Πέμπτη 10 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κινήσεις για «να αλλάξει το παιχνίδι»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Για «γόνιμη διαπραγμάτευση» μίλησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, αποτιμώντας το πολύωρο παζάρι που Αγκυρα - Βρυξέλλες έστησαν στην πρόσφατη Σύνοδο, αναζητώντας στις «πλάτες» εκατοντάδων χιλιάδων ξεριζωμένων τρόπους για να προωθήσουν τα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.

«Για να σας μιλήσω ειλικρινά, υπήρξαν τμήματα (της συμφωνίας) που θα ήταν δύσκολο να τα δεχτεί κανείς υπό φυσιολογικές συνθήκες. (Αλλά τελικά) υπήρξε καθοριστική ανάγκη για ένα βήμα, για κάτι που θα "αλλάξει το παιχνίδι". Αν συνεχίζαμε όπως ως τα τώρα, δεν θα υπήρχε τρόπος να αντιμετωπίσουμε τη ροή των προσφύγων και αυτό θα έβλαπτε τους δεσμούς μας με την ΕΕ», πρόσθεσε ο Τούρκος ηγέτης, προσπαθώντας να εμφανίσει τη χώρα του ως έναν αποφασιστικό αλλά και δίκαιο «εταίρο» της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ, με την οποία το τουρκικό κεφάλαιο επιδιώκει να αναβαθμίσει τη συνεργασία σε πολλά επίπεδα και γι' αυτό έχει ξεκινήσει ένα ολόπλευρο αλισβερίσι, θέτοντας ουσιαστικά στο τραπέζι τα περισσότερα από τα κρίσιμα για το ίδιο ανοιχτά ζητήματα: Αιγαίο, Κυπριακό, αλλά και Συρία, προνομιακή σχέση με την ΕΕ, κ.τ.λ. Επιπλέον, μη κρύβοντας λόγια για τον κυνισμό με τον οποίο οι ιμπεριαλιστές «αξιοποιούν» σε πολλά επίπεδα το Προσφυγικό, εξήγησε ότι με τη συμφωνία «απομακρύνουμε την ελπίδα των προσφύγων να φτάσουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας διασχίζοντας το Αιγαίο». Ενώ δεν παρέλειψε και να επισημάνει: «Οι πρόσφυγες έχουν γίνει αληθινά ένα βαρύ εμπόδιο. Οχι μόνο οι Σύροι αλλά και οι Αφγανοί, όλοι οι πρόσφυγες, όταν περάσουν το Αιγαίο, καλούν τους συγγενείς τους για να τους πουν πώς να κάνουν το (ίδιο) ταξίδι...».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Νταβούτογλου δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση ενέκρινε σχέδια στρατιωτικού εξοπλισμού συνολικής αξίας 5,9 δισ. δολαρίων, από τα οποία τα 4,5 δισ. θα αφορούν παραγωγές της εγχώριας βιομηχανίας. Υπογράμμισε μάλιστα ότι το πρώτο δίμηνο του 2016, οι τουρκικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων αυξήθηκαν κατά 35%. Μεταξύ άλλων, η ντόπια βιομηχανία έχει προχωρήσει σημαντικά όσον αφορά την προσπάθεια παραγωγής μη επανδρωμένων, εξοπλισμένων, τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών. Ακόμα, ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι μεγάλη σημασία θα δοθεί και στον τομέα της παραγωγής τεθωρακισμένων οχημάτων.

Τέλος, χτες, υποβλήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το αίτημα άρσης της βουλευτικής ασυλίας των δύο προέδρων του φιλοκουρδικού κόμματος HDP και τριών ακόμα βουλευτών του. Το αίτημα συνδέεται με κατηγορίες που αφορούν δηλώσεις παρότρυνσης περί «αυτονομίας» περιοχών στα νοτιοανατολικά, στήριξης «τρομοκρατικών οργανώσεων» κ.τ.λ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ