Πέμπτη 10 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα αντεργατικά σχέδια

Στους δρόμους βγήκαν και αρκετοί μαθητές

ΠΑΡΙΣΙ.--

Μαζικές διαδηλώσεις έγιναν χτες στο Παρίσι και άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας, με τους εργαζόμενους πολλών κλάδων να προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για να δυναμώσει την «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, στηρίζοντας τη θέση του μεγάλου κεφαλαίου.

Στους δρόμους βγήκαν και πολλοί νέοι, καθώς το νέο νομοσχέδιο στοχοποιεί ειδικά αυτούς που θα ενταχτούν στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, δίνοντας τη δυνατότητα στην εργοδοσία να «προσαρμόζει» το ωράριο εργασίας, τις απολύσεις αλλά και τις αποζημιώσεις ανάλογα με το αν υπάρχουν «ειδικές συνθήκες» (π.χ. για την εκτέλεση των παραγγελιών μιας επιχείρησης). Σύμφωνα με τη «Λε Μοντ», πάνω από 100 γυμνάσια και λύκεια συμμετείχαν οργανωμένα στις χτεσινές κινητοποιήσεις, ενώ σε δηλώσεις τους μαθητές σημείωναν ότι «το νομοσχέδιο μας αφορά, αφού σύντομα θα βγούμε να ψάχνουμε για δουλειά». Οσον αφορά την απεργία, σημαντικά ήταν τα ποσοστά συμμετοχής σε τομείς όπως το Δημόσιο.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί «διαλλακτική», αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο για «αλλαγές» στις ρυθμίσεις που προωθεί, πριν καταθέσει την οριστική πρόταση στη βουλή, όπως προγραμματίζει μέχρι τα τέλη του μήνα. Οι «αλλαγές» αυτές, ωστόσο, καθόλου δεν θα θίξουν τον «πυρήνα» της ταξικής της στρατηγικής, κυρίως αφορούν την προσπάθειά της να ελέγξει διεργασίες που εντείνονται και στο εσωτερικό του (κυβερνώντος) Σοσιαλιστικού Κόμματος, διαφοροποιήσεις φωνών που διαφωνούν με τη «συνταγή» προάσπισης της θέσης του γαλλικού κεφαλαίου.

Μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, μιλώντας στη «Ζουρνάλ ντε Ντιμάνς», ξεκαθάριζε ότι «θέλουμε να προσφέρουμε ανακούφιση στις επιχειρήσεις». Πρόκειται ουσιαστικά για μεγαλύτερη «ευελιξία» και ευνοϊκότερες συνθήκες στη μεγαλοεργοδοσία να κάνει προσλήψεις με τη συχνότητα και με τους όρους που απαιτεί η κερδοφορία της, γενικά τα σχέδιά της να επενδύσει ή να αποσύρει κεφάλαια από έναν κλάδο ανάλογα με τις συνολικότερες συνθήκες στην οικονομία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ