Παρασκευή 20 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχέσεις αγάπης και αλληλοστήριξης!

Η ηγεσία του ΣΕΒ, δήλωσε χτες ότι «χαιρετίζει» τα μέτρα των τελευταίων 15 ημερών για την «εμβάθυνση» των ιδιωτικοποιήσεων (και όχι μόνο), ομολογώντας ότι τους ενώνουν το κοινό συμφέρον της αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων

Τα δημόσια εύσημα των μεγαλοβιομηχάνων, απέσπασε, για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση Σημίτη, για τη νέα δέσμη αντιλαϊκών μέτρων, που εξαγγέλθηκαν το τελευταίο 15νθήμερο, με επίκεντρο την «εμβάθυνση» των ιδιωτικοποιήσεων (γενικό ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων που έχουν απομείνει στο δημόσιο). Ετσι, όσοι νόμισαν ότι διερράγησαν οριστικά οι σχέσεις κυβέρνησης και μεγαλοβιομηχάνων, από τις 30 Μάη, όταν οι τελευταίοι άσκησαν δημόσια «κριτική» για καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αντιλαϊκών επιλογών της κυβέρνησης, τους διέψευσε χτες η ίδια η ηγεσία των μεγαλοβιομηχάνων. Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες η ηγεσία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, η κυβέρνηση επανήλθε... στην τάξη, και τώρα στις δύσκολες στιγμές που περνάει, έχει ξανά συμπαραστάτη της το ΣΕΒ.

Σ' αυτό το σημείο, αποκαλυπτικές ήταν οι δηλώσεις, ενός εκ των δύο προέδρων του ΣΕΒ, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου των βιομηχάνων με τους δημοσιογράφους. Στην ερώτηση πώς εκτιμούν (οι μεγαλοβιομήχανοι) την ταχύτητα υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, ο πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος, απάντησε λακωνικά, αλλά με νόημα: «Ειδικά τις τελευταίες 15 - 20 ημέρες, υπάρχουν σοβαρές κινήσεις, κυρίως των υπουργών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνηση που παράγουν έργο. Αυτοί θέτουν σε θετική τροχιά την πορεία της οικονομίας. Αυτό το χαιρετίζουμε»! Στο διάστημα που αναφέρθηκε ο Οδ. Κυριακόπουλος, μεσολάβησαν οι αποφάσεις της κυβέρνησης να ξεπουλήσει ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια περιουσία (με τα μέτρα «εμβάθυνσης» των ιδιωτικοποιήσεων» που ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ο Γ. Παπαντωνίου, το άνοιγμα των προσφορών για το ξεπούλημα της ΕΤΒΑ και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, την έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» για το Ασφαλιστικό από το Σεπτέμβρη, καθώς και την εξαγγελία νέων χαριστικών φορολογικών ρυθμίσεων για το μεγάλο κεφάλαιο (που κατά πάσα πιθανότητα θα κάνει ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ το Σεπτέμβρη).

Στους βιομηχάνους όμως δεν αρκεί αυτό. Ετσι, στην «εμβάθυνση» των ιδιωτικοποιήσεων μιας σειράς δημοσίων επιχειρήσεων, που αποφάσισε η κυβέρνηση και ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, οι βιομήχανοι απαίτησαν να παραχωρηθεί και το μάνατζμεντ (διοίκηση αυτών των ΔΕΚΟ) στους ιδιώτες. Επίσης, όταν ερωτήθηκαν, αν τους αφορούν οι κατηγορίες του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη ότι οικονομικοί κύκλοι τον υπονομεύουν, ο έτερος πρόεδρος της ΕΕ του ΣΕΒ Λ. Αντωνακόπουλος, ήταν ιδιαίτερα σαφής στην απάντησή του, λέγοντας: «Από την περίοδο της γενικής συνέλευσης του συνδέσμου (σ.σ. εκεί άσκησαν την κριτική τους οι βιομήχανοι) οι εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν έχουν αμβλυνθεί. Ευχόμαστε να μην αναφέρετε και σε εμάς ο πρωθυπουργός. Αλλωστε, από τότε (γενική συνέλευση) οι σχέσεις μας με τα οικονομικά υπουργεία έχουν βελτιωθεί αρκετά»!

Ενδεικτικό επίσης στοιχείο της στήριξης του ΣΕΒ προς την κυβέρνηση, ήταν το γεγονός ότι ο Ν. Αναλυτής, ο οποίος το τελευταίο τουλάχιστον χρόνο - ανεξαρτήτως αν ερωτηθεί ή όχι- ήταν λαλίστατος για το Ασφαλιστικό, χθες απέφυγε να κάνει κάτι τέτοιο, προφανώς «για να μη ρίξει λάδι στη φωτιά». Χτες, στη συνέντευξη του ΣΕΒ, ήταν όλοι «στημένοι» για να στηρίξουν την κυβέρνηση. Μάλιστα, όταν ερωτήθηκαν, αν, εξαιτίας της κυβερνητικής κρίσης, θα πρέπει να πάμε σε πρόωρες εκλογές, οι μεγαλοβιομήχανοι ήταν κατηγορηματικοί. Δε σηκώνει ο τόπος (οικονομικά εννοούν αυτοί) σε τόσο γρήγορο χρονικό διάστημα και άλλη προσφυγή στις κάλπες.

Και για το χρηματιστήριο που «πάτωσε»... ουδέν πρόβλημα για τους βιομηχάνους, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα ανακάμψει, αφού θεωρούν τα θεμελειώδη στοιχεία της οικονομίας ισχυρά, ενώ απέδωσαν την πτώση στην... ανησυχία των επενδυτών! Αναφορικά με το αν από την κατακόρυφη πτώση του γενικού δείκτη του ΧΑΑ, οι επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν οικονομικά προβλήματα, οι βιομήχανοι σημείωσαν ότι «κάποιες από αυτές θα αντιμετωπίσουν, αφού πλέον δεν μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια». Χαρακτήρισαν επίσης, ελκυστικές τις σημερινές τιμές του ΧΑΑ για τους επενδυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ