκτός από τη Χρυσή Αυγή, η οποία καταψήφισε όχι διαφωνώντας επί της ουσίας, αλλά γιατί - όπως είπε - οι τράπεζες διαπλέκονται με πολιτικά κόμματα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ