Παρασκευή 20 Ιούλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Διψάει για νερό ο θεσσαλικός κάμπος

Οι ένοχοι επιχειρούν να μεταθέσουν τις ευθύνες της για τη λειψυδρία, υποδαυλίζοντας την αντιπαράθεση μεταξύ των κατοίκων των 4 νομών

Σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις οδηγεί η «άνυδρη» κυβερνητική πολιτική τη Θεσσαλία. Βρισκόμαστε στην αιχμή της αρδευτικής περιόδου και οι αγρότες αδυνατούν, πλέον, να ποτίσουν τις καλλιέργειες τους καθώς τα νερά λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα. Η στάθμη του νερού στη λίμνη Πλαστήρα κατεβαίνει μέρα με τη μέρα και ο Πηνειός ποταμός «στεγνώνει». Συνέπεια όλων αυτών των προβλημάτων λειψυδρίας - που δημιουργήθηκε εξαιτίας της προχειρότητας με την οποία την αντιμετώπισαν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - είναι η η ανάπτυξη τοπικών και ενδοαγροτικών αντιπαραθέσεων για τη διαχείριση του διαθέσιμου νερού. Οπως πριν λίγες μέρες, όταν αγρότες του Ομορφοχωρίου Λάρισας προσπάθησαν - στην απελπισία τους - να καταλάβουν το 1ο αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ Πηνειού, που έστελνε νερό στους συναδέλφους τους στη Γλαύκη και στη Μελία. Μάλιστα, σε ορισμένα σημεία της περιοχής είχαν σταλεί και άνδρες της αστυνομίας.

Τα όσα διαδραματίζονται καθημερινά ανάμεσα σε χωριά της Λάρισας είναι γεγονότα τραγικά. Αν μάλιστα συνεχιστούν, θα τροφοδοτήσουν την όξυνση ενδοαγροτικών εντάσεων, που - σε μεγάλο βαθμό - είναι υποκινούμενες από κυβερνητικούς βουλευτές, τη Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, καθώς επίσης από κομματικούς παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και άλλους καλοθελητές. Στόχος τους είναι η απόσειση των ευθυνών για τη λειψυδρία από τους πραγματικούς ενόχους - κυβέρνηση, Ευρωπαϊκή Ενωση, τοπικούς αρμοδίους κι όλους όσοι συμφωνούν με την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται - και η μεταφορά τους στους αγρότες, τους οποίους κατηγορούν για σπατάλη του νερού. Γιατί αποτελεί κοινό μυστικό πως η λειψυδρία οφείλεται στην πολιτική που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που κουτσούρεψαν τα απαιτούμενα κονδύλια για την ορθολογική αξιοποίηση και προστασία των υδάτινων πόρων της χώρας και εμπόδισαν την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής. Ολα αυτά σαν ένα μέσο για την επίτευξη του στόχου της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ για το ξεκλήρισμα κι άλλων μικρομεσαίων αγροτών από τα χωράφια τους και με την επιβολή δυσβάσταχτων τιμών στο νερό της ύδρευσης και της άρδευσης.

Τις μεθοδεύσεις αυτές έχει καταγγείλει το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι ο μόνος δρόμος που μπορεί να φέρει αποτελέσματα και στο πρόβλημα της λειψυδρίας είναι ο ενωτικός αγώνας όλων των Θεσσαλών αγροτών, όλων των λαϊκών στρωμάτων της Θεσσαλίας εναντίον της κυβέρνησης, για την ανατροπή της πολιτικής που εφαρμόζεται και η οποία ευθύνεται και για τη λειψυδρία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της λειψυδρίας (2008-07-09 00:00:00.0)
Μέτρα - κοροϊδία για τη λειψυδρία και «χαράτσωμα» των αγροτών! (2007-04-22 00:00:00.0)
Υποκινούν «πόλεμο»! (2005-07-28 00:00:00.0)
Αντί να δώσουν λύση υποκινούν «πόλεμο» για το νερό (2001-07-01 00:00:00.0)
Ενοχος η «άνυδρη» πολιτική (2001-07-01 00:00:00.0)
Τα πάντα νεκρά στους ταμιευτήρες (2000-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ