Παρασκευή 11 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η «ενεργειακή ένωση» της ΕΕ στο επίκεντρο

Στην Αθήνα χτες ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν

Η «ενεργειακή ένωση» της ΕΕ και τα τρέχοντα ζητήματα της εγχώριας ενεργειακής πολιτικής τέθηκαν στο επίκεντρο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, με τον αρμόδιο αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μ. Σέφτσοβιτς.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, αναδείχτηκε η σημασία των ενεργειακών διασυνδέσεων, τόσο στο φυσικό αέριο όσο και των ηλεκτρικών, οι εξελίξεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι μεταβολές στο θεσμικό πλαίσιο για την αγορά φυσικού αερίου και το θεσμικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ.

Σε δήλωσή του, ο Π. Σκουρλέτης χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντηση και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις έτσι ώστε να μετατραπεί σε έναν περιφερειακό ενεργειακό κόμβο», επιδίωξη που συνέδεσε με τα έργα που έχουν δρομολογηθεί, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου και οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Τη συνάντηση ακολούθησε επίσκεψη των Μ. Σέφτσοβιτς και Π. Σκουρλέτη μαζί με στελέχη του ΔΕΣΦΑ και της ΔΕΠΑ, στον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στη Ρεβυθούσα, όπου παρουσιάστηκε η πρόοδος των εργασιών αναβάθμισης των εγκαταστάσεων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο 2017.

Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής πραγματοποίησε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο μέρος της συζήτησης αφορούσε την επιδίωξη της ελληνικής αστικής τάξης να καταστήσει τη χώρα έναν από τους σημαντικότερους ενεργειακούς κόμβους της Ευρώπης και πύλη των νέων προμηθειών αερίου που έρχονται από την περιοχή της Κασπίας. Επίσης, εκφράστηκε η υποστήριξη της Επιτροπής στα σχεδιαζόμενα έργα δημιουργίας πλωτού σταθμού LNG έξω από την Αλεξανδρούπολη, αλλά και στην ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.

Ξαναμπαίνει η Βουλγαρία στον «South Stream»;

Στο μεταξύ, κινητικότητα καταγράφεται και σε ανταγωνιστικά ενεργειακά σχέδια, βασικά της Ρωσίας, «παιχνίδι» με τα οποία επιχειρεί να κάνει και το εγχώριο κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Ενέργειας, Γ. Σεντιούριν, οι βουλγαρικές αρχές σχεδιάζουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την κατασκευή του αγωγού «South Stream».

Θυμίζουμε ότι το έργο είχε απορριφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την αιτιολογία ότι δεν ήταν σύμφωνο με το λεγόμενο «τρίτο ενεργειακό πακέτο» της ΕΕ, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η ίδια εταιρεία να είναι ταυτόχρονα προμηθευτής φυσικού αερίου (ή άλλου ενεργειακού αγαθού) και κάτοχος του δικτύου που το μεταφέρει.

Πρόσφατα και ο Πρόεδρος της Σερβίας - μία από τις χώρες από όπου θα περνούσε ο αγωγός σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς - Τ. Νίκολιτς, είχε εκφράσει την ελπίδα για την αναβίωση των σχεδίων κατασκευής.

Υπενθυμίζουμε ότι στα τέλη του Φλεβάρη υπεγράφη στη Ρώμη «Μνημόνιο συναντίληψης», μεταξύ των διοικήσεων της ρωσικής Gazprom, της ιταλικής Edison και της ΔΕΠΑ ΑΕ, για την ανάπτυξη αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ο οποίος, όπως σημείωνε η σχετική ανακοίνωση, «θα καταστήσει δυνατή την υλοποίηση της νότιας διαδρομής για τον εφοδιασμό ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη». Οπως ανέφερε η ανακοίνωση, η συμφωνία καταδεικνύει το έντονο ενδιαφέρον των συμβαλλόμενων μερών να δημιουργηθεί η λεγόμενη «νότια διαδρομή» για το ρωσικό φυσικό αέριο «μέσω της Μαύρης Θάλασσας και τρίτων χωρών» στην Ελλάδα και από την Ελλάδα στην Ιταλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ